ROBATORIS AL CAMP

Els vigilants de la garrofa, el nou or que cotitza a l’alça

El grup Roca de la Guàrdia Civil assegura la traçabilitat del fruit i denuncia les sostraccions il·lícites d’aquest aliment que ha passat de valer 0,10 el quilo a 2,5 euros

Els vigilants de la garrofa, el nou or que cotitza a l’alça

MIGUEL ÁNGEL MONTESINOS

2
Es llegeix en minuts

La garrofa és el fruit del garrofer. Un producte que si bé fa uns anys queia madur i extingia la seva vida al sòl dels camps pel seu poc valor, uns deu o vint cèntims el quilo, ara arriba al pic dels 2,5 euros el quilo en magatzems i d’estàndard 1,10 €/kg. La raó, els diferents usos que es deriven d’aquest fruit cultivat en gran part al País Valencià i convertit en ingredient vegà en cosmètics, solucions farmacològiques i alimentació.

Aquesta revalorització també ha portat més interès pel fruit, que moltes vegades és objecte de robatoris abans que els agricultors cullin la collita als seus camps. Una cosa que vigilen els guardians del nou «or» valencià, els equips Roca (Robatoris al Camp) de la Guàrdia Civil.

Els equips Roca vigilen la traçabilitat del producte per evitar que es vengui fruit obtingut de manera il·lícita o furtada de camps aliens

De fet, durant la campanya de la garrofa (que dura l’estiu i ara arriba a la fi), la Guàrdia Civil ha detingut 18 persones i n’ha investigat 55 més i ha confiscat més de 55 tones de garrofa.

Durant la temporada 2022, els agents han reforçat la vigilància de les explotacions agrícoles, però sobretot dels magatzems d’aquest vegetal. A més, els equips especialitzats en la investigació d’aquests delictes han intensificat els controls d’aquestes mercaderies i han investigat nombroses denúncies.

¿Com actuen? Principalment, els equips Roca vigilen el control de traçabilitat i de documentació de les garrofes collides a través de dos documents: el DATA, que és el document d’acompanyament de traçabilitat agrícola i el Regepa, el registre del productor agrícola no propietari.

El valor de la garrofa augmenta mentre avança la campanya de producció i recol·lecció, ja que el que interessa realment és l’anomenat garrofí, una llavor (que és una espècie de goma) que descansa dins de l’escorça de la planta i que és el que s’utilitza per espessir el menjar, produir cosmètics i per a alimentació de diversos tipus, com la farina de garrofer.

És per això que la Guàrdia Civil actualitza constantment els seus procediments i fins i tot forma equips especialitzats segons la naturalesa dels delictes.

«Cal estar atents i quan el fruit està a punt collir-lo perquè no el robin»

Notícies relacionades

Eduardo Celda, un agricultor i propietari de camps de garrofers a Catadau, explicava que des que s’ha revaloritzat el fruit, «cal estar atents i quan el fruit està a punt agafar-lo perquè no el robin». La recol·lecció es feia abans de terra i ara s’hi col·loca una malla perquè al caure les garrofes es puguin recollir totes alhora. Un arbre, informa l’agricultor, triga uns 5 o 6 anys a donar fruit i cada arbre en pot donar prop de 150 kg. Celda afegeix que «la vigilància al camp és difícil, perquè mai saps si és el cosí, el germà o l’amic del propietari, per això agraïm la tasca que fa la Guàrdia Civil», assenyala.

Lourdes Pons i les seves germanes regenten un magatzem de garrofes Alfarp. Allà hi acudeixen els agricultors per vendre el seu producte i elles, després, el destinen al seu torn a altres empreses que processen la matèria per crear altres productes de cosmètica o alimentació. Remarca la vigilància necessària al local, ja que a les seves instal·lacions es poden arribar a acumular 50.000 kg de garrofa així com la cooperació constant amb l’equip Roca de la Guàrdia Civil, que realitza inspeccions per controlar que tota la documentació dels agricultors estigui en regla.