Preocupa el fort vent

L’incendi d’Artesa de Segre arrasa 2.000 hectàrees i continua descontrolat

La Generalitat augmenta a 93 els municipis per risc extrem de focs i restringeix l’accés a quatre espais naturals

  • Últimes notícies de l’incendi a Artesa de Segre i altres focs actius a Catalunya, en directe

2
Es llegeix en minuts
Alba Casanovas Torre
Alba Casanovas Torre

Periodista

ver +

L’incendi forestal d’Artesa de Segre (Noguera) segueix sense control i ja ha arrasat 2.000 hectàrees. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha alertat aquest dissabte que s’espera una tercera jornada «molt difícil» per als Bombers, que ja noten un «desgast» per la multitud de «focs simultanis i dispersos» i les altes temperatures per l’onada de calor. A això s’ha de sumar un nou element: el vent de component sud, que començarà a bufar al migdia amb ratxes que poden arribar fins als 50 quilòmetres per hora.

Després de superar la segona jornada de focs, en la qual les autoritats van afirmar que el desafiament serà llarg i que hauran de deixar que es calcinin milers d’hectàrees a la Noguera, el cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha admès que aquest dissabte no podran estabilitzar l’incendi, que té un risc potencial de 20.000 hectàrees.

Preocupació pel fort vent de component sud

Actualment estan treballant sobre el terreny 70 dotacions, de les quals 13 són aèries. «L’objectiu d’avui és consolidar el perímetre de 5.000 hectàrees i que el foc no el creui», ha detallat, i després ha informat que ja donen aquest terreny per perdut.

Per això els efectius desplegats estan treballant en noves franges de protecció. La prioritat és estabilitzar el flanc de dret de l’incendi de Baldomar a la zona oest, que és el que encara es manté actiu. Un altre focus que preocupa és una zona discontínua de bosc de dos quilòmetres on no hi ha camps de cultiu, entre la vall de Meià i el nucli de Fontllonga, a Camarasa. Respecte al vent, Ignasi Elena ha reconegut que «pot jugar molt males passades».

Risc extrem en 93 municipis

La Generalitat ha augmentat aquest dissabte el nivell 3 del pla Alfa de 17 a 93 municipis per risc extrem de focs i ha restringit l’accés de quatre espais naturals: Baronia de Rialb, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies i Montsant.

En aquest sentit, Ignasi Elena ha tornat a demanar prudència a la ciutadania per evitar que es registrin més focs a Catalunya i així permetre que els Bombers de la Generalitat centrin els seus esforços i efectius a apagar els que estan actius. A més, ha recalcat la importància que les persones no accedeixin als espais naturals restringits per les autoritats per la seva seguretat i per facilitar la tasca dels bombers.

Així estan els 10 incendis de Catalunya

Els Bombers de la Generalitat continuen lluitant contra la desena d’incendis que s’han declarat en l’última setmana a Catalunya. Segons informa el cos, en aquests moments continuen actius el foc d’Artesa de Segre i un altre al Coll de Nargó (Alt Urgell). Divendres a la nit, els Bombers van aconseguir estabilitzar les flames a Lladurs i a Castellar de la Ribera (Solsonès), que van ser prioritaris per la seva inestabilitat i potencial, que rondava les 50.000 hectàrees.

Notícies relacionades

També han perimetrat els focs d’Ogern, Sallent, Peramola i Cabó, que ja no creixen. A més, ahir es va aconseguir controlar l’incendi de Corbera d’Ebre, que ha cremat prop de 400 hectàrees.

En declaracions als mitjans de comunicació des del centre de comandament ubicat a la seu de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis, el conseller ha explicat que els incendis «progressen adequadament» però continuen actius. En aquest sentit, l’objectiu que es marquen avui els equips d’extinció és «contenir-los».