Coronavirus

Un nou disseny vacunal pot protegir amb més eficàcia d’òmicron

La nova estratègia incorpora tant la proteïna S del SARS-Cov-2 com una nucleoproteïna viral que tendeix a mutar menys entre les variants

Un nou disseny vacunal pot protegir amb més eficàcia d’òmicron
1
Es llegeix en minuts
EFE

Les vacunes d’ARN missatger han ajudat a controlar la pandèmia de covid-19. Ara, una nova estratègia en aquesta mateixa tècnica, però que combina dues proteïnes víriques, pot protegir en ratolins amb més eficàcia de variants com òmicron.

La nova estratègia, que publica Science Translational Medicine, incorpora tant la proteïna S del SARS-Cov-2 –la que utilitza el virus per entrar a les cèl·lules– que és el principal objectiu de les vacunes clínicament aprovades, com una nucleoproteïna viral que tendeix a mutar menys entre les variants.

El nou disseny de la vacuna podria ajudar a generar una àmplia immunitat contra òmicron i futures variants del virus, que puguin evadir parcialment els anticossos generats per la primera generació de vacunes d’ARNm, com les de Moderna i Pfizer.

L’experiment

L’equip, liderat per la Universitat de Texas (EUA), va provar aquest enfocament més nou que la vacuna d’ARNm en ratolins. Es va vacunar un grup de hàmsters amb un preparat que només contenia la proteïna S i a l’altre amb el qual tenia tant aquesta com la nucleoproteïna, abans d’exposar-los a les variants delta i òmicron.

Notícies relacionades

La que tenia els dos compostos va controlar els recomptes virals als pulmons i les vies respiratòries superiors dels hàmsters amb més eficàcia que la vacuna de proteïnes S per si sola.

L’autor principal de la investigació, Haitao Hu, va indicar que a l’haver-hi amplis sectors de la població mundial que ja estan vacunats o s’han infectat, «és important» avaluar el nou enfocament de vacunes combinades com a dosi de reforços en models animals o en persones amb immunitat preexistent.