FUTBOL

De Williams a Vinícius: la tasca pendent del futbol espanyol contra el racisme

  • Els greus insults rebuts pel brasiler abans del derbi del Metropolitano se sumen a altres casos recents pels quals, fins ara, ningú ha sigut condemnat en un jutjat

  • L’últim informe d’Antiviolència xifra en 19 els «actes racistes, xenòfobs i intolerants» en la temporada 2019/20, jugada un terç a porta tancada; en l’anterior n’havien sigut tres

De Williams a Vinícius: la tasca pendent del futbol espanyol contra el racisme
4
Es llegeix en minuts

Tot va començar amb la ja cèlebre frase de Koke: «Si Vinícius balla, hi haurà embolic». Una expressió poca-solta que, convenientment agitada, amplificada i descontextualitzada per tercers (irresponsabilitat per part de la premsa inclosa), ha acabat sent aprofitada per la pitjor classe del futbol espanyol per donar curs al seu racisme. El derbi del Metropolitano va arribar marcat per les actituds racistes contra el davanter brasiler i, al marge del resultat esportiu, serà recordat pels vergonyosos insults de desenes d’ultres blanc-i-vermells a l’exterior de l’estadi: «¡Ets un mico, Vinícius, ets un mico!».

Fora del camp l’actitud dels ultres de l’Atlètic va ser molt més violenta i racista que dins de l’estadi, on els càntics i insults a Vinícius van anar per altres camins. Al fons sud del Metropolitano, la instrucció va ser clara des del minut u. «Ens estan vigilant i esperant, així que baixarem un tonet», va exclamar amb el megàfon un membre del Frente Atlético abans del xiulet inicial, segons va poder comprovar des de l’interior de l’estadi EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

El davanter brasiler va arrencar el matx rebent una gran xiulada que es va repetir cada vegada que tocava la pilota i el va acabar al crit de «tonto» després d’una ‘lambretta’ fallida en el minut 80, quan el resultat era 0-2. Abans, quan Rodrygo va fer el primer gol i va ballar amb el seu compatriota, diversos aficionats van llançar objectes cap a la pinya dels jugadors del Madrid. El partit no es va reprendre fins que per megafonia es va demanar evitar els esmentats actes, en un intent de calmar els ànims poc efectiu.

«Vinícius, more’t» va ser l’altre càntic censurable que es va poder sentir durant el derbi, després d’una situació amb Reinildo Mandava en què el madridista va acabar a terra a prop de les banquetes.

Protocols establerts

Els procediments per combatre els fets s’activaran, d’acord amb els protocols establerts, durant la setmana. LaLiga elaborarà, com fa amb tots els partits, un informe sobre el que va passar a l’interior de l’estadi, per al seu estudi per part de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport, més coneguda com a Antiviolència. Però en aquesta ocasió, i davant la gravetat dels fets, LaLiga també denunciarà el que va passar als voltants abans que comencés el partit, segons ha pogut corroborar aquest diari.

A més, Moviment contra la Intolerància ha presentat aquest dilluns una denúncia a la Fiscalia de Delictes d’Odi per la «campanya racista» patida per Vinícius «a les xarxes socials, mitjans de comunicació i als voltants del Cívitas Metropolitano», segons informa Efe.

Les conseqüències

¿Com acabarà tot plegat? A nivell de club, no sembla probable que l’Atlètic pagui pels fets. O no gaire. Potser hi podria haver alguna sanció econòmica, però ni tan sols hi ha gaires possibilitats que això passi. «No hi ha sancions als clubs si no existeix una corresponsabilitat directa i hi ha proves que la sustentin», expliquen fonts d’Antiviolència. S’entén com tal, per exemple, que un club habiliti espai perquè els ultres guardin material a l’estadi, que encoratgin d’alguna manera accions violentes o que facilitin entrades a persones amb antecedents en aquest sentit.

Aquest tipus de sancions s’apliquen sempre sobre ciutadans particulars i la dificultat comporta sempre demostrar que una persona concreta ha proferit un insult concret. Les imatges gravades per equips de televisió serveixen per a aquesta tasca, però no sempre.

Un exemple concret el protagonitza, mal que li pesi, el mateix Vinícius. En el clàssic de l’any passat al Camp Nou, un aficionat li va cridar «macaco». Antiviolència va estudiar les imatges i la Fiscalia General de l’Estat, que compta amb un representant en l’esmentada comissió, va obrir diligències. Els Mossos van portar a terme la investigació però recentment van tancar l’expedient al no ser capaços de localitzar l’infractor, malgrat haver-hi imatges d’ell.

De fet, fins al dia d’avui cap persona ha sigut condemnada per un jutjat, acusada per un delicte de racisme vinculat al futbol. Això, no obstant, podria canviar ben aviat. Dijous passat, precisament, LaLiga va anunciar que sol·licitaria l’obertura de judici oral contra els radicals de l’Espanyol que el gener del 2020 van proferir insults racistes contra el davanter de l’Athletic Iñaki Williams.

Això es produeix després que el jutjat número dos de Primera Instància de Cornellà de Llobregat traslladés al Ministeri Fiscal i a la mateixa LaLiga, com a part acusadora, les diligències i actuacions prèvies perquè puguin sol·licitar l’esmentada obertura del judici oral contra els presumptes culpables dels insults.

Es tracta de dos aficionats de l’Espanyol que van ser identificats pels Mossos. El mateix Williams va acudir a aquest jutjat a prestar declaració i ratificar els fets fa un any i mig, el març del 2021.

Més casos

Altres casos estan encara en marxa, en fase d’investigació. En un el protagonista torna a ser Vinícius, per fets esdevinguts en un Mallorca-Madrid, i l’altre és Nico Williams, germà d’Iñaki, per insults racistes rebuts en un Betis-Athletic. Els dos successos van tenir lloc el mateix cap de setmana, el del 13 i 14 de març de 2022. Carlos Akapo també va rebre aquest tipus de menyspreus dies abans, en un Granada-Cadis.

Notícies relacionades

I, tot i que la sensació general pugui ser que la situació ha anat millorant respecte a anys enrere, les dades ho desmenteixen. L’últim informe publicat per Antiviolència és el de la temporada 2019/20, en la qual es van denunciar 19 «actes racistes, xenòfobs i intolerants» en recintes esportius davant els tres de la campanya anterior. Un increment substancial, i més encara tenint en compte que un terç de la temporada 19/20 es va jugar amb les grades buides per la pandèmia.

Sí, l’esport i la societat espanyola encara tenen molta feina per fer per erradicar el racisme.