Tornada a l’escola a Catalunya

Educació enviarà ventiladors a les escoles on s’ha detectat més calor

Les famílies havien començat a comprar pel seu compte aquests aparells per alleujar la situació a les aules

Educació enviarà ventiladors a les escoles on s’ha detectat més calor

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Després de la denúncia desesperada de diversos centres educatius i de famílies de les condicions d’altes temperatures en les quals nens i professors han d'estar a les aules, el Departament d’Educació ha anunciat que enviarà ventiladors a les escoles «on s’ha detectat una exposició a temperatures més altes». L’anunci de la conselleria arriba hores després que EL PERIÓDICO publiqués que diverses famílies han decidit actuar pel seu compte i comprar ventiladors per alleujar la situació a les aules dels seus fills.

En un comunicat enviat aquest dijous, la conselleria explica que ha encarregat una compra de ventiladors i que es repartiran entre aquesta tarda i divendres a les escoles on s’han detectat temperatures més elevades. No detalla quants ventiladors seran ni les escoles beneficiades.

Així mateix, el Departament demanarà que els centres amb més problemes de calor s’incloguin al programa RAM de reforma, ampliacions i millores del 2023 abans d’aquesta pròxima primavera de manera que es puguin realitzar «adequacions urgents» i compatibles amb l’activitat lectiva abans que arribi la calor dels mesos de final de curs. Aquestes adequacions, aclareixen en la nota, serien «tendals als patis» o «persianes».

A Barcelona, entre els centres que han superat els 30ºC aquests dies hi ha l’escola de la Concepció, l’institut Maria Espinalt, l’escola Arenal de Llevant i l’institut Joan d’Àustria. A l’escola Auró s’han superat els 40ºC.

En les últimes hores, desenes d’associacions de famílies i direccions de centres de la ciutat han firmat un manifest en el qual demanen el Consorci d’Educació de Barcelona «mesures urgents» en aules i patis per reduir la calor i un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire a totes les escoles. En el manifest, assenyalen que alumnat i professorat «pateixen situacions constants de risc per a la seva seguretat i la seva salut» i asseguren que «en alguns centres s’han produït lipotímies i cops de calor».

Ventilació natural, aigua i ombra

El Consorci ja té detectades una quarantena d’escoles i instituts on a finals del curs passat es van superar de llarg els 30ºC, molt per sobre de la normativa, que fixa un màxim de 27ºC. Partint d’això ha elaborat un pla que prioritza la ventilació creuada natural i, si no és suficient, la instal·lació de ventiladors.

A principis de setembre, la conselleria va enviar a les direccions un protocol d’actuació per fer front a la calor a les aules que consistia, bàsicament, a obrir finestres, baixar persianes, hidratar-se, aprofitar els espais d’ombra i evitar les activitats físiques en horaris de màxima intensitat solar. Pautes que aquests dies s’han evidenciat que són insuficients.

Notícies relacionades

Fa mesos que els sindicats de docents reclamen a Educació que prengui mesures urgents per fer front a les cada vegada més habituals onades de calor. Els centres públics de Catalunya no tenen aire condicionat. I la conselleria, segons va remarcar la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, en la presentació d’aquest curs 22-23, no tenen intenció d’instal·lar aquests aparells perquè «no són sostenibles energèticament». En el mateix acte, la secretària d’Educació, Patrícia Gomà, va assenyalar que el pla d’actuació climàtic a les escoles no estarà preparat a curt termini.

Els barracons sí que compten amb bombes d’aire que desprenen calor a l’hivern i fred a l’estiu. Invertir en aerotèrmia i en plaques fotovoltaiques són algunes de les opcions que plantegen des dels sindicats. «Cal actualitzar les aules a la realitat climàtica del segle XXI», ha reclamat el dirigent d’UGT Jesús Martín.