Crisi del coronavirus
El «menú» de la covid per a aquesta tardor: sopa de variants
Més que per una de dominant, la pròxima onada de contagis podria estar impulsada per diverses subvariants de l’òmicron

Parafrasejant el que se sol dir del sorteig de la loteria de Nadal, el premi de l’onada tardoral de la covid-19 promet ser molt repartit. Els científics que vigilen l’evolució del coronavirus SARS-CoV-2 han identificat diverses subvariants d’òmicron amb capacitat per vèncer la immunitat prèvia per vacunació o infecció. En són tantes que alguns experts preveuen que, més que una variant que s’emporti la grossa i domini amb més del 90%, com ho van fer abans alfa, delta i òmicron, hi hauria uns «premis menors» de subtipus virals repartint-se el pastís de les infeccions amb porcions (percentatges) més reduïts. Veurem quines implicacions té això:
Sopa de lletres
És molt complicat seguir al dia l’evolució del coronavirus SARS-CoV-2, que alguns científics qualifiquen d’«accelerada». Només n’esmentarem algunes subvariants, per no marejar: XBB, BA.2.75.2, BA.4.6, BE.4.1.1... I així fins a una vintena o més de denominacions alfanumèriques difícils de memoritzar. Totes descendeixen de l’òmicron, raó per la qual l’OMS no les designa amb lletres gregues. Al seu lloc, experts i internautes els han posat sobrenoms mitològics com ‘cèrber’ (BQ.1.1), ‘minotaure’ (BF.7) i ‘centaure’ (BA.2.75).
XBB, evasió de rècord
L’XBB mostra l’evasió més gran a anticossos de les variants i subvariants detectades fins ara, segons ha remarcat el biòleg evolutiu canadenc T. Ryan Gregory, professor a la Universitat de Guelph a Guelph (Ontario, el Canadà). Es tracta d’una variant recombinant, és a dir, producte d’una combinació entre dues subvariants que van compartir material genètic. L’XBB ha sigut batejada com a ‘gryphon’, en català ‘aixeta’, criatura mitològica amb el cos d’un lleó i les ales i el cap d’una àguila. Sembla haver desbancat en capacitat d’evasió la BA.2.75 ‘centaure’, detectada l’estiu passat.
¿Què evadeixen?
Quan els científics parlen d'evasió a anticossos es refereixen a la immunitat humoral, la que confereixen els anticossos, que tenen nivells que ascendeixen amb la vacunació i decauen entre els 4 i 6 mesos després de la punxada. Algunes d’aquestes subvariants d’òmicron resisteixen també anticossos monoclonals com el Bebtelovimab o l’Evusheld. Persones que es van infectar amb les últimes variants dominants, les BA.5 i BA.4 de l’òmicron, i vacunades amb quatre dosis, es podrien infectar.
La vacuna, sempre útil
Fins ara cap mutació al virus ha convertit en inútils les vacunes contra la covid-19, com ha recordat l’epidemiòloga nord-americana Meaghan Kall. Les vacunes susciten una resposta immunitària àmplia, inclosa la immunitat cel·lular, la mediada pels per limfòcits T, i que dura anys. Aquesta immunitat cel·lular triga més a activar-se que els anticossos i no n’evita el contagi, però sí que és una barrera contra la malaltia greu, hospitalització i mort. Per tant, amb independència de l’evolució natural d’aquest coronavirus, el més recomanable és sempre rebre les dosis de vacuna contra la covid que indiquin les autoritats sanitàries, sobretot si s’és una persona especialment vulnerable, i també la de la grip.
Evolució convergent
El que està passant amb els llinatges d’òmicron és una evolució convergent en què els grups de mutacions que confereixen una evasió immune en l’entorn actual de l’hoste evolucionen repetidament. Les mutacions passen com errors fortuïts al virus i moltes són intranscendents, però s’imposen aquelles que li confereixen algun avantatge de creixement en un entorn particular. En aquest cas, els genetistes comproven que les subvariants d’òmicron que s’escapen de la immunitat superen les variants que no tenen trets d’evasió immune. Els biòlegs l’anomenen «evolució convergent»: passa quan llinatges separats evolucionen sota pressions ambientals similars. En aquest cas, la pressió que exerceix l’àmplia immunitat de la població per la vacunació i les infeccions provoca que llinatges separats evolucionin cap a un resultat similar. És el que va passar, per exemple, en l’evolució animal amb les ales dels ocells (que són aus) i les ales dels ratpenats (mamífers). De manera anàloga, bona part de les subvariants de l’òmicron d’aquesta «sopa» comparteixen el mateix grup de mutacions que els permeten resistir l’efecte de l’Evusheld i el Bebtelovimab.
Eliminació de mesures de mitigació
Aquesta ràpida diversificació de llinatges dins de la variant òmicron va ser pronosticada fa mesos, quan es van començar a detectar múltiples subvariants que evolucionaven i se superposaven en paral·lel, en lloc de reemplaçar-se entre si en sèrie. L’epidemiòleg Diego Bassani va advertir que com menys es fes per aturar la transmissió, més passaria aquest fenomen. I així ha passat després d’eliminar-se les mesures de prevenció (mascaretes, ventilació, testatge...) en la majoria dels països del món.
La situació a Espanya
Notícies relacionadesLa ministra de sanitat, Carolina Darias, va recordar dijous passat a Santiago de Compostel·la que a Espanya continua predominant la variant BA.5 d’òmicron, que va ser la que principalment va propiciar la setena onada l’estiu passat. Aquesta setmana el Ministeri de Sanitat va informar que s’han detectat «de manera puntual» noves subvariants d’òmicron (BA.75.2, BA.4.6 i BF.7) que circulen «amb tendència ascendent» a diversos països, tot i que va indicar que predominen encara les que van protagonitzar la passada onada (BA.4, BA.5 i en menor proporció BA.2). L’informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAEES) va apuntar que «fins al moment aquests llinatges només s’han detectat de manera puntual».
El costat positiu
Alguns experts relativitzen l’abast d’aquesta proliferació de subvariants. Rafael Toledo, catedràtic d’Inmunoparasitologia de la Universitat de València, recorda, al seu compte de Twitter, que la variant continua sent l’òmicron, ja coneguda pel nostre sistema immunitari i que fins ara ha produït malaltia menys greu. No descarta que sorgeixi una variant des d’un punt anterior de l’«arbre» filogenètic, però «hauria de ser més competitiva que l’òmicron, la qual cosa és complexa».
Nos hemos acostumbrado a vivir en un continuo “ay” en el tema de la pandemia. Las buenas noticias solo parecen constituir la antesala de un perpetúo y fatídico augurio. Cualquier noticia es asumida como un golpe a nuestro bienestar y a nuestras expectativas de futuro.
— Rafa Toledo (@alfwarrior) 7 de octubre de 2022
1/n
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre
- Moda Rosa Clará celebra 30 anys com a referent en vestits de núvia