Violència sexual

L’Audiència de Girona va deixar lliure dues vegades el presumpte violador de Figueres abans que tornés a actuar

Una nena que va patir abusos el 2021 va denunciar els fets però el tribunal va deixar en llibertat l’acusat al març i l’abril del 2022

El presumpte agressor va tornar a ser denunciat el 2022 en tres ocasions per menors de 14 anys però continua lliure

L’Audiència de Girona va deixar lliure dues vegades el presumpte violador de Figueres abans que tornés a actuar

David Aparicio

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ni risc de fugida ni risc de tornar a delinquir. L’Audiència Provincial de Girona va descartar en dues ocasions, al març i l’abril d’aquest any, que el presumpte violador de Figueres tornés a causar danys a menors. Però els fets els van desmentir. El jove de 24 anys, A. A. V. R, no ha fugit del país però, segons una de les víctimes, de 14 anys, l’home va abusar d’ella sexualment i amb penetració el juliol d’aquest any. Les famílies continuen sense comprendre per què continua lliure.

En les interlocutòries, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els magistrats de l’Audiència Provincial tornen a contravenir les decisions del jutge d’instrucció que porta aquest cas i que va mirar d’empresonar-lo fins en dues ocasions. En el dia d’avui, el presumpte violador reclama la seva innocència a través de les xarxes socials, mentre que les víctimes viuen amb la por d’haver de veure’l pel centre de Figueres, malgrat que l’home té ordres d’allunyament vigents.

Per explicar la història de la primera víctima del violador de Figueres, o almenys la primera víctima coneguda que ha volgut denunciar els abusos soferts, cal remuntar-se a l’estiu del 2021. Va ser llavors quan A. A. V. R. la va citar a casa seva. Segons el relat d’aquesta nena de 14 anys, va conèixer el presumpte autor a través de les amistats escolars. En un primer moment ell es va presentar com si tingués 17 anys, tot i que en realitat en tenia 24. A l’estiu, ja de vacances de l’institut, ell la va convidar a casa seva a través d’enganys. El seu cas compleix amb la hipòtesi dels Mossos d’Esquadra: s’acosta a elles amb plena confiança, i les enganya fins a arribar a penetrar-les amb o sense el seu consentiment. La menor ha relatat que ja a la casa ell va mirar de treure-li la roba. Ella es va negar a despullar-se però no va poder. Ell va acabar per violar-la i ella va fugir d’aquest domicili de Figueres quan ell va acabar.

La menor va amagar tot el viscut per por i vergonya. El febrer del 2022, dues nenes més de 13 anys es van presentar a la comissaria de Figueres i Roses dels Mossos per denunciar que havien sigut violades pel mateix autor, A. A. V. R., que les havia tancat en un lavabo. Una va ser agredida el 15 de gener a Figueres i l’altra a principis de febrer a Fortià. Arran d’aquests dos casos els Mossos van començar a buscar més possibles víctimes. Van trobar una desena de casos. Una d’elles, la menor agredida a l’estiu del 2021 que va acabar per ser l’única que es va atrevir a fer el pas a denunciar-ho i acabar amb el silenci. En aquest cas va ser clau la complicitat de la germana gran de la nena, a través de la qual va explicar tota la veritat.

En aquell moment, l’agressor estava en llibertat. Els Mossos el van detenir el 3 de març. El dissabte 5 de març el jutge que es trobava de guàrdia el va enviar a presó provisional. Pesaven sobre ell dues denúncies idèntiques i era possible que tornés actuar. El noi va ingressar a presó però va acabar-ne sortint el 30 de març. L’Audiència Provincial de Girona va considerar que la presó preventiva era una mesura excessiva, malgrat que la menor ja havia declarat en seu judicial relatant els abusos amb l’ajuda dels tècnics especialitzats que atenen les nenes en aquests casos.

El 7 d’abril, la fiscalia va tornar a demanar-ne l’ingrés a la presó. No només per la contundència del testimoni que la víctima havia ofert en la seva declaració judicial, sinó també perquè hi havia una testimoni que confirmava la versió de la nena. El jutge d’instrucció del número 3 de Figueres el va enviar a la presó. «Hem de tenir en compte que hi ha dos procediments més contra l’investigat per fets de la mateixa naturalesa», va argumentar el jutge. Al seu torn, es va centrar en el risc de fugida del presumpte autor. «No té professió ni mitjans de vida coneguts ni cap arrelament econòmic», diu el jutge.

El jutge Manuel Marcelo

No va passar ni un mes que l’Audiència Provincial de Girona el va tornar a deixar lliure. El 5 de maig sortia de la presó davant la sorpresa de policies, fiscalia i familiars. «No consten a l’investigat antecedents penals per fets similars ni denúncies posteriorment», conclouen tres magistrats del tribunal que el va alliberar. També assenyalen que, fins al moment, l’acusat assisteix als jutjats sempre que se’l requereix. Una decisió que firmen tres jutges: Sonia Losada, Ildefonso Carol i Manuel Marcelo, que és qui va redactar la interlocutòria.

Van passar dos mesos fins que una altra nena va denunciar una quarta violació. «Sento que si l’haguessin tancat llavors a aquesta nena no li hauria pogut fer res», lamenta la mare d’aquesta menor. Una jutge el va tornar a enviar a la presó i de nou l’Audiència Provincial el va deixar lliure el 8 d’agost. Un altre dels signants d’aquesta tercera decisió era el mateix jutge: Manuel Marcelo.

Ara el presumpte agressor té prohibit acostar-se a més de 200 metres d’aquestes dues víctimes. Però tant elles com les seves mares l’han vist passejant per la rambla de Figueres. «És una cosa que et remou per dins», expliquen afligides.

Notícies relacionades

Mentrestant, el jove insisteix a assenyalar la seva innocència a través de les xarxes socials. «No em fa falta forçar una noia per obtenir alguna cosa», deia dilluns passat en una retransmissió en directe a Instagram, on lamentava la por que li genera haver de tornar a anar a la presó. «Ni jo ni la meva família ens mereixem això», deia entre plors i demanava a les nenes que retiressin les denúncies.

Almenys dues de les víctimes van veure aquest vídeo, que va ser compartit per molts adolescents que li van donar el seu suport. Ho va fer just un dia abans que l’última denunciant fes la seva declaració en seu judicial, que finalment ha sigut suspesa.