Demanen la quarta dosi per als de 80 en amunt

Experts catalans recelen de vacunar ara els majors de 60 anys

Experts catalans recelen de vacunar ara els majors de 60 anys

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment de la Covid-19 (GCMSC), amb el suport del Comitè Científic Assessor adscrit al Departament de Salut de la Generalitat catalana, ha publicat aquest divendres un informe sobre la situació epidemiològica a Catalunya en què recomana vacunar ara amb la quarta dosi les persones de més de 80 anys o residents en geriàtrics, però recela que la segona dosi de reforç s’inoculi al conjunt de majors de 60 anys, com aquesta setmana ha aconsellat la UE.

«Fa uns dies, l’ECDC (Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties) va recomanar administrar un segon reforç en persones de més de 60. Però com que a Catalunya la incidència ja comença a baixar, pensem que és millor esperar i administrar dosis de reforç de cara a futures onades, per exemple, aquesta tardor», ha assenyalat Julià Blanco, investigador d’IrsiCaixa i autor principal de l’informe.

Els experts argumenten que, malgrat que l’efectivitat de les vacunes per protegir contra la infecció «ha disminuït considerablement» des de l’arribada de l’òmicron i les seves variants, «la protecció contra la malaltia greu i la mort es manté elevada». Així mateix, recorden que una «gran part de la població» catalana s’ha contagiat des de l’aparició de l’òmicron i, per tant, disposa d’«immunitat híbrida», és a dir, vacunació més infecció, cosa que augmenta la protecció contra la malaltia greu.

La previsió de Sanitat

No obstant, el GCMSC considera que atesa l’elevada circulació de la variant BA.5, que és més contagiosa que l’òmicron inicial, i el fet que la majoria de les persones hospitalitzades per covid són grans, es fa necessari administrar sense demores la quarta dosi als majors de 80 anys, així com a les persones que viuen en residències.

Malgrat la recomanació dels experts, tot indica que el Ministeri de Sanitat esperarà que passi l’estiu per vacunar un col·lectiu o l’altre. Així, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assenyalar aquest dijous que «un bon moment» per inocular la quarta dosi a majors de 80 anys –i d’aquí se seguirà progressivament amb els grups etaris de menor edat– és a mitjans de setembre, quan s’espera que arribi la segona generació de vacunes que estan adaptades a les mutacions del virus.

Notícies relacionades

No obstant, els experts catalans avisen que l’evidència en el dia d’avui és que els antígens adaptats a les variants «no aporten un gran benefici comparat amb la vacuna original, tot i que Moderna va anunciar recentment que la seva vacuna bivalent indueix un bon nivell d’anticossos neutralizadors fins i tot contra la BA.4 i la BA.5».

El GCMSC és un grup promogut per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), amb el suport de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER)