Incendis forestals

La calor, el vent i la sequedat del terra fomenten el risc d’incendis

Els focs continuen arrasant hectàrees de terreny mentre bombers i agents forestals lluiten per sufocar-los. Zamora, Tarragona, Toledo, Lleida i Castelló cremen

La calor, el vent i la sequedat del terra fomenten el risc d’incendis
5
Es llegeix en minuts

En una nova jornada de temperatures molt altes en tota la geografia espanyola, els incendis forestals continuen arrasant hectàrees mentre els cossos de bombers i agents forestals lluiten per sufocar un foc cada vegada més voraç, sobretot a Zamora, però també en quatre nous incendis a Tarragona, Toledo, Lleida i Castelló.

Setze comunitats autònomes estan en avís taronja o groc per temperatures molt altes i només les Canàries queden fora d’aquesta llista, segons les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que preveu també tempestes a Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i la Rioja i que podrien anar acompanyades per ratxes de vent en les cinc primeres comunitats.

Un vent que, junt a les altes temperatures i sequedat del terra, pot provocar qualsevol incendi nou, com ha passat aquesta tarda a Tarragona, concretament entre els municipis de la Riba i Farena i que ha quedat estabilitzat pels Bombers de la Generalitat, segons fonts del cos.

A Catalunya, els Agents Rurals de la Generalitat han activat el nivell 3 del Pla Alfa, que marca risc extrem d’incendis, en 17 municipis repartits per tres comarques de Lleida.

A Lleida, un nou incendi s’ha iniciat a primera hora de la tarda a Altés, al terme municipal de Bassella, en una comarca on continuen actius els incendis de Coll de Narbó, Cabó i Peramola, aquest últim estabilitzat, segons informen els Bombers de la Generalitat.

A més, els efectius dels Bombers se centren a estabilitzar l’incendi de Lladurs a causa del seu potencial i, tot i que està perimetrat, no és estable perquè es troba en una zona de difícil accés.

També s’ha estabilitzat l’incendi a Castellar de la Ribera (Lleida) i el d’Artesa de Segre (Lleida) té controlat el flanc dret, però l’esquerre continua cremant, segons el cap operatiu dels Bombers, David Borrell.

A més, un s’ha declarat altre incendi en una zona de pastura i matoll a la finca Zurraquín, al terme municipal de Toledo, a prop del parc temàtic francès ‘Puy du Fou’, que ha decidit evacuar 2.500 visitants, 700 empleats, 200 aus, 55 cavalls i la resta d’animals sense que cap hagi patit danys.

En l’extinció han arribat a participar 28 mitjans i 101 persones i ara treballen en el lloc de l’incendi 7 mitjans aeris, 12 de terrestres i un de direcció i coordinació; en total 86 persones, segons ha informat la Conselleria de Desenvolupament Sostenible.

Tempestes seques i llamps latents

A més, a Caudiel (Castelló) preocupa l’incendi declarat aquest divendres per temperatures de 40 graus i baixa humitat i en el qual els efectius se centren a defensar la primera línia de vivendes de la localitat, d’on han sigut evacuats els veïns perquè el foc envolta el poble, segons han informat fonts del consorci provincial de bombers.

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha establert la situació 2 d’emergència que s’ha iniciat a la localitat de Viver (Castelló), junt a les vies del tren que uneixen Sagunt amb Terol, que ha obligat a tallar el servei entre Segorb i Barraques.

A Castella i Lleó, les localitats de Villardeciervos i Boya s’han sumat a les sis localitats desallotjades dijous davant l’avenç de l’incendi a la reserva de la Sierra de la Culebra (Zamora), que ha arrasat gairebé 9.000 hectàrees de terreny.

La calor, el vent de 40 quilòmetres per hora i l’arribada de les flames a la copa dels pins han fet incontrolable l’incendi, que ha obligat a tallar tres carreteres.

A més, l’avanç ràpid de les flames s’ha vist reforçat amb les tempestes seques, l’orografia abrupta del terreny i els llamps latents, de manera que els arbres prenen per dins, fins a la combustió final i sobtada de la copa.

Intervenen en les tasques d’extinció 13 agents mediambientals, 7 tècnics, 8 autobombes, 5 guàrdies de maquinària, 8 quadrilles terrestres, 2 quadrilles aèries, quatre combois arribats d’altres províncies de Castella i Lleó i integrats cada un per dues quadrilles terrestres, dues autobombes, un agent i un tècnic.

També hi intervenen més d’una desena de mitjans aeris, brigades de reforç del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), mitjans de Galícia i de la Comunitat de Madrid i més d’un centenar d’integrants de la Unitat Militar d’Emergències.

A Andalusia, a l’incendi de Pujerra (Màlaga) que va donar inici a la «temporada del foc» el 8 de juny, segons les primeres estimacions, s’han cremat unes 4.866 hectàrees, a les quals caldrà restar les «illes verdes»; no obstant, la xifra podria rondar entre les 5.000 i les 7.000 hectàrees arrasades.

A Pujerra, els efectius contra incendis continuen desenvolupant tasques de vigilància i rematada de punts calents després de donar-lo per controlat dimecres passat, segons el pla Infoca.

A Màlaga s’ha sumat aquest dijous l’incendi a Algatocín, concretament al paratge Arroyo El Cucharro, on s’han desplaçat quatre grups de bombers forestals, dues brigades de reforç de lluita contra incendis (BRICA) i un vehicle autobomba.

A la província de Huelva, els efectius contra incendis han controlat un incendi al paratge El Rabiche, a El Rosal (Huelva), i també un altre a Finca de Lima, d’Almonaster la Real.

A l’Aragó, el Govern autonòmic ha elevat a situació 2 nivell 1 el grau d’emergència davant els incendis a la comunitat autònoma, un pas amb el qual requerirà la presència de la Unitat Militar d’Emergència (UME) en les tasques d’extinció.

Els efectius lluiten actualment contra un incendi al municipi saragossà de Nonaspe, on el foc ja ha arrasat 1.200 hectàrees i que, pel que sembla, es va iniciar en una finca de cultius fruiters pròxima a la població, tot i que els efectius del Seprona de la Guardia Civil investiguen les causes que el van originar.

Notícies relacionades

A Navarra han quedat estabilitzats els incendis a Leyre, Tafalla i Olleta, el primer dels quals va tenir origen amb un llamp i el foc ha arrasat unes 500 hectàrees, però guàrdies dels Bombers de Navarra continuen treballant i vigilant la serra de Leyre.

A Galícia hi ha actiu un incendi a Larouco (Ourense) després d’haver patit aquesta setmana dos focs que han arrasat ja més de 200 hectàrees entre tots dos.