Tornada al col·le a Catalunya

Educació autoritza algunes escoles que instal·lin ventiladors a les aules

  • Alguns centres han rebut «permís» però, al no tenir fons, han demanat a les famílies que portin els aparells

  • Altres direccions asseguren que no han rebut «cap tipus d’informació» del Departament

Educació autoritza algunes escoles que instal·lin ventiladors a les aules

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Desconcert entre els centres educatius de Catalunya per l’assumpte dels ventiladors. Després que EL PERIÓDICO informés que les famílies havien començat a comprar pel seu compte aquests aparells per alleujar les altes temperatures que pateixen alumnes i professors en aquests primers dies de curs, el Departament d’Educació va anunciar als mitjans de comunicació que abans d’aquest divendres enviaria aquests aparells –no n’ha detallat quants– a les escoles on s’haguessin detectat temperatures més altes. Tampoc ha concretat encara quins centres són. Ni si s’ha plantejat que això pot suposar greuges entre centres. Sí que ha explicat que des del juny fins ara s’han distribuït 500 ventiladors.

A peu d’escola, hi ha direccions que no han rebut cap tipus d’informació sobre l’assumpte. «No ens n’han dit absolutament res. Ho han anunciat de cara a l’opinió pública», assenyala un dels directors consultats per aquest diari. «Han anunciat una mesura abans de saber com la gestionaran», opinava un altre. 

Hi ha altres direccions, en canvi, que sí que han rebut informació. Dijous, després de contactar-hi per demanar instruccions, van rebre indicacions de Serveis Territorials autoritzant-les que instal·lessin «de forma provisional» ventiladors a les aules. El permís rebut no al·ludeix al finançament dels ventiladors.

En el cas d’un institut escola del Maresme que ha rebut aquesta notificació, la direcció ha enviat una nota a les famílies informant-los que no té pressupost per adquirir el material i demanant-los col·laboració. «Tenim permís per utilitzar, de manera provisional, alguns ventiladors. No tenim partida pressupostària i per això això demanem col·laboració per portar ventiladors per a les 12 aules de primària i una de secundària», indica el correu enviat a les famílies. 

Pendents de resposta

Hi ha altres direccions que també han demanat explicacions als seus Serveis Territorials respectius i aquests els han contestat que estan «estudiant el tema» i valorant «com procedir» amb les sol·licituds de ventiladors. «Quan tinguem resposta, us la farem arribar a totes les direccions», conclou el text de resposta.

Normativa en mà, atenent riscos laborals i de salut, no estan permesos els ventiladors a les aules. Però la situació insostenible viscuda a finals de curs passat i a principis d’aquest ha esgotat la paciència de les famílies que, vetllant principalment pels seus fills, han decidit intervenir-hi. En les últimes hores, més d’un centenar d’associacions de famílies han firmat un document exigint solucions.

Denúncia davant Inspecció de Treball

D’altra banda, aquest divendres el sindicat CGT ha reclamat la intervenció d’Inspecció de Treball. «Mentre el conseller i el seu equip disfruten de l’aire condicionat, els docents estem en aules infames amb més de 30 alumnes suant com pollastres», han criticat. «La tendència a l’alça de les temperatures, afegit a la falta d’inversions i al barraquisme crònic fan la vida als centres educatius insuportable», han afegit.

CGT, igual com altres sindicats, ja van denunciar la situació el curs passat, i en cursos anteriors. «El 2017 ja vam denunciar el problema de les temperatures a les escoles i des d’aleshores Educació no ha fet absolutament res», ha expressat una portaveu de CGT, Ingrid Chavarria.

«Davant la falta de resposta, davant les mesures mal planificades i totalment insuficients que ha pres el Departament amb l’oferta de ventiladors, hem decidit demanar la intervenció d’Inspecció de Treball», han explicat en roda de premsa.

Notícies relacionades

Així mateix, han demanat als coordinadors de riscos laborals de les escoles i a tot el professorat que cada vegada que se superin les temperatures permeses (més de 27º), ho comuniquin a Serveis Territorials del Departament, al Consorci d’Educació de Barcelona i a les organitzacions sindicals.

L’inici del curs escolar a Catalunya, avançat al 5 de setembre, ha coincidit amb un estiu molt calorós que encara no afluixa i ha provocat temperatures de més de 30ºC en algunes escoles. I la previsió és que la setmana vinent la calor es continuï intensificant.