Audiència Nacional

El jutge demana saber si pot baixar al ‘Pitanxo’ per contrastar les versions sobre el naufragi

També pregunta si amb les dades actuals «es pot descartar o no algun dels relats»

El jutge demana saber si pot baixar al ‘Pitanxo’ per contrastar les versions sobre el naufragi
2
Es llegeix en minuts

El jutge de l’Audiència Nacional (AN) que investiga el naufragi del pesquer gallec ‘Villa de Pitanxo’ ha acordat que es realitzi un informe pericial amb l’objectiu de saber si es pot accedir a les restes al fons del mar de l’embarcació enfonsada el 15 de febrer en aigües de Terranova (Canadà) en un accident marítim que es va saldar amb la mort de 21 mariners.

En una providència, Ismael Moreno accepta la sol·licitud de la Fiscalia i ordena aquesta diligència per «determinar la causa del sinistre i la multiplicitat de dades tècniques sobre posició i derrota del vaixell i la seva cronologia».

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 2 vol saber «si és possible accedir a les restes», a la seva «utilitat i necessitat» i si això seria eficaç per comprovar «les afirmacions referides en les diferents versions dels fets» ofertes pels supervivents.

El jutge es refereix a un altre dels punts sobre els quals demana opinió als pèrits: «Si amb les dades» actuals «es pot descartar o no alguna de les versions» ofertes pels supervivents quant a «la forma en què es van desenvolupar els fets i, per tant, la causa probable de l’accident, així sobre la correcció de les decisions adoptades pel capità», l’únic imputat.

En una interlocutòria del mes d’abril, l’Audiència Nacional va posar en «dubte» la versió del patró del barco, Juan Padín, que va declarar que els components de la tripulació es van posar els equips de salvament, mentre que Samuel Kwesi, un dels tres supervivents –junt amb Eduardo Rial, el nebot del capità– va assegurar que no. «Aquest fet queda corroborat amb la realitat que ni el mariner ni cap dels cadàvers recuperats tenia l’equipament de seguretat posat», va destacar l’Audiència al tornar la investigació a Galícia.

Organisme idoni

El magistrat, a més, acorda preguntar a la Comissió Permanent d’Investigació d’Accidents i Incidents Marítims (Ciaim) del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè li comuniqui si el seu personal està capacitat per elaborar l’informe pericial i, si considera que no ho està, demana que li indiqui quin organisme o departament de l’administració seria «idoni» per poder dur-lo a terme.

Notícies relacionades

Familiars de les 21 víctimes del pesquer es van reunir a finals de juliol a Madrid amb la ministra de Transport, Raquel Sánchez, per apressar el Govern a baixar cap a les restes per obtenir proves i concloure les causes del sinistre, però al final de la trobada van lamentar que l’Executiu no havia «madurat» encara aquesta decisió.

A principis de setembre, Moreno va acordar finalment assumir la competència del tribunal per investigar l’enfonsament després d’haver rebutjat la proposta d’inhibició interessada per la Fiscalia i per la representació de Pesqueras Nores Marín S.A. i de Juan Enrique Marín. A l’Audiència Nacional s’investiga si hi va haver «almenys 21 delictes d’homicidi per imprudència greu i contra els drets dels treballadors».