Crisi del coronavirus

Carolina Darias espera que la campanya de segona dosi de reforç «vagi molt bé»

Prop de tres milions de gent gran comencen a rebre des d’aquest dilluns la quarta punxada davant el coronavirus seguint les recomanacions de la Comissió de Salut Pública

Carolina Darias espera que la campanya de segona dosi de reforç «vagi molt bé»
5
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Prop de tres milions de gent gran comencen a rebre des d’aquest dilluns la quarta dosi de la vacuna covid seguint les recomanacions de la Comissió de Salut Pública. La campanya arrenca amb els 390.000 que viuen a residències que, amb els càlculs de les patronals del sector, podrien estar immunitzats la setmana del 10 d’octubre. A la Comunitat de Madrid, un total de 160.000 persones, usuaris i treballadors sociosanitaris de les 700 residències i centres de persones amb discapacitat han començat a rebre aquest dilluns la quarta punxada. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha presidit un acte institucional en un centre de salut de Marchamalo (Guadalajara), ha confiat que la campanya «vagi molt bé» i ha torno a posar en valor l’èxit de la vacunació a Espanya.

Darias ha estat acompanyada pel president de les Corts de Castella-la Manxa, Pablo Bellido, i el conseller de Sanitat, Jesús Fernández Sanz. Aquest últim va destacar que, en aquesta comunitat, el cent per cent de la gent gran de més de 80 anys tenen la segona dosi, un percentatge que va titllar d’«espectacular». A la regió estan immunitzats davant el coronavirus més de quatre milions de persones i gairebé 1.800.000, amb la pauta completa.

«No pararem, anirem de la mà però sempre avançant, immunitzant, vacunant..., vacunar, vacunar i tornar a vacunar», ha dit la ministra

Darias, per la seva banda, ha especificat que la campanya se centrarà en residents en centres de gent gran, de discapacitats, i aquells amb condicions de risc; com a pas previ a l’aplicació de la vacuna per al grup de majors de 60 anys. «No pararem, anirem de la mà, però sempre avançant, immunitzant, vacunant..., vacunar, vacunar i tornar a vacunar», ha dit la ministra.

L’efectivitat de la vacunació

En la valoració de la segona dosi de record s’han tingut en compte diverses consideracions, sobretot l’alta efectivitat de la vacunació realitzada fins al moment davant l’hospitalització, mortalitat i la possible estacionalitat de la infecció, recorden des de societats científiques com la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), que recomana la quarta punxada.

Destaquen que la variant òmicron segueix sent dominant en l’actualitat a Espanya –els llinatges predominants són BA.5 i els derivats de BA.5– i té més capacitat d’escapament immune que variants prèvies i més increment en transmissibilitat. Amb motiu de l’arrencada de la campanya, els geriatres remarquen que, tot i que s’observa una alta efectivitat de la vacunació davant el coronavirus (85-90%) de «manera mantinguda davant hospitalització i defunció en majors de 60 anys, també s’evidencia més caiguda en persones de 80 i més anys».

Els especialistes citen estudis en els quals s’observa una disminució de l’efectivitat vacunal a partir dels sis mesos. Al·ludeixen també a un altre fenomen a tenir en compte sobretot en la població vulnerable: la immunosenescència (deteriorament del sistema immunitari provocat per l’envelliment). Les investigacions existents fins ara mostren diferents taxes de protecció després de la reinfecció en funció de l’edat, la vacunació prèvia i el temps transcorregut des de l’última punxada, sent en general una clínica més lleu. Precisen que els principals factors de risc de malaltia greu després de reinfecció són l’edat, el sexe (més grans en homes) i altres malalties concomitants.

Amb les últimes dades del Ministeri de Sanitat, l’impacte per coronavirus ha baixat a mínims de tota la pandèmia amb una ocupació hospitalària de l’1,8%, un registre que no s’assolia des de finals de l’octubre passat abans de la irrupció de la variant òmicron, mentre que el nivell de transmissió continua estable i amb lleus fluctuacions al pujar set punts la incidència (136 casos).

Estratègia nacional

Les patronals del sector celebren la nova punxada, que sempre han defensat, i estimen que, la setmana del 10 d’octubre, tant els residents com els treballadors dels centres sanitaris, estaran immunitzats. Les comunitats autònomes seguiran l’estratègia fixada a nivell nacional: primer hi aniran els qui visquin en els centres sociosanitaris i els més grans de 80 anys, els més vulnerables, i, després, aquesta administració s’anirà ampliant fins als 60. Per a això, comunitats com Galícia, ja han avançat que tornaran a utilitzar els anomenats ‘vacunòdroms’.

Tot i que la campanya comença de manera simultània en totes les comunitats autònomes, comunitats com Andalusia han optat per sumar-se a partir del 3 d’octubre per fer-la coincidir amb la vacuna de la grip. Atenen així les recents recomanacions de la Comissió de Salut Pública, que aconsellava l’administració conjunta de les vacunes, sempre que hi hagi disponibilitat de dosis. A més, aquestes vacunes es podran administrar també de manera simultània amb d’altres, com la vacuna davant el pneumococ.

1,7 milions a Madrid

A Madrid, la consellera de Família, Joventut i Política Social, Concepción Dancausa, i el de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, visitaven aquest matí la residència pública de gent gran de Vallecas, on s’ha immunitzat el mateix usuari que va rebre la primera dosi el 27 de desembre del 2020, quan, en una jornada històrica, va arrencar a Espanya la primera campanya per combatre el virus. En total, la regió comptarà amb 1,7 milions de dosis de record de les noves vacunes d’ARNm bivalents.

Notícies relacionades

En aquesta comunitat –on la majoria de casos notificats són causats per la variant òmicron– la campanya, que coordina la Direcció General de Salut Pública, es portarà a terme amb els equips d’infermeria de les Unitats de Suport a Residents d’Atenció Primària (UARs), amb la col·laboració de SUMMA 112 i el personal dels centres de l’Agència Madrilenya d’Atenció Social i de les residències concertades o privades.

A més, a Madrid arrenca la vacunació del personal sociosanitari que, a més de poder immunitzar-se des d’aquest dilluns al seu centre de treball, també podrà fer-ho a partir del pròxim 3 d’octubre a l’Hospital Infermera Isabel Zendal, sol·licitant cita prèvia a la web de la Comunitat. A partir del 17 d’octubre, seguirà la mateixa campanya amb l’administració conjunta de la vacuna de la grip i la segona de reforç a majors de 60 anys i menors a aquesta edat amb factors de risc, entre d’altres, embarassades o malalts crònics.