Global Mobility Call | Ifema 14-16 de juny del 2022

Espanya, a l’epicentre mundial de la mobilitat sostenible

El Golbal Mobility Call, que se celebra a Ifema Madrid del 14 al 16 de juny, aglutina tots els sectors implicats (transport, infraestructures, consultoria estratègica, energia, banca...) per impulsar les aliances publicoprivades que permetin noves oportunitats de negoci i l’arrencada definitiva de la mobilitat sostenible.

Espanya, a l’epicentre mundial de la mobilitat sostenible
7
Es llegeix en minuts

L’objectiu és clar i queda establert en el Green Deal o Pacte Verd Europeu, que aspira a convertir Europa en el primer continent lliure d’emissions de carboni per a l’any 2050. Amb aquesta meta a l’horitzó, urgeix traçar un full de ruta i passar de les paraules a l’acció. Amb aquesta missió, el Global Mobility Callha recollit el guant de convertir-se en el gran fòrum internacional que definirà i liderarà el desenvolupament de la mobilitat del futur.

Es tracta del primer esdeveniment transversal i integrador que constituirà el nou Ecosistema de la Mobilitat Sostenible, i connectarà els principals actors involucrats, dels diferents segments d’activitat, per al desenvolupament de nous models de negoci i iniciatives publicoprivades. Es fa realitat així un dels propòsits de José Vicente de los Mozos quan es va posar al capdavant del Comitè Executiu d’Ifema fa ara dos anys: la realització d’un gran esdeveniment aglutinador dedicat a la transformació de la mobilitat que tingués, a més, el segell distintiu de ser, per primera vegada a Europa, un esdeveniment no sectorial, sinó intersectorial i connectat. «El que volem en aquest congrés és posar en interrelació tot aquest ecosistema, ser un punt de reunió, de debat i de ‘networking’ en el qual els líders corporatius, emprenedors, referents d’institucions o organismes de prestigi internacional arribaran a acords i aliances publicoprivades», assenyala De los Mozos.

Aquest congrés persegueix posicionar Espanya com a referent internacional i pol d’inversió i talent.

Aquesta primera edició comptarà amb més de 150 empreses participants, no només del sector de l’automòbil, sinó del transport, les infraestructures, l’energia, la banca, la consultoria estratègica, les assegurances... També hi exposaran el seu punt de vista una trentena d’associacions nacionals i internacionals i una àmplia representació institucional, entre la qual destaca Teresa Ribera, vicepresidenta de Transició Ecològica; Raquel Sánchez, ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana; Reyes Maroto, ministra d’Indústria; José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, o Alina Valean, comissària europea de Transport.

El moment idoni

La mobilitat viu un procés de canvi, de transformació de la indústria i d’impuls de polítiques que encoratgin una sostenibilitat més gran. Un canvi propiciat també per les oportunitats de desenvolupament que brinda la tecnologia i per la demanda de la societat, que, més conscienciada i sensibilitzada després de la pandèmia, reclama noves solucions a les seves necessitats de mobilitat. Per això, el Global Mobility Call arriba en el moment més favorable perquè la mobilitat sostenible comenci a obrir-se pas cada vegada amb més impuls i decisió. En aquest desenvolupament jugaran un paper determinant els fons de recuperació Next Generation i aquest congrés també tindrà la comesa de traslladar al sector empresarial el ventall d’oportunitats que brinden aquestes ajudes.

Comptarà amb la participació de 288 experts i líders internacionals.

En aquest marc, l’esdeveniment que se celebrarà a Ifema Madria servirà per impulsar la inversió, el creixement i la creació de nous models de negoci amb la participació de projectes de col·laboració publicoprivada en el context de l’impuls del Pla de Recuperació Europeu. L’objectiu és ambiciós: posicionar Espanya com a referent internacional i pol d’inversió i talent, i que es converteixi en una gran plataforma de negoci i innovació en la qual intercanviar experiències i coneixement, i emprendre nous negocis i projectes. 

De les idees als projectes reals

«Se sol parlar de la mobilitat sostenible com una cosa etèria i imprecisa, difícil de materialitzar. Per això la nostra vocació és oferir una visió 360 graus i passar de l’àmbit de les idees al tangible dels projectes reals i concrets. Que el ciutadà pugui veure que la mobilitat sostenible no és una cosa etèria sinó que afecta la seva vida diària», explica José Vicente de los Mozos.

En aquest sentit, el Global Mobility Call serà una oportunitat de conèixer els grans projectes internacionals, com el PAsCAL, que té com a objectiu millorar la nostra comprensió de les implicacions de la introducció de vehicles connectats i autònoms en la societat. Es presentarà també la visió de WWF per ajudar a fomentar les ‘one planet cities’, ciutats que permetin a totes les persones prosperar dins dels límits ecològics del nostre únic planeta. El projecte ‘5G-Mobix EU’, una acció que reuneix 58 socis de 13 països per desenvolupar i avaluar la funcionalitat de vehicles automatitzats. O el projecte ‘Inclusion’, que aborda els desafiaments relacionats amb l’accessibilitat del transport públic en àrees urbanes i rurals remotes; perquè un transport públic eficient i inclusiu significa més accés a oportunitats laborals, educatives i socials.

En total seran tres jornades (del 14 al 16 de juny) en què se celebraran més de 100 taules rodones, estructurades entorn de cinc eixos temàtics que representen les cinc prioritats del sector: l’àrea New Urban Planning, que abordarà els nous models urbans per a l’eficiència energètica, mobilitat i connectivitat centrada en el ciutadà; l’Economic Development & Regulation, sobre l’impuls econòmic a partir de nous marcs de cooperació publicoprivada; el Sustainable Transportation, per tractar els reptes del transport, la planificació i les millors solucions; el Tech, Data & Innovation, per abordar les noves tecnologies en infraestructura, dades i automatització; i el Future Society, que planteja una agenda pública global per fer front als nous reptes demogràfics i socials emergents.

El punt final d’aquesta primera edició del congrés el posarà el president del Govern central, Pedro Sánchez, amb la seva intervenció en la jornada de clausura el dia 16 de juny.

JOSÉ VICENTEDE LOS MOZOS, president de Comitè Executiu d’Ifema:

«És la primera vegada que hi haurà a Europa un esdeveniment integral 360 graus»

- ¿Com va néixer la idea del Global Mobility Call?

Va sorgir després de la pandèmia, en un moment de gran conscienciació i de voluntat de posar en marxa projectes i plans de recuperació, i, a més, amb la perspectiva del Green Deal i de l’arribada dels fons europeus de recuperació Next Generation. En aquest context vaig pensar que era molt important crear el Global Mobility però no com un fòrum sectorial, sinó com un fòrum global. I per això triem cinc àmbits temàtics: el fòrum de tecnologia, data i informació; el de la planificació urbana; el fòrum de desenvolupament econòmic i regulació; el de transport sostenible; i el de la societat del futur. Tot això amb una mirada posada en la integració de continguts tecnològics, socials econòmics, mediambientals i regulatoris per tenir aquesta visió transversal i harmonitzada de l’ecosistema de la mobilitat sostenible.

- ¿Què és el que distingeix aquest esdeveniment d’altres?

A Europa no hi ha hagut mai un esdeveniment integral 360 graus d’aquestes característiques. Hi ha hagut congressos sectorials, però cap de caràcter transversal i intersectorial, posant en valor tot l’ecosistema de la mobilitat i abordant el futur des de totes les seves diferents perspectives. A Ifema Madrid hem sigut elegits dos anys com a millor centre de congressos a escala mundial, tenim experiència a fer esdeveniments globals de prestigi internacional i hem volgut agafar aquest lideratge que no ha pres ningú a Europa. A Espanya també tenim idees i podem encapçalar el discurs entorn de la mobilitat.

- ¿Per què el GMC és el ‘place to be’ per a les empreses dels sectors involucrats en la nova mobilitat?

Perquè serà una trobada d’alt nivell que reunirà els líders internacionals dels diferents segments d’activitat per oferir solucions i experiències, i obtenir també l’atenció d’inversors cap a nous projectes. Serà punt de trobada, de ‘networking’ i d’aliances en un moment clau per l’arribada dels fons Next Generation. Un estudi realitzat per l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils (ANFAC) ens va mostrar que el sector de la mobilitat sostenible mourà un volum de negoci de més de 300.000 milions a l’any, atraurà una inversió de 54.000 milions d’euros per a tots els sectors involucrats i generarà al voltant d’un milió de llocs de treball.

- D’entre tots els líders i referents empresarials que hi participaran, ¿quins són els ‘speakers’ més destacats?

Notícies relacionades

Si he d’elegir, convidaria a no perdre’s Michio Kaku, reputat físic, futurista i científic americà que exposarà la ponència ‘Mobilitat sostenible: Viatge 2050’; Jeffrey Sachs, exassessor de l’ON, que parlarà sobre el futur de la mobilitat sostenible i el seu impacte sobre el canvi climàtic. O l’analista Shivvy Jervis, que intervindrà en la xerrada ‘Mobilitat 5.0’, amb un enfocament més centrat en el ciutadà; o l’especialista de planificació urbana de Singapur, Ayesha Khanna, que abordarà les ciutats intel·ligents per a una millor planificació i gestió de serveis urbans... I també la participació del Rei, com a president d’honor, i la del president del Govern central.

Per a més informació, se’n pot consultar aquí l’agenda completa: www.ifema.es/global-mobility-call

Temes:

Mobilitat