Xenofòbia al futbol

Nens d’11 a 14 anys, autors dels crits racistes al partit d’infantils de Sant Vicenç de Castellet

  • El club i l’ajuntament miren d’identificar els menors per «procedir en conseqüència i amb contundència»

Nens d’11 a 14 anys, autors dels crits racistes al partit d’infantils de Sant Vicenç de Castellet
3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Els autors del lamentable episodi de racisme en un partit amistós d’infantils entre el Sant Vicenç de Castellet i la Pirinaica de Manresa van ser nens d’entre 11 a 14 anys que eren a la grada. Així ho ha revelat la directiva del Sant Vicenç en un nou comunicat en el qual dona compte de la informació que han obtingut després d’investigar els fets en el partit jugat aquest diumenge passat 25 de setembre, quan a pocs minuts d’acabar la trobada (minut 68 de partit) un grup d’espectadors van increpar un jugador de «color i origen llatí» de la Pirinaica amb gestos i crits al·lusius a un mico. L’entrenador de la Pirinaica, Carles Rusca, va procedir de manera immediata a retirar els seus jugadors del camp i a donar el partit per suspès.

«Els insults van procedir d’un petit grup de joves menors, d’entre 11 i 14 anys,» assegura el club, que remarca que els gestos racistes «NO van procedir en cap cas ni dels jugadors ni de l’equip tècnic local, ni dels pares dels jugadors locals». El comunicat precisa que alguns dels pares de Sant Vicenç van reprovar l’actitud d’aquests menors.

La cosa, segons el club, no quedarà aquí, perquè la directiva està «treballant» amb l’Ajuntament de Sant Vicenç per identificar aquest grup de menors i «actuar amb contundència i en conseqüència». Ho ha confirmat també el consistori que, per la seva banda, ha remarcat que estan «recollint tota la informació per identificar les persones que van insultar el jugador i prendre les mesures corresponents».

La directiva del Sant Vicenç reitera la condemna dels fets, que qualifica d’«intolerables i fora dels valors» del club. «Seguirem treballant perquè fets intolerables però aïllats com aquest no tornin a repetir-se», conclou el comunicat.

La reacció de l’entrenador de la Pirinaica

En declaracions al diari Regió 7, del grup Prensa Ibérica, l’entrenador de la Pirinaica, Carles Rusca, explica que després d’adonar-se que «un grup d’espectadors, majoritàriament joves, emetia sons i gestos de micos dirigits a un dels nostres futbolistes, de color i d’origen llatí, va prendre una decisió amb celeritat. «Vaig considerar que no podia tolerar-ho i vaig retirar l’equip del terreny de joc». Per a Rusca, «aquesta era la millor manera de protegir el jugador i mostrar-li a ell i a la seva família, present a les grades, la solidaritat de tots els membres de l’equip».

La directiva de la Pirinaica ha valorat la ràpida actuació de la del Sant Vicenç i la seva disposició a aclarir els fets. De fet, els dos clubs han manifestat la seva estranyesa per aquest episodi racista quan els dos equips tenen a les seves files jugadors de procedències diverses. «Al meu equip hi ha futbolistes d’origen magribí. Un d’ells estava al terreny de joc quan es van produir els fets. I a l’equip del Sant Vicenç també hi jugaven magribins. I en l’amistós anterior que van jugar els alevins, el Sant Vicenç va alienar dos jugadors de color», relata Rusca.

Proposta de protocol d’actuació

Notícies relacionades

En la mateixa línia, Xavier Plans i Reig, president del Sant Vicenç, ha lamentat que aquest episodi «taqui la imatge d’un club en el qual un 30% dels jugadors tenen orígens culturals diversos». Planas, que no era al camp quan van tenir lloc els fets, creu que els joves autors dels crits racistes podrien ser «aliens al club».

Per la seva banda, Gerard Checa, president del FC Pirinaica, ha revelat que en converses amb Plans i amb el delegat de la Federació Catalana de Futbol (FCF) al Bages, Berguedà i la Cerdanya, Esteve Olivella, «el club santvicentí ha plantejat la necessitat de convocar una reunió amb tots els clubs de la delegació per estudiar fórmules per evitar que es produeixin actituds racistes i per establir protocols d’actuació efectius en el cas que es produeixin episodis racistes».