Violència sexual

Víctima del violador de Figueres: «La meva filla va amagar vuit mesos que va ser violada per por que la rebutgessin»

  • La mare d’una menor víctima de l’agressor trenca el silenci a EL PERIÓDICO per denunciar que l’home, denunciat per tres nenes més, segueix en llibertat

  • Les famílies de les víctimes s’han trobat pel carrer l’individu malgrat que aquest té ordres d’allunyament de 200 metres

violacion

violacion

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No s’espanti, però pensem que la seva filla ha sigut víctima d’una agressió sexual». Era el 28 de febrer del 2022 quan la mare d’una nena de 14 anys va rebre una trucada de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Figueres. Fruit d’una investigació policial, aquesta mare va saber que la seva filla havia sigut violada per un autèntic depredador sexual de nenes, segons descriu la policia de l’Alt Empordà. La seva denúncia, la tercera contra A. A. V. R., demostra que no va ser un cas aïllat. La nena, que segueix en recuperació psicològica i ja ha relatat els abusos a les autoritats judicials, és incapaç de reviure aquell moment que un dia va voler oblidar. «Ho va amagar per por que la rebutgessin a l’institut, els amics...», explica a EL PERIÓDICO la mare, que trenca el silenci davant la incomprensible decisió que l’agressor de la seva filla segueixi avui en llibertat, malgrat que tres menors més l’hagin denunciat pel mateix. «No aconsegueixo entendre-ho... ¿què més ha de passar?», es pregunta la dona, que desitja mantenir-se en l’anonimat.

No va ser fins a finals de febrer que aquesta mare es va assabentar de l’enorme calvari que havia passat la seva filla. Abans, ja havia donat mostres de malestar emocional i físic, però ningú va ser capaç d’imaginar la magnitud de la tragèdia. Quan els Mossos l’hi van advertir, dues nenes ja havien interposat denúncia contra el presumpte violador de Figueres. Una havia sigut forçada el gener del 2022 i l’altra el febrer del 2022. La policia va començar una investigació que va portar fins a una desena de víctimes més, tot i que la majoria no han volgut fer el pas de denunciar. «Nosaltres l’hi vam preguntar a la meva filla, i després de parlar amb la seva germana gran ho va explicar tot, es va desfer a trossos», relata la mare.

Vuit mesos de silenci

Els abusos havien ocorregut vuit mesos abans, l’estiu del 2021. La nena tenia 14 anys i havia conegut el seu agressor, de 24, en l’entorn d’amistats escolars. «Un dia va anar a casa seva enganyada i quan ell li va començar a treure la roba, ella ja no es va poder escapar», explica la mare. El seu cas, en un primer moment, es va tractar com una agressió sexual amb penetració: ell la va violar intimidant-la malgrat que ella va mostrar la seva negativa a mantenir relacions sexuals en tot moment. Cronològicament, va ser la primera violació que va cometre aquest jove, tot i que en el dia d’avui ja són quatre les nenes que l’han denunciat pel mateix.

Segons el relat de la família, la menor ja va donar senyals d’alarma que ningú va saber comprendre. Poc després de ser forçada, la menor va tenir una sagnia vaginal fora del comú, però ni tan sols el pediatre va poder revelar que havia sigut forçada. També va donar mostres a nivell emocional. «Es va quedar tot l’estiu tancada a casa, no volia sortir... i després quan ens vam anar de vacances en alguns moments tenia atacs d’ansietat», diu la mare, que en aquell moment va atribuir el malestar de la nena als estralls que la pandèmia estava deixant en els adolescents. «Ho explico també perquè altres pares puguin detectar-ho», segueix la dona.

Notícies relacionades

El procés judicial per a la menor no està sent fàcil, reconeix la família. «Quan ho va explicar, tot això la va afectar moltíssim. No volia anar a l’institut, no volia sortir de casa... el procés judicial és dur però s’ha de fer, no entenc per què hi ha altres famílies que no han volgut denunciar», explica la mare. La nena ja va declarar davant el jutge el març amb l’acompanyament d’un equip especialitzat. Ja no haurà de tornar a reviure l’ocorregut, perquè aquesta mateixa declaració és la que s’utilitzarà en el judici. Ara està seguint tractament psicològic i ha canviat d’amistats a l’escola. «Els professors i tot l’institut la van ajudar moltíssim, també la teràpia, poc a poc aixeca cap», assumeix la mare.

El que ni la família ni la víctima comprenen és per què el seu agressor, després de tenir ja quatre denúncies per abusar de nenes de 14 anys, continua lliure. Tant la nena com la mare s’han trobat el presumpte autor a la rambla de Figueres. «Al principi posposàvem compromisos al centre per la por de veure’l. Però al final s’ha d’afrontar i que la por canviï de bàndol d’una vegada», assenyala la dona.