Crisi del coronavirus

Reinfectar-se de covid incrementa els riscos

Infectar-se més d’una vegada amb el SARS-CoV-2 augmenta la mortalitat, la probabilitat d’hospitalització i altres efectes adversos sobre la salut, apunta un estudi nord-americà

Reinfectar-se de covid incrementa els riscos

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Les reinfeccions amb el coronavirus SARS-CoV-2, molt inusuals abans de la variant òmicron, augmenten el risc de mortalitat i d’hospitalització i la probabilitat de patir altres efectes adversos sobre la salut, segons un ampli estudi nord-americà. Aquest increment, a més, és acumulatiu, s’eleva amb el nombre d’infeccions successives.

L’estudi, el primer que descriu els riscos de les reinfeccions de covid-19, està pendent de revisió per parells a la revista ‘Nature Portfolio’, però els seus autors, Ziyad Al-Aly, Benjamin Bowe i Yan Xie, són coneguts per haver publicat durant la pandèmia a la prestigiosa revista ‘Nature’ i altres publicacions científiques recerques rellevants sobre els efectes cardiovasculars del coronavirus, reinfeccions i covid persistent.

La mostra de l’estudi –titulat ‘Outcomes of SARS-CoV-2 reinfection’ i disponible al reposador ‘Research Square’– és molt àmplia. Els seus autors van tenir accés a les bases de dades del Veteran Affairs, el sistema de salut dels veterans de les Forces Armades, el més gran dels Estats Units, i per al qual treballen Bowe i Xie. Van acarar els registres de 250.000 persones amb una infecció, 39.000 amb dues o més infeccions i prop de 5,4 milions sense infecció com a grup de control. La majoria són homes amb una mitjana d’edat de 60 anys.

Els individus que van tenir reinfeccions van mostrar un risc més alt de mortalitat per totes les causes, amb una ràtio de risc (HR, per les seves sigles en anglès) de 2,14 (és a dir, que la probabilitat es multiplica per 2,14) i una càrrega excessiva de mortalitat per totes les causes de 23,8 per 1.000 persones al cap de 180 dies. Aquests individus també van mostrar un risc més alt d’hospitalització, amb un HR de 2,98: és a dir, que la probabilitat d’hospitalització gairebé es va triplicar. A més, les persones reinfectades van exhibir un risc augmentat de seqüeles en els sistemes pulmonars i extrapulmonars. Així, la reinfecció va elevar el risc de resultats adversos per a la salut com trastorns cardiovasculars, problemes renals, gastrointestinals i trastorns musculoesquelètics i neurològics. En general, la reinfecció va afectar negativament diversos sistemes d’òrgans extrapulmonars i el sistema respiratori. També van detectar que amb les reinfeccions augmenta també el risc de desenvolupar diabetis, fatiga i problemes de salut mental. Tots aquests resultats es van veure també en persones vacunades.

Repercussió

RepercussióL’estudi ha sigut objecte de comentari per destacats experts, com el conegut metge i investigador nord-americà Eric Topol. En un article en el seu blog científic qualifica de «preocupant» aquest treball. Recorda que la reinfecció «era bastant rara abans que arribés l’onada òmicron, un 1% o menys durant l’onada de delta. Però ara les reinfeccions s’han tornat molt més comunes». Afegeix que les subvariants d’òmicron BA.2, BA.2.12.1, BA.4 i BA.5 «han augmentat progressivament la seva evasió immunitària i existeix una immunitat encreuada limitada amb BA.1, la versió d’òmicron amb què aproximadament la meitat dels nord-americans es van infectar a principis del 2022».

David N. Fisman, epidemiòleg de malalties infeccioses de la Universitat de Toronto (Canadà), va apuntar en el seu compte de Twitter que «aquest és un document aterridor». Va opinar que «està metodològicament ben fet i suggereix una ‘lesió acumulativa’ de successives infeccions per SARS-CoV-2».

Notícies relacionades

Altres experts van mostrar cert escepticisme. És el cas de la professora d’Epidemiologia Irene Petersen (University College de Londres), que va assenyalar que «aquestes descobertes són massa dolentes per ser veritat. És probable que siguin un artefacte pel lloc on es van portar a terme les proves per als reinfectats (a l’hospital en lloc de la comunitat)».

En qualsevol cas, el principi de precaució convida a evitar en la mesura possible les reinfeccions de coronavirus SARS-CoV-2, que a més tampoc aporten –com va concloure un estudi a la revista ‘Science’ i va publicar ‘Faro de Vigo’ diumenge passat– un reforç immunitari robust.

Temes:

Coronavirus