Alerta sanitària

Pugen a 539 els casos de verola del mico a Madrid, amb 29 nous positius en les últimes 24 hores

La Comunitat de Madrid administra únicament 21 vacunes

Pugen a 539 els casos de verola del mico a Madrid, amb 29 nous positius en les últimes 24 hores

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

2
Es llegeix en minuts

La Comunitat de Madrid ha comptabilitzat fins a aquest divendres un total de 539 casos positius de verola dels simis o verola del mico, cosa que suposa 29 contagis més confirmats en les últimes 24 hores.

Així mateix, les proves realitzades sobre la presència d’orthopoxvirus (el conjunt de virus responsable de la verola) han descartat 75 casos més, segons han indicat fonts de la Conselleria de Sanitat.

En una trobada digital amb ‘Telemadrid’, el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha explicat que s’han administrat 21 vacunes fins al moment i ha reiterat la queixa del Govern regional per «haver d’anar justificant cada cas de manera individualitzada» i per què arriben amb retard. «Des que vam demanar començar amb la vacunació fa un mes n’hauríem d’haver administrat més de 800», ha dit.

En qualsevol cas, ha indicat que a nivell assistencial «no preocupa» perquè l’evolució clínica «és bona». «Sí que hi hem d’estar molt atents des del punt de vista epidemiològic i des del punt de vista dels contagis. Per a això, estem fent una recerca activa dels casos i seguiment dels contactes, i l’arribada de la vacuna sens dubte serà una ajuda encara millor en el control de la malaltia», ha explicat.

En concret, la comunitat va detectar els primers casos de verola del mico el dia 17 de maig, després de l’alerta llançada pel Regne Unit dos dies abans amb la detecció dels primers casos. El període d’incubació (interval entre la infecció i l’aparició dels símptomes) de la verola dels simis sol ser de 6 a 16 dies, tot i que pot variar entre 5 i 21 dies.

Partint d’aquests intervals, el departament que dirigeix Enrique Ruiz Escudero considera que s’ha arribat al pic de la corba epidemiològica, tot i que la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat continua amb les tasques de vigilància epidemiològica i mira d’arribar al ‘pacient zero’ per localitzar i controlar la transmissió.

En el seu últim balanç, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va xifrar divendres en 2.103 casos confirmats de verola del mico en laboratori i un cas probable, inclosa una mort a Nigèria, en 42 estats membre de cinc regions de l’OMS.

La responsable de la verola del mico a l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Catherine Smallwood, ha avançat que estan investigant si el virus es pot transmetre sexualment, després de trobar el virus en semen de pacients.

Notícies relacionades

La verola del mico és una rara malaltia zoonòtica, és a dir, transmissible entre animals i éssers humans, amb símptomes com febre, mal de cap i muscular, inflamació als ganglis limfàtics, esgarrifances, esgotament, així com erupcions a mans i cara, similars als produïts per la verola tradicional, tot i que menys greus.

Segons l’OMS, la taxa de mortalitat ha variat en les diferents epidèmies, però ha sigut inferior al 10 per cent en els esdeveniments documentats.