sentència a Barcelona

Condemnat a dos anys i dos mesos de presó per un incendi forestal a Collserola

  • El foc no es va estendre pel parc natural per la ràpida intervenció dels bombers, segons la resolució

  • L’acusat és un immigrant de Gàmbia, a qui se li ha substituït la presó per l’expulsió d’Espanya

Condemnat a dos anys i dos mesos de presó per un incendi forestal a Collserola
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a dos anys i dos mesos de presó Moula L. T., un immigrant de Gàmbia sense sostre que el 26 de juny de 2021 va provocar una incendi al Parc Natural de Collserola i que no es va estendre gràcies a la ràpida actuació dels Bombers de Barcelona. Aquesta pena serà substituïda per l’expulsió d’Espanya. L’alt tribunal rebaixa la condemna inicialment imposada de cinc anys de presó, a l’estimar que l’imputat, que és a la presó des que va ser detingut el 28 de juny de 2021, és estranger i no entén el castellà, així que desconeixia que es trobava en un parc natural protegit. Els magistrats rebutgen aplicar a l’imputat per aquesta raó un agreujant.

El juny del 2021 es van produir una sèrie d’incendis al parc nacional de Collserola. La sequera i la calor es van convertir en un risc, i es va declarar l’estat de prealerta. El 26 d’aquell mes, segons recull la sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, Moula, que no té autorització per residir legalment a Espanya, va ser sorprès pels Agents Rurals a la zona de Montbau de Barcelona, 88, a l’altura del carrer Nazaret i dins del Parc Natural de Collserola. En aquest lloc, l’acusat va procedir a encendre quatre fogueres a terra i el foc es va estendre a la vegetació forestal dels voltants.

Quan va ser descobert, Moula va emprendre la fugida, però va ser retingut instants després. Entre les seves pertinences es van trobar tres encenedors que havia utilitzat prèviament per encendre les fogueres. L’acusat va declarar al seu dia que la seva intenció era escalfar menjar. Tot i això, la sentència, tant la de l’Audiència de Barcelona com la del TSJC, relata que no se li van trobar estris per cuinar.

De dos metres a 500 hectàrees

Notícies relacionades

Les flames es van estendre ràpidament des del punt on va encendre les fogueres cap a la massa forestal. La ràpida intervenció dels Bombers de Barcelona, precisa la sentència, van evitar que l’afectació fos superior i només es va arribar a cremar dos metres quadrats de vegetació forestal, majoritàriament matoll mediterrani i pi blanc. Els magistrats afirmen que si no s’hagués albirat en minuts les fogueres la superfície forestal potencial que s’hauria pogut veure afectada és de «més de 500 hectàrees». Les despeses d’extinció van ser de 3.500 euros.

L’ara condemnat va negar «de manera categòrica» des del primer moment que fos autor d’incendi forestal. Els jutges admeten que és veritat que els agents de la Guàrdia Urbana que van intervenir no van veure directament l’acusat calar foc, «però existeix prova indiciària suficient per poder inferir lògicament» que va ser Mola qui va encendre les fogueres. Detallen que quan van arribar al lloc, l’acusat va fugir i que se li van trobar tres encenedors, i que dies abans, havia sigut advertit que estava prohibit encendre foc i el risc que suposava. L’Audiència de Barcelona va absoldre al seu dia Moula d’un altre incendi a Collserola.