Un altre dia complicat

Els Bombers demanen comprensió perquè hi ha focs que han de cremar

  • S’han estabilitzat els focs de Corbera d’Ebre i de Castellar de la Ribera, es concentren esforços a vigilar el de Lladurs i es manté confinat i en flames el flanc oest del d’Artesa de Segre

Els Bombers demanen comprensió perquè hi ha focs que han de cremar
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

David Borrell, el cap dels Bombers de la Generalitat, ha demanat a la ciutadania que entengui que davant el panorama actual de simultaneïtat de focs que persisteix a Catalunya toca resignar-se i deixar que cremin algunes zones. «Hem de comprendre que ha de prevaler una visió estratègica, que ha de mirar-se Catalunya des d’un prisma global i que amb els recursos de què disposem aquesta és la millor manera d’actuar. No anant darrere dels focs. Sinó considerant que podem permetre’ns que alguns punts segueixin actius», ha argumentat.

El màxim responsable del cos d’emergències es referia així especialment al flanc oest de l’incendi d’Artesa de Segre, on el dispositiu d’extinció dissenyat ha apostat per «confinar» les flames a l’interior d’un perímetre d’unes 5.000 hectàrees aprofitant l’orografia del terreny. Això significa que ningú està mirant d’apagar els fronts actius sinó que deixaran que es moguin al seu aire sempre que no surtin de l’àrea delimitada. És una forma de la qual consten pocs precedents a Catalunya, però obligada pels nous temps marcats per l’abandonament de l’entorn rural i el canvi climàtic, entre altres factors.

També s’ha optat per fer una cosa semblant amb quatre punts sobre els quals han caigut llamps en les últimes hores i que podrien provocar focs a mitjà termini, a mesura que guanyin calor i capacitat per propagar-se. «Els estem monitoritzant», ha detallat.

Millor que ahir

Per Borrell, la situació actual és «millor que ahir», però la jornada que afronten els Bombers tornarà a ser molt complicada. L’objectiu principal és concentrar-se en l’incendi de Lladurs (Solsonès), que segueix perimetrat en 45 hectàrees però manté la seva amenaça sobre un terreny de 50.000 hectàrees. Una amenaça, de moment, controlada.

Les millors notícies arriben des dels focs de Castellar de la Ribera (Solsonès) i també de Corbera d’Ebre (Terra Alta), que tal com estava previst han pogut ser estabilitzats durant la matinada. El primer ha calcinat unes 350 hectàrees i el segon, 404 hectàrees.

El d’Artesa de Segre n’ha cremat unes 1.500. Però aquesta xifra anirà augmentant perquè la zona confinada que afecta part del Montsec continuarà cremant en les pròximes hores, o dies.

Agraïments a gairebé tots

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat la col·laboració ciutadana per afrontar un altre dia molt espinós. Ahir es van donar a conèixer set incendis, ha explicat, però van ser molts més els que es van declarar i van poder ser extingits abans que agafessin entitat. «Avui passarà el mateix», avisava.

Elena ha volgut reconèixer la tasca que durant els dos últims dies estan portant a terme els bombers professionals i voluntaris. «No només per la seva valentia sinó també per la intel·ligència que estan demostrant en la planificació davant la simultaneïtat». També ha tingut paraules d’afecte cap als Agents Rurals, a càrrec de l’estudi de l’estat del terreny per dissenyar els mapes de risc i de la recerca de les causes que provoquen els incendis. Hi ha hagut també gestos d’agraïment per als ADF, els pagesos que amb la seva maquinària agrícola s’afegeixen generosament al combat de les flames, segant o portant botes d’aigua perquè recarreguin els Bombers.

Notícies relacionades

No hi ha hagut, tanmateix, cap paraula per a la Unitat Militar d’Emergències (UME) que des d’ahir dijous al matí participa en les tasques d’extinció amb els Bombers aportant-hi 200 persones –més de cent de les quals estan sobre el terreny apagant foc–, 30 vehicles, 13 dels quals són camions amb autobomba.

Aquest divendres seguiran distribuïts per tot el territori 400 bombers professionals i voluntaris, les dues seccions de l’UME arribades de València i Saragossa i 21 mitjans aeris. El Govern manté la fase d’activació M2, que significa que tots els bombers que no treballen han d’acudir als seus parcs.