Incendis forestals

Zamora pateix devorada pel segon incendi devastador en un mes

Tres persones continuen hospitalitzades a causa de les ferides provocades per les flames, després d’una jornada en què el temps va complicar seriosament les tasques d’extinció | Un nou foc declarat als voltants de Villaseco va forçar la Junta a declarar el nivell 2 de risc

Zamora pateix devorada pel segon incendi devastador en un mes

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

Zamora segueix en flames i amb el dol per les morts que ha provocat l’incendi forestal de Losacio. El foc va causar aquest dilluns la seva segona víctima en menys de 24 hores, amb la mort de Victoriano Antón, un ramader d’Escober de Tábara de 69 anys. El cos va aparèixer en un paratge denominat Raya de los Pozones, a quatre quilòmetres del poble on vivia l’home. Aquesta desgràcia s’uneix a la que diumenge va segar la vida del brigadista Daniel Gullón, que va morir mentre treballava en les tasques d’extinció.

Les morts han posat l’ai al cor a una província totalment desbordada pel foc i seriosament amenaçada per unes flames que, aquest dilluns, van avançar totalment fora de control i esperonades per les condicions meteorològiques. Aquest escenari va provocar també l’atenció de diversos professionals per inhalació de fum i, sobretot, el trasllat a l’hospital d’un treballador i d’un particular que van patir cremades de consideració. El primer va ser evacuat a Valladolid i el segon va ser derivat a Getafe (Madrid).

El vent, que va arribar a superar els 60 quilòmetres per hora de manera constant, i va vorejar els 100 de manera puntual, va posar en un compromís els efectius i va empènyer al foc en direcció a la vall del Tera. El resultat va ser una successió de pobles amenaçats, amb els seus consegüents desallotjaments; 32 localitats es van quedar buides davant la possibilitat que el fum i les flames es carreguessin la població.

Aquesta evacuació, que ja havia començat a última hora de diumenge, afectava aquest dilluns a la nit més de 5.500 persones, segons les dades del cens, tot i que l’augment de la població rural a l’estiu dificulta les tasques de fer una estimació real dels veïns que van deixar enrere casa seva per escapar-se del foc. Els primers a sortir es van dividir entre la Ciutat Esportiva de Zamora capital i el pavelló de Carbajales de Alba, tot i que la Junta va determinar més tard la utilització del recinte d’Ifeza com a centre d’acollida principal per als afectats.

Aquest moviment va convertir aquest punt en el centre neuràlgic de la tasca d’assistència als afectats, tot i que també es van utilitzar algunes residències i centres educatius, com l’IES Alfonso IX, per a l’atenció als desallotjats de més edat o amb problemes de salut més seriosos, segons van especificar fonts oficials consultades per aquest mitjà.

Velocitat inaudita

Fins a aquests punts van arribar les famílies, després de veure’s sorpreses per una velocitat inaudita en l’incendi. A última hora d’aquest dilluns, la Junta va comunicar el desallotjament de Micereces, un poble ubicat a uns 40 quilòmetres del focus inicial de l’incendi, una dada que dona una idea sobre el que és ja un dels focs de més gravetat de la història de la província i de la comunitat autònoma, segons les primeres estimacions realitzades.

La superfície devastada pel foc es va estimar al final del matí de dilluns entorn de les 10.000 hectàrees per fonts de la Junta de Castella i Lleó, quan eren 14 els pobles desallotjats en aquell moment. Des d’aleshores, i pel ràpid avenç durant la tarda, l’extensió de les flames podria haver arribat a les 20.000 hectàrees, segons una primera estimació per satèl·lit en què s’aprecia una mida pròxima al del perímetre del foc de La Culebra del juny passat. Encara no s’han facilitat dades oficials per part de les administracions.

Un altre foc

A més, per si aquest incendi fos poc, a primera hora de la tarda es va declarar un altre foc a Villaseco del Pan que només una hora després va passar a nivell 2, i que va provocar el tall de l’N-122, entre el quilòmetre 470, a Carrascal, i el quilòmetre 482, a Ricobayo de Alba. A més, va afectar altres localitats pròximes com Muelas del Pa i Almaraz de Duero, a tan sols 19 quilòmetres de Zamora capital, el que va provocar que les flames es veiessin des de la ciutat. En les tasques d’extinció d’aquest foc, va resultar ferit el tercer dels treballadors hospitalitzats.

Amb aquest panorama a la província, els ramaders ja han demanat ajuda en localitats com San Martín de Tábara, on «no hi ha ni una prada de pastura, ni sec, ni verd en tot el terme». Els afectats es troben sense farratge ni alimentació per a la ramaderia.

En altres llocs, s’han tractat de salvar també els ramats, que en cas de sobreviure ara s’enfronten a hores crítiques, a causa de la calor i la falta de pastures derivada dels incendis.

Notícies relacionades

Quant a la matinada, la Junta va transmetre la possibilitat de viure «una nit complexa», sense mitjans aeris i amb un temps encara complicat. Les flames segueixen, per tant, en els quatre focus actius que, segons l’últim informe de la Junta, hi ha actualment a la província de Zamora: Figueruela de Arriba, Roelos, Villaseco del Pan i Losacio han cremat en els últims dies per dibuixar un panorama totalment desolador. Després del drama del juny, el malson continua, i ningú descarta ja que aquest malson pugui resultar encara pitjor.

Quatre dels pobles ja van cremar al juny

D’entre els 32 pobles desallotjats durant diumenge i dilluns, aquesta és la segona vegada que quatre es veuen afectats per les flames d’un incendi en menys d’un mes. Ferreras de Abajo, Litos, Melgar de Tera i Pumarejo de Tera ja van formar part de la llista de municipis afectats en l’incendi de La Culebra, quan 25.000 hectàrees van cremar i part es trobaven als termes d’aquests quatre municipis territoris, novament afectats per un foc de gran calibre com el de Losacio. El drama torna per als seus veïns.