Filosofia i adolescents

«Si teniu present, teniu futur»: Marina Garcés obre la Biennal del Pensament de Barcelona davant 900 estudiants

  • La pensadora, davant una auditori d’alumnes de secundària, reclama fugir del catastrofisme i reivindica «les promeses com un acte d’insubordinació» davant la incertesa convertida en amenaça

2
Es llegeix en minuts

La filòsofa i escriptora Marina Garcés ha destapat aquest matí la Biennal de Pensament de Barcelona amb una trobada amb prop de 900 estudiants de secundària de 17 centres en la qual els ha convidat a defugir els auguris catastrofistes i a implicar-se en iniciatives transformadores. «Des de múltiples discursos i canals se us està convidant a renunciar al futur –ha advertit Garcés en aquesta cita en què el pensament ha anat a la trobada dels més joves–. Tanmateix, les promeses són un acte d’insubordinació a la incertesa convertida en amenaça. Si teniu present, teniu futur. I el present està fet del compromís i la convicció que tingueu de complir la vostra paraula».

L’acte, celebrat al CCCB i al qual ha acudit l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat peu a un entretinguda conversa –«¿quina diferència hi ha entre una declaració d’intencions i una promesa?», «¿has trencat alguna vegada un compromís?», se li ha preguntat– que l’alumnat seguirà en els seus respectius centres escolars. «A mi m’ha semblat molt interessant, ens ha fet pensar en coses a què no prestem gaire atenció», deia el Xavier, de primer de batxillerat, sobre la xerrada ‘El temps de les promeses, una conversa sobre el futur’.

Europa i les promeses incomplertes

Per obrir foc, Garcés els ha parlat sobre la importància de les promeses i del dany social que provoca incomplir-les. «Les promeses ens vinculen a una memòria compartida i a un futur que la nostra voluntat requereix fer real, però també ens vincula a una possibilitat de decebre’ns», ha dit, mentre ha qüestionat que «Europa s’ha convertit en una paraula que reflecteix promeses incomplertes» que provoquen que la ciutadania es vegi immersa en una constant decepció. «Quan les promeses es converteixen en un llenguatge de falsedat, ens trobem en una situació molt greu. Hi ha moltes maneres de mentir, però prometre de forma falsa és una traïció», ha afegit. 

Notícies relacionades

Per això Garcés ha reivindicat la promesa com una acció ètica que permet relacionar-nos, construir i allunyar-nos de l’oblit. Tanmateix, ha admès que la majoria de les que avui fem tenen forma de contractes o crèdits bancaris, compromisos a què la ciutadania accedeix a través d’una por pel càstig que s’imposa en cas d’incompliment. «Això ens fa insegurs de la nostra pròpia paraula», ha declarat Garcés.

La xerrada ha acabat amb una cita a la pensadora Hannah Arendt, qui va dir que «les promeses són illes de certesa dins d’un mar de dubtes i inseguretats». «No sabem com viurem, ni tan sols com pagarem la calefacció aquest hivern –ha afirmat–, però les nostres promeses ens indiquen que som aquí, i el nostre compromís serà el de mantenir la nostra voluntat per aconseguir que aquell futur que volem i desitgem sigui el futur cap al qual avancem».