Congrés Mundial de Mitjans

El Rei reivindica a Saragossa la independència periodística en un moment de crisi mundial

Felip VI fa entrega de la Pluma d’Or de la Llibertat 2022 al diari polonès la ‘Gazeta Wyborcza’ i a la seva fundació

El Rei reivindica a Saragossa la independència periodística en un moment de crisi mundial
1
Es llegeix en minuts

El rei Felip VI ha fet entrega aquesta tarda del premi Pluma d’Or 2022 de la Llibertat a la fundació del diari polonès la ‘Gazeta Wyborcza’. Aquest guardó reconeix un individu o grup que ha sacrificat molt per la causa de la llibertat de premsa amb el més alt honor de WAN-IFRA, el Congrés Mundial de Mitjans que reuneix a Saragossa fins divendres més d’un miler d’editors, executius i periodistes arribats de més de 70 països. 

Acompanyat per la ministra de Justícia, Pilar Llop, el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, i el president de les Corts, Javier Sada. El monarca ha entregat al president del diari i a la líder de la fundació la daurada ploma, Joanna Krawczyk, el premi, que han aixecat com un trofeu.

L’entrega ha estat precedida d’una ponència sobre el risc que corre la llibertat d’informació, amb periodistes de Zàmbia, el Brasil i l’Índia.

Crisi internacional

Notícies relacionades

Després de l’entrega del guardó, Felip VI ha volgut dirigir-se als editors i periodistes per reclamar una protecció a la independència periodística, més encara en un moment que la llibertat de premsa està en escac arreu del món, sobretot a Ucraïna, on més candent és la crisi 

Els periodistes són «l’enllaç entre els ciutadans i els fets», una vocació que exigeix de vegades «assumir esforços i riscos terribles en molts llocs del món», ha dit Felip VI. «La llibertat d’informació, consagrada en la Constitució a l’article 20, representa la concreció d’un fonament nuclear en qualsevol democràcia que es considera plena», ha manifestat el Rei, incidint que Espanya és avui un «bon exponent de la llibertat de premsa, però com en totes les societats, exigeix esforços constants».