Regulació del cànnabis

El Congrés dona el seu ‘sí’ definitiu al cànnabis medicinal

A l’espera del que finalment s’aprovi, Sanitat tindrà sis mesos per regular i trobar un encaix a les recomanacions que li llanci el Congrés

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Sanitat i Consum del Congrés votarà aquest dilluns el dictamen que proposa regular el cànnabis terapèutic per pal·liar el dolor i els efectes dels tractaments d’algunes patologies i que ja va rebre el vistiplau de la majoria dels grups parlamentaris, excepte el PP i Vox.

Junt amb el dictamen, els diputats es pronunciaran a més sobre els vots particulars que han presentat els partits –excepte el PSOE i el PNB–, també els que van recolzar l’informe final de la subcomissió de cànnabis medicinal la setmana passada, que va tirar endavant amb l’únic rebuig de la dreta i l’abstenció d’ERC i EH Bildu.

És el cas d’Unides Podem, que torna a insistir, com ja va fer en la subcomissió, a advocar per l’ús de les summitats florides del cànnabis –els cabdells–, a més d’extractes i preparats estandarditzats i que, a diferència d’aquests, que es prenen per via oral, es consumeixen per vaporització o inhalació, d’efectes més ràpids.

Respecte a les flors, la proposta inicial del PSOE i després esmenada pels grups les excloïa; després, el text definitiu de la subcomissió va tirar endavant amb una menció a «la possibilitat de valorar els cabdells o «preparats d’un altre tipus que estiguin disponibles en països de la UE» per desenvolupar projectes experimentals «quan siguin sol·licitats».

Unides Podem vol, a més, que els nous medicaments es dispensin a tota la xarxa de farmàcies, «sense perjudici que altres comerços també puguin obtenir llicències de dispensació»; sobre això, l’informe obria la porta a les farmàcies comunitàries, però deixant clar que «preferentment» han de ser les hospitalàries.

De la mateixa manera, aposta per l’autocultiu, en què Espanya «té una àmplia història àmpliament documentada» i que ajudaria a augmentar-ne les vies d’accés, reduir-ne els preus i facilitar-ne el subministrament als pacients, així com «impulsar una indústria pública que pugui promoure la investigació de manera neutra».

Ciutadans és un altre dels partits que ha formulat un vot particular: en el text, al qual ha tingut accés Efe, la formació vol que el Congrés estudiï crear una subcomissió «al més aviat possible» per examinar les experiències comparades de regulació del cànnabis amb finalitats recreatives per tal d’aprovar un marc normatiu que legalitzi aquest ús.

Sense base científica ni mèdica, segons el PP

Per contra, el PP torna a oposar-s’hi al considerar que no existeix una base científica i mèdica «sòlida i rigorosa» sobre la utilització terapèutica del cànnabis i dels seus productes derivats, per la qual cosa és necessari consolidar l’evidència i «disposar de tots els avals de qualitat, seguretat i eficiència requerits».

Els populars creuen que correspon a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) portar les regnes sobre aquest assumpte, i no al Parlament, i els preocupa que regularitzar-lo sense evidència pugui derivar en «la banalització del consum» i acabi convertint-se en un problema de salut pública. Així mateix, recorda que ja existeixen dos medicaments aprovats –Sativex, per a l’espasticitat muscular secundària a l’esclerosi múltiple, i Epidiolex, per a convulsions relacionades amb dos tipus poc comuns i severs d’epilèpsia– i que és a aquests usos a què s’ha de restringir, a més del dolor crònic no oncològic, incloent-hi el neuropàtic, sobre el qual hi ha més evidències.

Pacients oncològics i endometriosi

Notícies relacionades

No esmenta, per tant, el dolor oncològic i l’endometriosi que va introduir el dictamen final de la subcomissió. Per la seva banda, Vox rebutja de ple el dictamen perquè creu que la legalització del cànnabis o marihuana per al seu ús medicinal «no té aliment científic, és innecessària i obre la porta que l’ús «recreatiu» de la marihuana inundi la societat, amb unes conseqüències socials i sanitàries que augurem desastroses».

Després del vot del dictamen i els vots particulars, la comissió haurà de decidir si eleva al ple el document final, tot i que fonts parlamentàries consultades per Efe donen per fet que aquesta tarda serà el pas final. A l’espera del que finalment s’aprovi, Sanitat tindrà sis mesos per regular i trobar un encaix a les recomanacions que li llanci el Congrés, termini que començarà aquest dilluns mateix. «En un termini de sis mesos des de l’aprovació d’aquest Informe per la comissió de Sanitat i Consum del Congrés, l’AEMPS realitzarà els treballs necessaris perquè les esmentades recomanacions tinguin encaix en la normativa i siguin viables, permetent la disponibilitat al mercat farmacèutic d’extractes o preparats estandarditzats del cànnabis», va concloure la subcomissió.