Homenatge d’Estat a les víctimes de la covid

Homenatge a les víctimes de la covid sense mascaretes i amb «les lliçons apreses»

  • Felip VI demana enfortir la inversió en ciència en un acte que posa en valor les vacunes i l’èxit de distribució europeu

  • La incidència i el nombre d’ingressats és molt superior als de fa un any, però amb menys pacients a les ucis

Els Reis presideixen lacte dhomenatge a les víctimes. / Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

 «Sempre serem conscients que la pandèmia va escriure un trist punt i a part per a molts espanyols», ha destacat Felip VI en el tercer homenatge a les víctimes de la covid i als sanitaris, que en aquesta ocasió ha reivindicat l’èxit de les vacunes i la seva gran distribució a escala europea.

Com en edicions anteriors, l’acte s’ha celebrat a la plaça de l’Armeria del Palau Reial, on representants de totes les institucions de l’Estat (excepte Pere Aragonès i Isabel Díaz Ayuso) i familiars d’alguns dels gairebé 109.000 morts per coronavirus s’han col·locat en cercle entorn d’un peveter, davant el qual s’ha portat a terme una ofrena floral i un minut de silenci.

La gran diferència amb l’homenatge de l’any passat ha sigut l’absència de mascaretes, cosa que ha permès veure millor el dolor d’alguns familiars, sobretot durant l’entrega de la gran creu al mèrit civil a les persones pròximes a quatre sanitaris morts. En total s’han repartit 37 condecoracions a professionals de la salut que han perdut la vida per la covid, però, igual com altres anys, la resta s’han entregat en un acte privat.

En el seu discurs, el Rei ha destacat que la pandèmia ha deixat «moltes lliçons apreses» que s’incorporaran «com a guia en el futur», com la necessitat d’enfortir la inversió en ciència, la cura de les persones grans o dotar de més solidesa el sistema de salut. Així mateix, ha recordat els dos homenatges anteriors. El primer, celebrat el juliol del 2020, pocs mesos després del primer tancament, en què va prendre la paraula la infermera Aroa López, que va recordar com molts malalts, durant la primera onada, van morir sols. En el segon homenatge va intervenir Araceli Hidalgo, la primera vacunada a Espanya, i María Díaz Diñeiro, filla del cirurgià mort per covid Joaquín Díaz Domínguez.

En aquesta ocasió, per destacar el paper de la ciència, han sigut convidats a intervenir Agustín Portela, cap de Biotecnologia de l’Agència Espanyola de Medicaments, i Sandra Gallina, directora de Salut de la Comissió Europea. El primer ha recordat com «en un temps rècord» es va disposar de quatre vacunes contra la covid, un «èxit col·lectiu i multidisciplinari» que es mesura «que cada vegada veiem més a prop recuperar la forma de vida que teníem». A Espanya, en 15 mesos es va aconseguir que el 92% de la població tingués la pauta completa, tot i que només el 53% disposa de la dosi de reforç.

I Gallina ha destacat que la UE, «campiona en distribució de vacunes», ha repartit 1.700 milions de dosis, per això el 80% de la població europea disposa de la pauta primària. «El desafiament continua», ha avisat, a causa de l’aparició de noves variants més contagioses i que s’escapen parcialment de les vacunes autoritzades, per això autoritats i farmacèutiques estan treballant contra rellotge perquè a la tardor es disposi d’antígens adaptats a les mutacions.

La comparació epidemiològica

Durant la celebració del primer homenatge, el 16 de juliol de 2020, poc després de la gran tancada, Espanya tenia una incidència de tot just 17 casos a 14 dies per 100.000 habitants, tot i que no es disposaven de proves per mesurar tots els contagis. En aquells moments, s’havien infectat almenys 258.855 persones i havien mort 28.416 persones.

Notícies relacionades

Un any després, el 15 de juliol de 2021, hi havia una incidència de 500 casos, en ple descens de la cinquena onada, amb 4.705 pacients hospitalitzats i 838 a les ucis i més de 81.000 morts. I avui hi ha una incidència en més grans de 60 anys, l’únic col·lectiu que es comptabilitza, de 1.255 casos atesa l’empenta de la setena onada, amb 12.789 ingressats, 501 dels quals a l’uci. La xifra total de morts des de l’inici és de gairebé 109.000 persones.

No obstant, segons remarca el professor de la UPC Daniel López Codina, tenint en compte el 2021 i el 2022 el nombre d’ingressats presenta comportaments de similar magnitud, però el que «sí que han canviat clarament» les vacunes és «la gravetat dels casos», ja que a les ucis «hi ha valors molt baixos comparats amb situacions anteriors».  I el mateix passa amb la mortalitat, que ara és de menor magnitud que el 2020 i el 2021.