El problema de la vivenda

El PSOE justifica les seves esmenes per desallotjar ‘okupes’ en 48 hores

  • Els socialista asseguren que la iniciativa no té res a veure amb els desnonaments de persones vulnerables

zentauroepp39604678 170808210736

zentauroepp39604678 170808210736

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El PSOE ha defensat aquest dimecres les seves esmenes per agilitar desallotjaments d’‘okupes’ en 48 hores recalcant que aquestes propostes registrades al Congrés no tenen a veure amb els desnonaments de persones vulnerables. Els socialistes i els seus socis de Podem van presentar una sèrie d’esmenes conjuntes al projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia, però el PSOE, ja desmarcant-se dels morats, va registrar altres propostes sobre ‘okupació’, més coincidents amb iniciatives presentades en els últims mesos pel PP o pel PDECat.

En concret, el PSOE proposa dues modificacions legislatives per agilitar els desallotjaments d’immobles ocupats il·legalment: que els jutges puguin ordenar la sortida dels okupes en 48 hores i que els jurats populars deixin d’ocupar-se dels casos de violació de domicili.

Referent a això, el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha volgut deixar clar que «no té res a veure amb els desnonaments» i que només afecta als «les violacions de domicili i l’ocupació il·legal d’immobles», segons ha sostingut. Així, ha explicat que quan l’amo d’una vivenda detecta una ocupació il·legal i ho denuncia, el jutge demanarà als okupes un títol de propietat o un document que vinculi els ocupants amb l’immoble i, si no el presenten, podrà ordenar el seu desallotjament. A més ha defensat que d’aquesta manera pretenen «agilitar» els tràmits i ha remarcat que es tracta de donar resposta a una qüestió que li estaven plantejant molts ajuntaments i institucions.

Així, ha explicat que des de fa temps estaven treballant amb els serveis jurídics la millor manera d’agilitar aquest procés.

López ha sostingut que amb aquestes esmenes –presentades pel Grup Socialista en solitari, segons ha precisat– pretenen defensar el dret de les persones que tenen la seva vivenda.

Pendents de la llei de vivenda

D’altra banda al ser qüestionat sobre què ocorrerà amb les persones vulnerables, ha assegurat que es buscarà una solució habitacional per a ells quan estigui aprovada la llei de vivenda. Finalment, sobre la fórmula elegida pel grup socialista, separant-ho de la mateixa llei de vivenda, ha indicat que «els encaixava» per poder fer-ho «al més aviat possible», ha admès.

El febrer del 2021, el PSOE, Unides Podem, els grups independentistes i les forces que sustenten l’Executiu van rebutjar una proposició de llei contra l’‘okupació’ presentada pel PP, que incloïa facilitar a la Policia el desallotjament d’‘okupes’ en un màxim de 48 hores. En les seves esmenes, recollides per Europa Press, el que planteja el PSOE és una modificació de la llei d’enjudiciament criminal (LECrim) perquè en els casos de «violació de domicili o usurpació de béns immobles o d’un dret real immobiliari de pertinença aliena» el jutge o tribunal pugui «acordar motivadament el desallotjament en el termini màxim de 48 hores des de la petició a instàncies de la part legítima o des de la remissió de l’atestat policial». Tot això «sense necessitat de la presentació de caució, si els ocupants de l’immoble no exhibissin en l’esmentat termini el títol jurídic que legitimi la permanència en l’immoble».

Menors o vulnerables

En el cas que els ocupants fossin menors o persones en risc d’exclusió social o especial vulnerabilitat, el PSOE proposa que un jutge o un tribunal ho comuniqui «immediatament» a l’entitat pública local o autonòmica competent en matèria de serveis socials i de protecció de menors, així com a la Fiscalia.

En el marc de l’esmena, el PSOE ha recordat la Instrucció 1/2020, de 15 de setembre, que va dictar la Fiscalia General de l’Estat sobre els criteris d’actuació per a la sol·licitud de mesures cautelars en els casos de delicte de violació de domicili i usurpació de béns immobles. En aquell escrit, el Ministeri Públic remarcava la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en la qual es va fixar que la demora prolongada de les autoritats públiques en l’execució del desallotjament d’ocupants il·legals d’un immoble –fins i tot en aquells casos en els quals obeeixi a la necessitat de planificar i garantir l’assistència social a les persones en situació de vulnerabilitat– vulnera el dret del posseïdor legítim a un procés equitatiu, així com el dret de propietat.

Per això, el PSOE ha insistit que «és necessari que es pugui sol·licitar i acordar la mesura cautelar de desallotjament i restitució de l’immoble en aquells supòsits en els quals s’apreciïn sòlids indicis de l’execució del delicte de violació de domicili o usurpació».

Competències del jurat

Notícies relacionades

Així mateix, la formació ha proposat modificar l’article 1 de la llei orgànica del tribunal del jurat i treure la violació de domicili de la llista de delictes sobre els quals el jurat té competència. El PSOE recorda que, segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el procediment del tribunal del jurat sol trigar un any i nou mesos i mig. I ha insistit que és «necessari prioritzar la rapidesa de l’enjudiciament i agilitar-ne la resolució», per la qual cosa, segons el seu parer, porta a excloure de la competència del tribunal del jurat aquest delicte.

Així les coses, ha defensat que aquest tipus de delictes s’enjudiciïn ara pels Jutjats Penals, el temps estimat dels quals per a l’enjudiciament «es reduirà a 13,3 mesos».