Primera hipòtesi

La investigació de l’incendi d’Artesa busca el rastre d’un llamp

  • Testimonis com Josep Trapat situen l’origen del foc a la frontera entre un camp de blat i la muntanya, just darrere de la població de Baldomar

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Agents Rurals investiguen què va provocar l’incendi d’Artesa de Segre (la Noguera) que ja ha calcinat més de 500 hectàrees i amenaça seriosament la reserva natural del Montsec. L’origen se situa just darrere de la població de Baldomar. Aquest dijous al migdia, dos agents trepitjaven el terreny en què testimonis com Josep Trapat van veure les primeres flames: la frontera entre un camp de blat i l’inici de muntanya.

Que el foc comencés per una espurna provocada pel treball agrícola sembla cada vegada menys probable, segons les fonts consultades per aquest diari. Aquest camp de blat va ser segat el dia anterior i van transcórrer 24 hores fins que es va declarar l’incendi. En canvi, aquella nit, la de dimarts a dimecres, hi va haver tempesta amb aparell elèctric i és possible que un llamp caigués a la zona i covés a poc a poc les flames que després van desencadenar el sinistre.

Trapat té 63 anys i és un pagès i ramader de Baldomar que va divisar la columna de fum a mig matí de dimecres. Va acudir-hi de seguida amb el seu fill per mirar d’apagar-la. «Els primers bombers que hi van arribar eren del parc de voluntaris d’Artesa de Segre, nosaltres portàvem un tractor amb una bota i els vam ajudar a proveir-se del dipòsit i a tirar manguera per la muntanya», recorda. La tasca va durar hores, els va deixar exhaustos sota la calor impenitent de 40 graus i a més va servir de ben poc. Cap a les set del vespre, un foc que semblava gairebé controlat, va rebre l’influx d’un vent canviant nascut en una nova tempesta seca, sense aigua però amb llamps. El resultat va ser que l’incendi va començar a llançar focus secundaris en diverses direccions. I es va escapar. Aquest dijous a la tarda continua actiu el flanc que els Bombers de la Generalitat van haver d’abandonar ahir a la nit a la seva sort per falta d’efectius, l’oest, i grimpa per la muntanya de Sant Mamet. Sufocar-lo permetrà salvar milers d’hectàrees de massa forestal.

Com que no sembla que fos provocat per la tasca de la maquinària agrícola, els agents rurals buscaven aquest migdia el rastre d’un llamp que iniciés el foc. Però, de moment, no l’havien trobat. Cosme Barrera, responsable dels Agents Rurals a la Noguera, deixava clar aquest matí que les causes encara no són clares.

Una columna amenaçadora i tractors voluntaris

Notícies relacionades

Veïnes de Baldomar admetien aquest matí que han passat por al veure les flames de tan a prop. I una, en concret, assegurava que no tornarà a estar tranquil·la fins que els Bombers n’hagin apagat l’última flama. «Hi ha foc i amb aquesta calor està tot sec», raonava.

El poble, aixecat sobre un monticle, era avui un mirador des del qual observar el front actiu sobre el qual treballen els bombers i l’UME (Unitat Militar d’Emergències). Al voltant de Baldomar seguen contrarellotge desenes de tractors que han respost a la petició del Govern per dificultar l’avanç de les flames. O per acostar botes d’aigua que permetin omplir dipòsits.