Debat

L’OMS canviarà el nom de la verola del mico per evitar estigmes

  • Els científics recomanen evitar regions geogràfiques i noms d’animals al batejar malalties

L’OMS canviarà el nom de la verola del mico per evitar estigmes

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut canviarà el nom de verola del mico per evitar la discriminació i l’estigmatització a mesura que el virus continua propagant-se entre les persones en un brot mundial sense precedents de la malaltia.

El doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS, va avançar que l’organització estava «treballant amb socis i experts de tot el món per canviar el nom del virus de la verola del mico».

La mesura es produeix després que els científics van demanar un canvi «urgent» del nom que van descriure com a «inexacte», «discriminatori» i «estigmatitzador» en un informe publicat la setmana passada. Es farà un anunci sobre el nou nom «tan aviat com sigui possible», va avançar Tedros.

Notícies relacionades

Més de 30 científics internacionals van dir la setmana passada que l’etiqueta de ‘verola del mico’ és discriminatòria i estigmatitzadora, i hi ha una necessitat «urgent» de canviar-li el nom. El nom actual no s’ajusta a les pautes de l’OMS que recomanen evitar regions geogràfiques i noms d’animals, va assegurar un portaveu.

L’OMS està consultant a experts en ‘orthopoxvirus’, la família a la qual pertany la verola del mico, sobre noms més apropiats, va dir un portaveu. Altres noms de malalties que van en contra de les pautes inclouen la grip porcina, segons recomanacions conjuntes de l’OMS, l’Organització Mundial de Sanitat Animal i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació.