Frau

Sis imputats per vendre ampolles de vi amb etiquetes falses amb ingressos de 20 milions l’any a Catalunya

Despatxaven al voltant de 15 milions d’ampolles de vins fraudulents a l’any, de denominacions d’origen DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Montsant, DO Tarragona i DO Catalunya

wine-541922 1920

wine-541922 1920

2
Es llegeix en minuts

El Jutjat d’Instrucció 3 de Reus (Tarragona) ha imputat sis persones per, presumptament, utilitzar un grup de cinc empreses per produir, embotellar i distribuir vi etiquetat falsament amb les denominacions d’origen DOQ Priorat, DO Terra Alta, DO Montsant, DO Tarragona i DO Catalunya.

En una interlocutòria, el jutge cita els sis investigats per presumpta estafa, publicitat enganyosa, falsedat documental i delicte contra la propietat industrial a fi d’interrogar-los els dies 21 i 22 de setembre, i també investiga les cinc empreses amb les quals tots estan vinculats i que utilitzaven per a les diferents etapes de producció, embotellament i distribució.

La investigació va començar l’estiu de l’any passat amb una denúncia conjunta dels Consells Reguladors de la DOQ Priorat, DO Montsant i DO Terra Alta, i el jutge ha constatat que el presumpte frau d’aquest grup empresarial, el Grupo Reserva de la Tierra, «pot arribar a alterar el normal funcionament del mercat» per les seves dimensions i els baixos preus als que ven en comparació amb els vins regulats.

Els Mossos d’Esquadra, que han investigat el cas, han trobat «clars indicis» que aquest grup d’empreses –que comparteixen càrrecs directius i instal·lacions i tenen el mateix domicili social– han comercialitzat de manera fraudulenta ampolles de vi com si fossin d’aquestes DO, però que, en realitat, són de procedència i qualitat desconeguda i no han sigut qualificats pels Consells Reguladors.

A més de la falsa menció a la DO, a les etiquetes dels vins investigats «s’afegeixen característiques d’envelliment falses i mencions fraudulentes a concursos i medalles».

81 milions d’etiquetes falses

Durant la investigació, els Mossos d’Esquadra han registrat l’empresa d’adhesius que proveïa els sospitosos, i han trobat 81.454.307 distintius de garantia falsos facturats a una de les empreses investigades amb dades de les cinc DO afectades.

La investigació policial ha conclòs que, suposadament, les vendes de vins fraudulents d’aquestes cinc DO suposen aproximadament el 50% del total de vins elaborats i comercialitzats pel Grupo Reserva de la Tierra, que és d’entre 30 i 35 milions d’ampolles per any.

El jutge ha constatat que entre el 2019 i el juliol del 2021 el grup empresarial va vendre en total 40.050.902 ampolles per un preu de 51.350.647 euros, i que va generar un marge de 14.216.247 euros.

Segons els càlculs dels Mossos, aquest grup empresarial ingressava uns 20 milions d’euros l’any venent aquests vins fraudulents, tot i que el jutge apunta que «mai es podrà calcular el prejudici econòmic causat als compradors d’aquests milions d’ampolles fraudulentes», perquè la majoria de víctimes de l’engany no saben que ho han sigut, i els pocs diners que ha gastat cadascú fan que pràcticament ningú es decideixi a denunciar-ho.

Procedència del vi i afectació

El vi considerat fraudulent suposa un 50% de les vendes del Grupo Reserva de la Tierra, que ven més de 30 milions d’ampolles l’any.

Notícies relacionades

La DO més afectada per quantitat d’ampolles és DO Terra Alta, amb més de 10 milions d’ampolles fraudulentes l’any, i en proporció amb tot el vi qualificat en la DO la més afectada és DO Tarragona, ja que les ampolles falsificades suposen gairebé el triple de tota la seva producció.

En la DOQ Priorat, el vi considerat fraudulent suposa un 43,80% de la producció total, i en la DO Catalunya un 2,33%, segons les estimacions de la investigació.