Covid-19

Catalunya posarà les quartes dosis als més grans de 80 anys a la tardor

Les infermeres reclamen aprofitar la cita per posar-los també la vacuna de la grip

Catalunya posarà les quartes dosis als més grans de 80 anys a la tardor
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya començarà a posar les quartes dosis de la vacuna contra la covid-19 als més grans de 80 anys a partir de la tardor, segons ha anunciat aquest divendres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en el programa matinal de RTVE, ‘Cafè d’idees’. A falta que el Ministeri de Sanitat anunciï quan començarà a vacunar els més grans (una cosa que semblava imminent fa un parell de setmanes), Salut s’ha avançat i ha dit que posarà les quartes dosis a partir de la tardor

Tot i així, Argimon no ha necessitat una data més concreta, però ha assenyalat que el moment triat no és fútil: el coronavirus té més incidència amb l’arribada del fred. El conseller tampoc ha concretat amb quin tipus de vacuna s’immunitzarà aquest grup. «S’està estudiant», ha indicat.

Argimon ha sigut breu a l’hora de donar detalls, però ha manifestat que Salut treballa «principalment» en aquesta franja d’edat, una de les més vulnerables. D’aquesta manera, ha tancat l’opció, de moment, d’aplicar la quarta dosi de la vacuna a altres grups d’edat de manera progressiva.

Amb la grip

Per a la infermera Alba Brugués, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (Aificc), no seria «mala política» vacunar de la covid-19 a la tardor la gent gran i aprofitar la mateixa cita per posar-los també la vacuna de la grip. Salut no ha assenyalat que hagi de ser així, però per a les infermeres tindria tot el sentit del món. «Vacunar de les dues vacunes en el mateix moment dona molt bon resultat», diu Brugués.

A més, no creu que sigui molt tard posar-los la quarta dosi a la tardor (si bé depèn de quan se’ls va posar la tercera), entre altres coses perquè malgrat que ara mateix, tot i que hi torna a haver contagis als geriàtrics, no hi ha casos greus ni més mortalitat.

Tanmateix, l’epidemiòleg Joan Caylà, que adverteix que la setena onada segueix avançant, recorda que els EUA i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) recomanen posar ja la quarta dosi de la vacuna anticovid a partir dels 50 anys en les persones que tenen alguna mena de vulnerabilitat.

«Vacunar la gent gran a la tardor tindria l’avantatge que també se’ls posaria posar la vacuna de la grip. Però la situació epidemiològica, ara mateix, no és gaire bona. Cada setmana moren més de 200 persones a Espanya», diu aquest membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE).

Notícies relacionades

Cayà aposta per esbrinar si els morts o malalts greus de covid-19 estaven vacunades, quantes dosis tenien, quina era la data de l’última dosi i el motiu pel qual s’han infectat. «És a dir, si per exemple descobrim que es van infectar en interiors per no portar la mascareta, es podria rectificar aquesta mesura. Però s’hauria de saber ràpid per actuar en conseqüència», opina.

També demana avançar en les terceres dosis, que només té el 52% dels espanyols. Molts van passar l’òmicron durant la sisena onada i per això encara no s’han pogut posar la tercera. «Molta gent va passar la infecció superlleu i això vol dir que no han generat prou anticossos. S’ha d’avançar en la tercera dosi», insisteix Caylà.

Temes:

Coronavirus