El temps

¿Què és un riu atmosfèric?

  • És el transport de grans quantitats d’aigua en l’atmosfera en bandes de milers de quilòmetres de longitud

¿Què és un riu atmosfèric?

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Què és un riu atmosfèric? Es refereix al transport de grans quantitats d’aigua a l’atmosfera en bandes de milers de quilòmetres de longitud. Si es donen les condicions adequades aquesta gran quantitat d’aigua pot condensar-se i precipitar-se, com sembla que passarà aquesta setmana. En el cas de la Península, a més, les elevades serres i serralades ajudarien que els acumulats de pluja poguessin resultar destacats, explica eltiempo.es.

El riu atmosfèric associat a la borrasca ‘Armand’ ja es deixa sentir sobre la Península. Després d’uns dies inusualment càlids per a aquestes dates tardorals, un front ha començat a cobrir part del país deixant abundants pluges i una important baixada de les temperatures.

Durant el dijous 20, el front continuarà afectant l’oest peninsular a mesura que penetri lentament al país. Entre les últimes hores de dijous i divendres, el riu atmosfèric entraria en acció i reforçaria les precipitacions a tot el vessant atlàntic, de sud-oest a nord-est.

Notícies relacionades

A partir de divendres al matí les pluges més intenses es concentrarien a les conques del GuadalquivirGuadiana i el Tajo. També podrien ser rellevants al Pirineu  d’Osca. S’espera pluja a pràcticament tot el vessant atlàntic.

De cara al cap de setmana, la incertesa augmenta: la borrasca ‘Armand’ podria adquirir característiques subtropicals i evolucionar cap a un nucli càlid mentre es desplaça cap a les illes britàniques amb lentitud. Per aquesta raó, les pluges no arribarien a la Península com a fronts de pluja definits