Aena

L’aeroport, pioner en protocols de suport a persones amb autisme

L’aeròdrom de Lanzarote i el de Màlaga van participar en un programa per atendre afectats amb TEA. Aena i Autismo España editen materials per a la plantilla

L’aeroport, pioner en protocols de suport a persones amb autisme

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

Aena i Autismo España han editat diversos materials per ajudar les persones amb autisme a moure’s per les instal·lacions aeroportuàries, entre els quals hi ha materials gràfics amb descripcions sobre els passos a donar als aeroports, vídeos o una ‘check-list’ de preparació per al vol.

L’edició d’aquests materials és fruit d’un conveni de col·laboració firmat el 2019 entre les dues entitats per facilitar l’accessibilitat cognitiva i l’ús amigable d’aquestes infraestructures.

La firma de l’esmentat acord de col·laboració va permetre analitzar les barreres que experimenten les persones amb TEA per accedir i utilitzar els espais, béns i serveis dels aeroports i les mesures que els faciliten l’accés i experiència de viatge.

Lanzarote i Màlaga

Concretament, es va fer un estudi i una anàlisi qualitativa sobre les barreres que es troben les persones amb TEA i els seus acompanyants en l’accés i utilització dels serveis aeroportuaris i sobre les mesures que en faciliten l’ús, prenent com a referència les instal·lacions de l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Per fer-ho, s’han fet servir diferents tècniques de recollida i anàlisi d’informació de fonts internacionals i experiències prèvies als aeroports César Manrique-Lanzarote i Málaga-Costa del Sol, els dos pioners en protocols específics de suport a les persones amb TEA.

Segons les conclusions d’aquest estudi, Autismo España també ha desenvolupat informació pràctica per als empleats d’Aena per informar-los sobre les necessitats específiques que puguin presentar aquests viatgers i de les mesures concretes que han de portar a terme per facilitar i millorar la seva estada als aeroports.

Segons ha informat Autismo España, tot s’ha validat amb la realització d’una jornada de formació i sensibilització a l’Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas i servirà d’experiència pilot per al seu possible desenvolupament en altres aeroports de la xarxa.

Quant als materials editats, serviran als usuaris finals i també com a base perquè entitats i professionals vinculats a l’autisme puguin preparar les persones amb autisme en el seu trànsit per l’aeroport.

D’aquesta manera, s’ha editat un guió social de recorregut per l’aeroport. Es tracta d’un material gràfic que fa una descripció explícita sobre els passos a fer des de l’entrada a l’aeroport fins a l’arribada a la destinació. La seva finalitat és anticipar a la persona amb autisme la informació necessària per ajudar-la a millorar la seva experiència a l’aeroport, a través de textos curts i suport visual.

Un vídeo del recorregut per l’aeroport, de tres minuts de durada, descriu la successió de passos que ha de seguir la persona amb autisme des de l’arribada a l’aeroport, fins que puja a l’avió i arriba a la destinació, en cas de no viatjar acompanyada o sense suport dels serveis d’ajuda a persones amb mobilitat reduïda.

Notícies relacionades

Amb la ‘check-list’ de preparació per al vol, les persones amb TEA podran guiar-se durant el recorregut per l’aeroport el dia del seu viatge i se’ls facilita la presa de decisions i la planificació en el desplaçament per l’espai aeroportuari on es trobin.

Finalment, s’ha editat un fullet resum del servei ofert per Aena per a persones que necessiten suport a l’aeroport.