El problema de la vivenda

Premià de Dalt contracta Desokupa per acabar amb les ocupacions delinqüencials

  • «Volem tolerància zero amb les ocupacions mafioses que posen en perill la convivència», defensa l’alcalde, Josep Triadó

  • Entre l’octubre i el març el municipi registra un augment de xarxes que s’instal·len en cases buides i les converteixen en base d’operacions

Premià de Dalt contracta Desokupa per acabar amb les ocupacions delinqüencials
2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La comarca del Maresme és una de les que més problemes té amb les ocupacions delinqüencials. En el marc del que permet la llei, els ajuntaments intenten buscar vies per resoldre situacions que afecten nombrosos ciutadans. A Premià de Dalt, l’alcalde, Josep Triadó (de la plataforma Nou Impuls, vinculada a JxCat), ha decidit contractar una empresa, Desokupa, per intentar acabar amb les ocupacions delinqüencials.

En un comunicat, el consistori explica que ha firmat un contracte d’un any per un import de 3.000 euros anuals per rebre «assessorament» d’aquesta empresa a efectes d’«intermediació per a la recuperació de béns immobles ocupats de forma mafiosa i/o delinqüencial», fets, afegeixen, que «sempre generen un problema de seguretat en la població».

L’alcalde aclareix que Desokupa els assessorarà, però que l’actuació la realitzarà la Policia Local. En aquests moments, el municipi no té cap vivenda ocupada per delinqüents. Es tracta doncs, remarca Triadó, d’una mesura preventiva. «Esperem no haver d’utilitzar-la», afirma. El consistori ha actuat ara perquè som a les portes del canvi d’hora, moment que recurrentment coincideix amb un augment d’ocupacions de vivendes per part de delinqüents i de robatoris a cases i cotxes al municipi. «Amb el canvi horari, xarxes de delinqüents ocupen cases buides i les utilitzen com a base d’operacions de les seves activitats, ja siguin robatoris, tràfic de drogues o cultiu de marihuana», explica Triadó en declaracions a EL PERIÓDICO. La temporada ‘conflictiva’ comença a l’octubre i s’allarga fins al març.

Avançant-se a les crítiques que amb seguretat li cauran per contractar Desokupa, l’ajuntament remarca que aquesta empresa «ofereix un mètode alternatiu que té per objectiu la resolució amistosa de la controvèrsia i evitar, en la mesura possible, un procediment judicial per a la recuperació de la possessió de la vivenda en qüestió per part de la propietat».

«A Premià de Dalt volem tolerància zero amb les ocupacions mafioses que suposin posar en perill el benestar i la convivència al nostre poble, ja que generen inseguretat ciutadana», ha defensat Triadó.

Notícies relacionades

Fins ara, com a via per agilitar les desocupacions delinqüencials, el consistori havia emprès diverses actuacions. Un decret d’alcaldia possibilitava que a partir d’informes tècnics que constatessin patologies de l’immoble o estats d’insalubritat es podia obrir un procediment administratiu per desallotjar vivendes ocupades per delinqüents.

Fa uns dies, set alcaldes de l’arc metropolità de Barcelona, entre ells el de Mataró, capital del Maresme, van acudir al Congrés per fer pressió perquè s’aprovin les esmenes legislatives introduïdes pel PSOE en la llei d’enjudiciament criminal per possibilitar desallotjaments en 48 hores en casos d’ocupacions delinqüencials.

Temes:

Vivenda Okupes