Crisi sanitària

Sanitat demana que s’avaluï posar dosis més petites de la vacuna de la verola del mico

Aquesta vacuna s’inocula per via subcutània, però els Estats Units van prendre la decisió d’implantar un nou mètode que ha quintuplicat la quantitat de vacunes disponibles

Sanitat demana que s’avaluï posar dosis més petites de la vacuna de la verola del mico

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
EFE

Espanya, que acaba de rebre 7.110 vacunes més contra la verola del mico (‘monkeypox’), ha demanat a l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) que avaluï «al més aviat possible» si es poden administrar en porcions més petites per via intradèrmica per augmentar, així, la capacitat de vacunació.

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha fet aquesta petició després que ahir l’agència reguladora nord-americana, l’FDA, decidís autoritzar l’ús d’emergència de Jynneos –el nom amb què es comercialitza allà la vacuna coneguda com a Imvanex a Europa– per via intradèrmica, segons han informat a Efe fonts d’aquest departament aquest dimecres.

Aquesta vacuna s’inocula per via subcutània, però els Estats Units van prendre la decisió d’implantar un nou mètode que quintuplicarà la quantitat de vacunes disponibles al país, el més afectat fins ara per aquest brot: es tracta d’administrar per via intradèrmica dues dosis del medicament, que, juntes, utilitzen només una cinquena part de la quantitat total de compost que normalment s’utilitza.

Mentrestant, la via tradicional d’inoculació, la subcutània, que també requereix dues dosis, es continuarà utilitzant per a menors, en part perquè l’administració per via intradèrmica (entre les capes de la pell, i no a través) és una mica més complicada en els nens.

Alternatives a la via normalitzada

Les autoritats nord-americanes es van basar en un estudi del 2015 que va apuntar que l’administració intradèrmica d’una quantitat inferior de la vacuna provocaria una resposta immunitària semblant a la dosi completa per via subcutània, la qual cosa portaria a un augment de la capacitat de vacunació en un moment d’escassetat de dosis.

En un context d’escassetat de vacunes, i amb més de 12.000 casos diagnosticats a tot Europa, 5.162 al nostre país, l’Aemps ja ha demanat a l’EMA que faci, al més aviat possible, una anàlisi de l’evidència que permeti emetre una recomanació d’administració harmonitzada per a tots els estats membres.

Es tracta d’una manera de maximitzar els vials, de què Madrid s’ha mostrat a favor: aquest matí, i abans de conèixer l’arribada de nous fàrmacs, la Conselleria madrilenya de Sanitat havia sol·licitat al Ministeri de Sanitat i a l’Aemps l’autorització per immunitzar cinc persones amb cada vacuna contra la verola del mico.

Des d’avui, Espanya té ja un total de 12.420 vacunes per mirar d’aturar el brot que va esclatar a principis de maig en països no endèmics: a les 5.300 que ja estan administrant les comunitats, avui s’hi han sumat 7.110 dosis de Jynneos dins de la compra feta per la Comissió Europea a través de l’Autoritat de Preparació i Resposta contra Emergències Sanitàries (Hera, per les seves sigles en anglès).

Notícies relacionades

Aquesta compra centralitzada ascendeix a un total de 109.090 dosis d’administració subcutània, 12.420 de les quals corresponen a Espanya, segons criteris demogràfics i epidemiològics.

Però la Comissió Europea ha ampliat aquest primer contracte a petició dels estats membres a 54.530 sèrums més, que es distribuiran durant l’últim trimestre d’aquest any. Addicionalment, s’ha habilitat un mecanisme per a la donació entre estats membres, en el cas que fos necessari.