medi ambient

Brussel·les amenaça Espanya amb multes si no corregeix el deteriorament de Doñana

  • La Comissió Europea dona dos mesos a Espanya perquè garanteixi una gestió sostenible de les aigües subterrànies que alimenten els aiguamolls

  • Adverteix el Govern espanyol que acudirà de nou davant la justícia europea si no compleix la sentència del TJUE de juny del 2021

Brussel·les amenaça Espanya amb multes si no corregeix el deteriorament de Doñana

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

A la Comissió Europea se li ha acabat la paciència amb Espanya. Si no executa «ràpidament i eficaçment» la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 24 de juny del 2021 sobre els aiguamolls de Doñana, que va confirmar que Espanya no havia garantit una gestió sostenible de les masses d’aigua subterrània que alimenten els aiguamolls, acudirà de nou davant la justícia europea i demanarà la imposició de multes contra Espanya. L’advertència figura en un nou procediment d’infracció llançat aquest divendres per Brussel·les després de constatar l’incompliment de la sentència.

Segons Brussel·les, Espanya no només no ha respectat la directiva marc sobre l’aigua. Tampoc ha adoptat mesures adequades per aturar el deteriorament dels hàbitats naturals protegits en diversos llocs Natura 2000 designats per les autoritats espanyoles entorn del parc nacional i dins de Doñana, tal com requereix la directiva europea sobre els hàbitats. Segons el diagnòstic de la Comissió, la decisió de la cort europea és coherent amb el compromís comunitari de conservar el valor excepcional de Doñana, i tant el Pacte Verd Europeu com l’Estratègia de Biodiversitat per al 2030 reconeixen com a «crucial» que la UE aturi la pèrdua de biodiversitat protegint i restaurant la biodiversitat.

Tanmateix, «després de l’intercanvi de notes amb les autoritats espanyoles i en vista de la informació científica disponible sobre aquestes qüestions, la Comissió ha arribat a la conclusió que les mesures que Espanya ha aplicat fins ara són insuficients per posar fi a la infracció declarada pel Tribunal», avisa l’Executiu en un comunicat. El resultat és l’enviament d’una carta d’emplaçament, el primer pas en un nou procediment d’infracció. Les autoritats espanyoles disposen ara d’un termini de dos mesos per presentar observacions als problemes identificats per Brussel·les.

Avisos des de febrer

Segons el procediment, i després d’examinar aquestes al·legacions, la Comissió Europea podria tornar a remetre l’assumpte davant el Tribunal de Justícia de la UE i sol·licitar «que s’imposin a Espanya sancions financeres». L’Executiu comunitari ja va enviar el febrer passat una carta a Espanya advertint dels problemes que plantejava la nova llei andalusa, que regularitza 1.400 hectàrees de cultius de regadiu, en relació amb l’aplicació de la sentència que va concloure que Espanya no ha adoptat mesures apropiades per evitar alteracions apreciables dels tipus d’hàbitats protegits a Doñana.

Notícies relacionades

«Estem profundament preocupats pels recents plans que se sumarien als insostenibles nivells d’extracció d’aigua que ja han provocat una important disminució dels nivells piezomètrics de sectors específics de les masses d’aigua subterrània de Doñana», avisava fa ja sis mesos el portaveu sobre assumptes de medi ambient de l’Executiu comunitari, Adalbert Jahnz. Un mes després, en una resposta parlamentària, el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, mostrava de nou la «preocupació» de l’Executiu per l’impacte de la legislació a l’aiguamoll i instava Espanya a abordar les causes del deteriorament en l’entorn del parc i a complir les directives europees sobre aigua i hàbitats.

«La Comissió Europea ha reaccionat a la paràlisi del govern del PP a Andalusia i recolza la urgència de salvar Doñana que reclamem des d’Izquierda Unida. Necessitem una reacció urgent per part del govern del PP, que posi en el centre l’espai natural i rebutgi aquesta política d’agressió contínua al parc, que perjudica greument els agricultors que consumin aigua legalment concedida», han celebrat els eurodiputats d’IU, Sira Rego i Manu Pineda.