Macroestudi
La vacuna contra la covid va augmentar el sagnat de la regla en el 42% de les dones
L’estudi més gran realitzat fins a la data amb més de 35.000 participants recull l’aparició de sagnat espontani en un alt nombre de persones que no tenien la regla
L’estudi més gran realitzat fins a la data amb més de 35.000 participants –dones i persones amb diversitat de gènere– ha confirmat que el 42% de les dones va experimentar un augment del sagnat de la menstruació en les dues setmanes següents a vacunar-se contra la covid.
A més, l’estudi descriu per primera vegada l’aparició de sagnat espontani en un alt nombre de persones que no tenien la menstruació –perquè tenien la menopausa o perquè seguien un tractament hormonal anticonceptiu o per al canvi de gènere–, després de rebre la vacuna contra el SARS-CoV-2.
Les conclusions d’aquest estudi, publicades aquest divendres a la revista ‘Science Advances’, confirmen un efecte secundari que havia sigut denunciat per les dones i ignorat per la ciència i revelen que aquest efecte de la vacuna ha afectat «un nombre significatiu de persones».
No obstant, les dades de l’estudi mostren que aquestes alteracions són temporals i estan associades a determinats factors desencadenants com l’edat, el patiment d’efectes secundaris sistèmics associats a la vacuna (febre o fatiga), o l’historial d’embarassos i parts, entre d’altres.
«Les persones que menstruen i les que abans menstruaven van començar a comentar que experimentaven un sagnat inesperat després que se’ls administrés la vacuna a principis del 2021», comenten les investigadores nord-americanes i directores de l’estudi Katharine Lee, de la Universitat de Tulane, i Kathryn Clancy, de la Universitat d’Illinois Urbana-Champaign.
Un efecte secundari ignorat
En els assajos de vacunes no se sol preguntar pels cicles menstruals o les hemorràgies, per la qual cosa aquest efecte secundari sol ser ignorat o descartat dels estudis, malgrat que algunes vacunes, com les de la febre tifoide, l’hepatitis B i el VPH, poden alterar la menstruació.
Per fer l’estudi, les autores van utilitzar una enquesta en la qual preguntaven a les persones sobre les seves experiències després de rebre la vacuna de la covid.
Les autores només van incloure les dades de les persones que no havien passat la covid (perquè la malaltia pot provocar canvis menstruals) i van excloure les dades de les persones d’entre 45 i 55 anys per evitar que els resultats es confonguessin amb la menopausa o els canvis previs.
Així, l’estudi es va centrar en persones amb la menstruació, dones menopàusiques i persones amb teràpies hormonals que suprimeixen el cicle.
El 42,1% de les enquestades va dir que tenia un fluix menstrual més abundant en les dues primeres setmanes després de vacunar-se, el 43,6% que el seu fluix menstrual no s’havia alterat i el 14,3% no havia experimentat cap canvi o, si potser, menys sagnat de l’habitual.
L’estudi va detectar possibles associacions amb antecedents reproductius, l’estat hormonal, la demografia i els canvis en la menstruació d’una persona després de la vacunació.
Per exemple, les enquestades que havien passat un embaràs eren les més propenses a informar d’un sagnat més abundant després de la vacunació, amb un lleuger augment entre les que no havien donat a llum.
Anticonceptius
I més del 70% de les enquestades que utilitzaven anticonceptius reversibles d’acció prolongada i el 38,5% de les que estaven sotmeses a tractaments hormonals de reafirmació de gènere van informar d’aquest efecte secundari.
Tot i que les alteracions menstruals no són infreqüents o perilloses, els canvis inesperats sí que poden ser motiu de preocupació.
«El sagnat intermitent inesperat és un dels primers signes d’alguns càncers en les persones postmenopàusiques i en les quals utilitzen hormones d’afirmació de gènere», explica Lee.
Notícies relacionadesPer això «aquest cribratge és molt important per poder detectar els càncers a temps», apunta Clancy.
Les autores, no obstant, reiteren que vacunar-se és una de les millors maneres de prevenir la covid, l’hospitalització, i la mort.
- El PSOE i Junts avancen en el traspàs de la immigració a la Generalitat
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- La lluita electoral s’agreuja després de la victòria de Harris en el debat amb Trump
- La inacceptable conducta sexual de Miki Berenyi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mobilitat Primer dia de talls a l'R4 de Rodalies entre Sant Vicenç i Vilafranca: "Estem desinformats i resignats"
- Aperitiu mediterrani ¿Què passa si menges olives cada dia?
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental