L’educació a Catalunya

Tornada al col·le: 600.000 alumnes d’ESO, batxillerat i FP comencen el curs

  • 20.000 joves esperen plaça d’FP i no es podran matricular fins a finals de setembre

  • Alguns centres no han pogut iniciar les classes amb normalitat per obres inacabades

Tornada al col·le: 600.000 alumnes d’ESO, batxillerat i FP comencen el curs

Anna Mas

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Si dilluns van començar classes els alumnes d’infantil i primària, aquest dimecres es completa la tornada al col·le a Catalunya amb la tornada a les aules dels aproximadament 600.000 estudiants d’ESO, batxillerat i Formació Professional. La principal novetat en aquesta etapa recau en batxillerat, que, en virtut de la Lomloe, passa a tenir un currículum més competencial i no tan memorístic. A més, es posa en marxa en 13 instituts catalans el nou batxillerat general, una modalitat més oberta que les altres quatre (científic, tecnològic, social, humanístic i artístic). Un dels centres on arrenca aquesta nova opció és el Jaume Cabré, de Terrassa. La directora, Maribel Tarrés, es felicitava a EL PERIÓDICO que aquesta opció ha interessat un 50% de l’alumnat que fins ara preferia els cicles formatius. Els cursos de 1r i 3r d’ESO també funcionaran ja partint del nou esquema curricular.

La nota negativa d’aquest inici de curs 22-23 són els més de 20.000 joves que esperen que se’ls assigni plaça d’FP. Hauran d’esperar fins passat el 21 de setembre, que és el dia que el Departament d’Educació els assignarà què i on estudiaran. Qui obtingui la plaça desitjada (hi ha 26.000 vacants) iniciarà el curs tres setmanes més tard que els seus companys. El panorama és menys clar per als que no els interessi la plaça adjudicada. La conselleria ja ha avançat que el procés de preinscripció s’ajustarà de cara al curs que ve per evitar situacions com aquesta.

Alumne sense plaça

També hi ha algun cas d’un alumne d’ESO sense plaça assignada. Aquesta és la situació de l’Arnau de Rosselló, que aquest dimecres havia de començar 1r d’ESO i s’ha quedat a casa. El seu pare, Marc de Rosselló, explica que encara està esperant que el Consorci d’Educació li doni alguna solució. En la preinscripció, va sol·licitar plaça a l’institut Martí Pous, on estudia la seva filla gran, i Vapor de Fil, tots dos a Sant Andreu (Barcelona). El Consorci li va assignar d’ofici plaça en un altre institut. «No ens va agradar el centre i vam decidir no matricular-lo», explica el pare, que no s’imaginava que fent això el nen es quedaria sense escolaritzar. «El més greu és que hi ha plaça als dos centres, però ens diuen que estan reservades per matrícula viva», diu De Rosselló, desesperat. «Inspecció em diu que no poden fer res i m’han fet omplir un formulari per a nens que mai han sigut escolaritzats. I a Escolarització m’han donat cita per al 23 de setembre», explica.

Sense el barracó i sense pati

Hi ha instituts que no han pogut començar amb normalitat. Per exemple, l’institut Narcisa Freixas i Cruells, de Sabadell (Vallès Occidental). Aquí, les obres del mòdul que havia d’acollir les classes de 4t d’ESO s’han retardat i no estaran preparades aquest 7 de setembre. Els 60 estudiants han hagut de ser ressituats en altres aules del centre. A més, el pati tampoc està a punt. I això afecta tot l’alumnat d’ESO. La direcció ha comunicat a les famílies que les instal·lacions no estaran acabades fins al 12 de setembre, sempre que no sorgeixin imprevistos.

Rosa Gonzalo, vicepresidenta de l’AFA del Narcisa Freixas, expressa el descontentament de les famílies: «Educació ens va prometre que el nou institut –tot el centre està ara en barracons– estaria preparat per al curs 23-24. Però la redacció del projecte ni tan sols ha entrat en els pressupostos. Serà impossible que el nou institut estigui per al curs que ve», assenyala. «Ja tenim clar que els alumnes que acabin aquest any 4t d’ESO hauran de buscar un altre centre per fer el batxillerat», apunta abans recordar que «moltes famílies van apuntar els seus fills a l’institut pensant que el nou centre estaria fet i que hi hauria continuïtat». «Ens han venut fum», denuncia.

Igual estan a l’institut escola Santa Anna de Premià de Dalt (Maresme). Aquest dimecres s’ha començat a instal·lar el mobiliari en el nou mòdul. Aquest espai no estarà a punt fins dilluns vinent. La instal·lació del wifi i la climatització es farà a posteriori.

En una situació similar hi ha l’Institut Escola Artístic (IEA) Oriol Martorell, de Barcelona, que és l’únic centre de la Generalitat que imparteix primària, secundària i batxillerat amb estudis de música i dansa integrats. No podran començar al 100% perquè les aules de dansa estan inundades i el nou mòdul de dansa no s’ha pogut acabar d’instal·lar. Els professors protagonitzen aquest dimecres una ‘perfomance’ a les portes del Consorci d’Educació per exigir solucions.

Notícies relacionades

Aquest centre consta de dos edificis separats per més d’un quilòmetre de distància. Els docents denuncien que no tenen espais adequats a les necessitats de la formació que imparteixen («els professors ens traslladem d’un edifici a l’altre per fer classe», expliquen) i critiquen que malgrat que ho han sol·licitat «en moltes ocasions», no han rebut una planificació que contempli l’adequació i creixement de l’espai. «Cada any estem igual, mai tenim els espais a punt per començar», lamenten. Aquest any, a més, inicien dos cicles formatius de danses urbanes i direcció i gestió coral que, asseguren, se’ls han «imposat sense preguntar».

Els que no han pogut començar les classes de cap manera han sigut els alumnes d’FP de l’IES la Bisbal després que la pedregada de la setmana passada fes malbé el sostre de l’edifici. Ho faran dilluns vinent, 12 de setembre, distribuïts en diversos edificis municipals. És la solució provisional que han pactat l’institut i l’ajuntament.