Protesta unitària

Les famílies dels residents es manifesten per reclamar millores en els geriàtrics

  • Plataformes de tot Espanya es concentren a Madrid per reclamar més personal en els centres i evitar la massificació

Les famílies dels residents es manifesten per reclamar millores en els geriàtrics

EFE/JAVIER LOPEZ

1
Es llegeix en minuts

Familiars de residents de geriàtrics de tot Espanya s’han manifestat aquesta tarda a Madrid per reclamar millores i un canvi de model en els geriàtrics. La Plataforma Estatal d’Organitzacions de Familiars i Usuàries de Residències ha convocat la marxa, en què s’ha reclamat que es garanteixi la contractació d’una infermera per cada quatre residents i que els asils no disposin de més de 60 llits, entre altres peticions.

Els convocants aposten per un pla diferent de l’aprovat el juny passat pel Govern. Entre altres demandes, volen que s’acabi amb les macroresidències, que es contractin més professionals i es facin més inspeccions en els centres, una assistència sanitària veritablement pública, dignificar les condicions de treball del personal i que es construeixin més centres sociosanitaris de titularitat pública.

Els promotors de la protesta denuncien que «en aquests centres s’estan vulnerant reiteradament els drets humans i els drets fonamentals» dels avis que viuen a les residències. També han advertit que es vulneren «els drets laborals de les treballadores».

Gestió «mercantilista»

Notícies relacionades

Els organitzadors han carregat contra el model actual de residència, que titllen d’«immund i mercantilista». Els convocants afirmen que el punt «àlgid» del tipus de gestió que reproven es va viure amb l’inici de la pandèmia, quan la covid es va acarnissar amb milers de morts en els geriàtrics.

En aquest sentit, han acusat als tribunals i els parlaments autonòmics de no haver fet prou per «analitzar i investigar el que va passar» en els primers compassos de l’expansió del virus. Artistes com els músics Joan Manuel Serrat i Miguel Ríos han expressat el seu suport als manifestants.