Investigació oncològica
«Hi haurà més casos de càncer, però amb supervivències més llargues», assenyala l’investigador Mariano Barbacid
Admet, però, que encara no hi ha una solució efectiva per al càncer de pàncrees

La incidència del càncer anirà a més en els anys vinents a causa de l’envelliment de la població, assenyala el bioquímic i investigador Mariano Barbacid que, tot i així, remarca que la supervivència global de tots els càncers anirà en augment, perquè cada vegada els fàrmacs són «menys nocius i menys tòxics».
En una entrevista a Efe en el congrés que la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) celebra a París, Barbacid deixa clar que al càncer se li ha de posar «noms i cognoms», perquè en uns tumors la investigació avança molt de pressa, com el de mama o pròstata amb supervivències del 90% i del 95%; mentre que en d’altres les possibilitats de sobreviure són «inacceptables», com el de pàncrees, per sota del 5%.
Si bé la mortalitat de molts tipus de càncer està baixant, moltes vegades gràcies als canvis d’hàbits com el consum més baix de tabac, Barbacid recorda que hi ha altres càncers, com el de pàncrees i els gliobastomes (tumors cerebrals), «que es resisteixen» i se n’observa un augment tant d’incidència com de mortalitat.
Barbacid, que fa 40 anys va descobrir l’oncogèn KRAS responsable de l’inici del càncer de pàncrees, admet que avui no hi ha una solució efectiva per aturar-lo, es continuen donant fàrmacs del segle passat i la immunoteràpia no funciona.
Recentment, i després de 40 anys d’investigació, Barbacid valora que finalment s’aprovés un medicament per a una de les més de 20 mutacions de l’oncogèn KRAS, si bé aquesta mutació és només al pulmó i està causada pel tabac, per la qual cosa no serveix per al càncer de pàncrees, que continua en la llista dels més agressius.
I tot i que molecularment la investigació avança, no ho fa la clínica que proveeixi de fàrmacs o teràpies, i és per això que en el càncer de pàncrees Barbacid no veu solucions a cinc anys i confia en el bons resultats de la ciència, però «en un futur més llunyà».
Cronificar el càncer, ara com ara, és augmentar la supervivència
Aquest expert, que va crear el primer centre nacional oncològic espanyol (CNIO), remarca que la detecció precoç és una eina fonamental en tots els tumors, però no és possible en el de pàncrees, «que no avisa i, per això, és tan difícil de tractar».
Confia que els tests per detectar a la sang presència de l’ADN tumoral quan no hi ha senyals de la malaltia o, almenys, quan el càncer no s’ha disseminat puguin ser una realitat «algun dia», però és una possibilitat que no veu en un horitzó pròxim.
Admet que la detecció és important «quan es pot fer» (per exemple la colonoscòpia per al càncer de còlon, l’anàlisi de PSA per al de pròstata o la mamografia per al càncer de mama), però hi ha tumors que, ara com ara, no es beneficien d’aquestes proves, com són els de pàncrees o pulmó.
I per a aquest últim, la millor prevenció és no fumar. «Si no fumem les possibilitats de tenir-lo baixen significativament», diu.
Per tant, entén Barbacid que el tema de cronificar el càncer s’ha d’agafar amb cautela i el que veu plausible en el curt o mitjà termini és augmentar la supervivència, més anys de vida i amb més qualitat.
El càncer no és una malaltia, sinó més de cent
Afirma Barbacid que el càncer no és una malaltia, si no que és un conjunt de més de cent, molt diferents entre elles, unes avancen de pressa i d’altres a poc a poc, i això és una cosa que encara no s’ha assimilat.
Per a aquest científic és important fer veure a la societat que es va avançant, però que hi ha moltes dificultats, perquè «el procés és lent i l’única solució és investigar, avui i demà.»
Barbacid aposta per traslladar a la població la importància d’adquirir hàbits sans, com deixar de fumar o que s’ampliïn els espais sense fum, perquè això, –diu–, es traduirà en una millor supervivència, sobretot en el càncer de pulmó, que s’acosta al 20% als cinc anys.
Un percentatge no gaire elevat, però 10 vegades més alt que fa 20 anys, quan era del 2%.
Les vacunes no són una solució per a la majoria dels càncers
Sobre la possibilitat de les vacunes per abordar el càncer, Barbacid explica que només funcionarien quan el tumor està originat per un agent víric extern, com el de cèrvix o coll uterí produït pel virus del papil·loma humà (VPH).
En aquest cas, la vacuna funciona i aquest càncer es pot prevenir i evitar en un 99%.
Recorda, però, que la majoria dels càncers no tenen origen víric , si no que són mutacions dels gens i, per tant, no hi ha possibilitat de vacunació.
Admet que la pandèmia va disparar la investigació i va aconseguir una vacuna en un temps rècord contra un virus, però el cas del càncer entén que és diferent per l’enorme diversitat.
Les paraules màgiques per al càncer: prevenció i investigació
I en el marc del congrés d’oncòlegs europeus, aquest científic remarca la necessitat que investigadors i acadèmics es relacionin amb la indústria, que és la que desenvolupa els fàrmacs que «costen milions i són impossibles per als nostres pressupostos».
Notícies relacionadesAfirma que les paraules «màgiques» són prevenció i investigació, perquè en el càncer cada vegada hi haurà més incidència a causa de l’envelliment; i apel·la als governs que recolzin la innovació: «Això ajudaria moltíssim», diu.
No obstant, creu que el finançament per investigar no és el factor limitant perquè la indústria hi inverteix molt, el «factor limitant», segons la seva opinió, és la complexitat del tumor, que fa que «avancem més a poc a poc del que ens agradaria».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tramitació La nova ordenança de civisme supera el primer tràmit
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026