Sanitat

Amb recepta mèdica i distribuït en farmàcies: així es vendrà el cànnabis medicinal a Espanya

  • La prescripció s’ha de fer exclusivament per professionals sanitaris

Amb recepta mèdica i distribuït en farmàcies: així es vendrà el cànnabis medicinal a Espanya
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Congrés va avalar aquest dimarts per primera vegada la regulació del cànnabis medicinal per a certs tipus de malalties com el dolor oncològic o l’endometriosi, sempre amb recepta mèdica i de dispensació farmacèutica, cosa a la qual el Ministeri de Sanitat haurà de trobar un «encaix» en el termini de sis mesos.

Fins a última hora, els partits van estar negociant el document final: sobre el fons estaven d’acord –excepte el PP, que considera que no és el Parlament sinó l’AEMPS la que hauria d’agafar-ne les regnes, i Vox, que tem un «cavall de Troia»–, els principals punts del debat van ser les indicacions a què es dirigirà el cànnabis medicinal, on es dispensarà i qui el prescriurà.

Inicialment, el PSOE restringia l’ús terapèutic del cànnabis als dos medicaments ja existents –Sativex, per a l’espasticitat muscular secundària a l’esclerosi múltiple, i Epidiolex, per a convulsions relacionades amb dos tipus poc comuns i greus d’epilèpsia–, preparats estandarditzats i fórmules magistrals, excloent-ne la flor o cabdell.

Després de les converses amb la resta de grups, els socialistes van acceptar que s’estengués a l’endometriosi i el dolor oncològic, a més del no oncològic –també el neuropàtic–, l’espasticitat en pacients amb esclerosi múltiple, algunes formes d’epilèpsia, nàusees i vòmits derivats de la quimioteràpia.

Amb la possibilitat, a més, d’ampliar-se «a altres indicacions terapèutiques quan els estudis aportin indicis consistents».

També va obrir la porta que es dispensi en farmàcies comunitàries, com volien UP, Cs o el PNB: «La dispensació de fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis s’ha de fer a partir de la xarxa de farmàcies del sistema de salut, amb preferència a les farmàcies hospitalàries i explorant l’alternativa de les farmàcies comunitàries que puguin reunir els requisits», diu el document.

De la mateixa manera, van accedir a incorporar la possibilitat de valorar les summitats florides (la flor del cànnabis) o «preparats d’un altre tipus que estiguin disponibles en països de la UE» per desenvolupar projectes experimentals «quan siguin sol·licitats».

Notícies relacionades

En qualsevol cas, «la prescripció s’ha de fer exclusivament per professionals sanitaris», però ja no només pels especialistes que atenen les àrees per a les quals s’indicarà el cànnabis medicinal, com deia al principi el PSOE. «S’ha de promoure la formació en l’ús terapèutic del cànnabis entre aquests professionals de la medicina», remarca.

Finalment, en les peticions que Sanitat haurà d’aplicar consta la d’un registre centralitzat dels pacients a partir dels registres de cada Servei Autonòmic de Salut, que seran la «base per avaluar els resultats obtinguts amb el tractament en diferents perfils» i així millorar progressivament el coneixement sobre el medicament.