Foc a Zamora

Losacio, el foc més veloç de la història, devora 10.000 hectàrees en quatre hores

El responsable de l’operació contra incendis de la Junta de Castella i Lleó, José Ángel Arranz, creu que els sinistres de Roelos i Figueruela són provocats

Losacio, el foc més veloç de la història, devora 10.000 hectàrees en quatre hores

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

El foc de Losacio ha sigut el més ràpid de la història, més que el de la Culebra, a l’haver cremat 10.000 hectàrees en quatre hores, recolzat en un cap «inatacable». Un foc «inextingible» que es carrega tot allò que agafa i que s’alimenta de l’abundant combustible de la muntanya i les altes temperatures. Un llamp és el culpable del foc en aquest cas: en el de Roelos i Figueruela de Arriba se sospita que hi ha al darrere la mà de l’home. El cap de l’operació, José Ángel Arranz, va tornar a donar explicacions. 

El director general de Patrimoni Natural i Política Forestal, José Ángel Arranz, va explicar el pla de lluita de l’incendi de Losacio per lloar el «treball increïble de l’operació», però va advertir que els focs que assolen a aquestes hores la comunitat, 35 (deu de gairebé extingits i 15 actius), quatre de nivell 2 i cinc d’1 «no es poden donar ni de lluny per estabilitzats» i es preveien unes hores «molt complicada per la DANA», amb elevades temperatures i vents continus de 40 quilòmetres per hores amb ratxes de més de 70, que «complicaran» les tasques a l’oest de la comunitat, Salamanca, Zamora i Lleó.

Arranz va lamentar la mort de dues persones al foc de Losacio (Zamora), i va afirmar que mai s’havien vist «velocitats d’avenç de les flames» tan elevades. No en va, ahir en aquest foc, que ha costat la vida a un brigadista i a un pastor, les flames van devorar 10.000 hectàrees entre les 18.00 i les 22.00 hores de la nit, amb pallers, llenyers i alguna nau aïllada cremats, i algun operari que va haver de retirar-se per inhalació de fum i cops de calor.

Un incendi «imparable» a la seva capçalera, com van destacar Ángel Sánchez, cap del Servei de Defensa Natural, i Javier Ezquerra, coordinador de la Direcció General de Patrimoni Natural i Política Forestal, arribats des de Zamora per atendre la premsa a Valladolid.

Arranz va constatar que l’incendi de Losacio va ser ocasionat per la caiguda d’un llamp, en tant que el de Figueruela de Arriba i el de Roelos, els altres dos que continuaven ahir durant la seva compareixença, havien sigut intencionats. Fins i tot no s’havia declarat el d’Almaraz, que va arribar al nivell 2 després d’afectar la carretera nacional 122.

En aquest sentit, va indicar que prossegueixen les investigacions de la Guàrdia Civil i la Junta «anirà fins al final» contra aquests piròmans. «No han de ser conscients de les conseqüències de les seves accions», va assenyalar alhora que mostrava la seva perplexitat perquè algú pugui cremar la muntanya expressament en aquestes circumstàncies.

«Des dels 80 que lluito contra els incendis i no conec una situació com la d’aquests dies tan contínua», va dir, per explicar que les flames avancen a velocitats que no són habituals, fruit de la sequera acumulada, que «ja ens feia preveure un estiu dolent», però que s’ha complicat amb aquesta «segona onada de calor prolongada en el temps».

Javier Ezquerra va advertir que les condicions «continuen sent bastant negatives» per la sequera que pateix la vegetació pel dèficit hídric de tot l’any, sobretot a la primavera, i va assegurar que «la humitat és molt més baixa que qualsevol any de la sèrie». «Davant qualsevol ignició, crema ràpidament i amb virulència, a la qual cosa se suma l’anomalia tèrmica, amb deu graus per sobre de la mitjana últims anys».

Va constatar que, tot i que es busquen ancoratges del cap dels incendis amb contrafocs i mitjans aeris, «és molt difícil per l’extrema velocitat» que agafen les flames. «Ha sigut absolutament impossible aturar-lo a la capçalera», va resumir, per anunciar que s’espera que durant la nit baixi la intensitat.

Miguel Sánchez va explicar que van passar la nit «amb ànims contradictoris» pel tràgic succés i van centrar les tasques a protegir les vivendes, tot i que les flames van entrar en «alguna» i les van consumir, amb treballs que «era complicat que fossin eficaços» davant l’enorme superfície afectada i l’avenç rapidíssim del foc.

«Quan s’imposen restriccions és per evitar alguna cosa greu»

Notícies relacionades

«Quan s’imposen restriccions és per alguna cosa», va dir el director general, davant l’elevadíssim risc d’aquests dies, ja que es poden provocar focs amb conseqüències «impredictibles». Arranz va defensar les tasques d’avituallament de l’operació, i va afirmar que és «mentida» que hi hagi problemes d’accés a aliments o aigua. En aquest sentit, va indicar que «podria haver-se produït alguna anècdota», però «no es pot generalitzar, no és així i cal desmentir-ho».

«L’avituallament, l’accés a l’aigua està sent normal, com en tots els incendis», va dir. Quant a la tràgica pèrdua de dues persones, va afirmar desconèixer les circumstàncies de la mort del pastor, i sobre el brigadista, va indicar que estava treballant amb absoluta normalitat amb els seus companys, en un treball «de risc» i va assegurar que en desconeixia més detalls. Finalment, va indicar que s’investigarà perquè «tots estem interessats a aclarir el que ha passat». «És el pitjor que ens pot passar», va dir, per traslladar el condol als seus familiars i amics, i llançar un missatge d’ànim i suport als seus companys del dispositiu, que «segueixen davant les flames» malgrat les circumstàncies.

Temes:

Zamora