PROCÉS JUDICIAL

Ingrés a presó per calar foc a Collserola

  • M. L. T. va generar quatre fogueres i va ser sorprès per la policia abans que les flames es propaguessin

Ingrés a presó per calar foc a Collserola

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona ha ordenat l’ingrés a presó d’M. L. T., d’origen gambià i que viu al carrer, a qui es va sorprendre en el Parc Natural de Collserola quan havia encès quatre fogueres el passat 26 de juny, portant a sobre tres encenedors. En aquesta ocasió, l’avís dels veïns i la ràpida actuació policial va evitar que el foc es propagués. El sospitós és reincident i està sent investigat per un altre incendi forestal ocorregut a finals de maig en el mateix espai natural.

El jutge de guàrdia destaca en la seva interlocutòria, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la gravetat dels fets i la possibilitat que l’acusat torni a calar foc. També argumenta que es tracta d’una persona sense domicili ni arrelament, i per tant pot sostreure’s a l’acció de la justícia, i en l’existència d’un «clar risc de reiteració delictiva». La mesura de presó va ser sol·licitada per la fiscalia l’endemà de la seva detenció.

Però el magistrat va més enllà i ressalta «l’època de l’any en què ens trobem, iniciat l’estiu», on el perill que es produeixin incendis és «molt alt», amb les «devastadores conseqüències» que suposarien les flames a la zona, un parc natural. Destaca que M. L. T. va començar a encendre les fogueres a una hora molt primerenca (6.35 h), i que si no se l’hagués sorprès, el foc s’hauria estès «amb la consegüent dificultat per apagar-lo». L’imputat va intentar fugir dels agents.

No anava a cuinar

El magistrat relata que hi ha «clars indicis» que M. L. T. «és l’autor dels quatre focus de l’incendi provocat al parc nacional protegit». Precisa que aquestes fogueres no es poden atribuir a un fet imprudent, ja que va ser sorprès a les 6.35 h, sense que existeixi cap vestigi que pretengués cuinar o escalfar algun líquid. Remarca que es tracten de quatre fogueres diferents a una hora en què «racionalment no té cap utilitat fer foc per a usos domèstics». A més, recalca que consten antecedents de successos «similars» al mateix parc, un assumpte que instrueix el Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona. Els dos casos s’acumularan en un sol procés i se n’encarregarà la fiscal Raquel Carrillo, del servei de Medi Ambient. En aquests moments s’està pendent de ratificar la mesura de presó.

Notícies relacionades

Fonts de la investigació remarquen que Collserola és una espai natural protegit i una zona molt pròxima al nucli urbà, amb el perill que comporta. Amb les condicions climàtiques actuals d’humitat i temperatura, la vegetació és molt seca. Si els veïns no haguessin avisat la policia, el foc s’hauria propagat en minuts aquell 26 de juny, asseguren. Els delictes que s’imputen a M. L. T. preveuen una pena de tres a sis anys de presó.

En els últims dos mesos s’han produït diversos incendis al parc. El primer incendi en una zona pròxima als barris de Canyelles i Roquetes (Nou Barris) va ser el 9 de maig. Llavors es van cremar 3.000 metres quadrats de muntanya, pròxims a les últimes vivendes de Canyelles. El 26 de maig es van calcinar dues hectàrees de vegetació a la carretera Alta de Roquetes. El foc més espectacular va ser el 8 de juny, on les flames van arrasar 12 hectàrees de terreny. I l’últim va ser el dia de Sant Joan, de bastant menor afectació, 920 metres quadrats.