Probablement a la tardor

Darias anuncia una quarta dosi de la covid per a tota la població

Sanitat aclareix que encara no hi ha «data determinada» de quan la rebrà tothom

Darias anuncia una quarta dosi de la covid per a tota la població

Feed

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha sorprès aquest dijous a l’assegurar a la televisió que «hi haurà quarta dosi per a tota la població» i que només falta «decidir quan», tot i que la data més probable sigui «la tardor», que és quan s’espera que estiguin disponibles les vacunes dissenyades per immunitzar davant les noves variants de la covid. Fonts del seu departament han aclarit després que encara «no hi ha una data determinada» de quan començarà l’administració.

Abans d’aquest aclariment, en el programa ‘Al rojo vivo’ de La Sexta, Darias ha assegurat fins i tot que l’administració d’una nova dosi a tota la població ha sigut aprovada ja per la Comissió de Salut Pública, que reuneix els experts de Sanitat i les comunitats. Tanmateix, aquest òrgan va aprovar al gener la quarta punxada per a les persones immunodeprimides i la setmana passada per als més grans de 80 anys i els que viuen en residències; sense ampliar a altres grups etaris ni fixar quan començaran les punxades. «Haurà d’establir-se el moment més apropiat segons la situació epidemiològica», va acordar la Comissió.

I és que cap país del món ha començat a administrar la quarta dosi a la població en general i l’Agència Europea del Medicament (EMA) va avisar a l’abril que era «massa aviat» per prendre aquesta decisió ja que «no hi ha proves clares» que la protecció contra els casos més greus de covid estigui «disminuint substancialment en adults» menors de 80 anys, per la qual cosa no hi ha evidències que «recolzin l’ús immediat de la quarta dosi».  I al maig l’OMS es va mostrar partidària d’administrar una dosi més de record únicament a les persones amb immunitat debilitada i gent gran.

A la tardor

Malgrat això, la ministra ha donat per fet que s’acabarà inoculant «entorn de la tardor» tota la població i fonts del seu departament han precisat que es continuarà amb l’«estratègia habitual» i que consisteix en l’administració de les vacunes del coronavirus des dels grups de persones més grans i vulnerables fins als més joves, una cosa que podria allargar-se fins a l’hivern o la primavera. «La ponència de vacunes continuarà analitzant de manera continua les dades epidemiològiques i la disponibilitat de noves vacunes, elevant si és necessari les seves recomanacions [sobre noves administracions] a la Comissió de Salut Pública», han afegit a Sanitat.

L’anunci de la ministra té lloc quan la covid ha experimentat un lleuger repunt que podria estar relacionat amb les noves subvariants BA.4 i BA.5, que són més contagioses. Dimarts la incidència de casos en més grans de 60 anys es va situar en 589,11 punts més que divendres passat, cosa que suposa el primer ascens (si bé lleuger) després de diversos dies consecutius de baixada. Així mateix, els llits ocupats per pacients amb covid van augmentar del 5,2% el 10 de juny al 5,5% el 14 de juny.

Les infeccions

I és que els experts assenyalen que el final de l’obligació de portar mascareta en interiors en una població que ha tingut menys interaccions socials en els dos últims anys i per tant ha estat menys exposada als virus està contribuint que la covid no baixi més i que es disparin els contagis d’altres malalties, com la grip, que ha perdut la seva tradicional estacionalitat.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’últim balanç del Ministeri de Sanitat indica que el 92,7% de la població més gran de 12 anys ha rebut la pauta completa davant la covid i el 53,1% la tercera dosi o vacuna de reforç. El grup de més grans de 60 anys encapçala aquest últim percentatge, ja que el 92,5% ja ha passat pels centres sanitaris a rebre la punxada extra.