Sanitat

Salut Pública debat sobre la vacunació de la verola del mico i la quarta dosi contra la covid

Les autoritats sanitàries han de decidir si l’estratègia de vacunació se centrarà només en els contactes estrets o s’ampliarà al personal sanitari exposat

Salut Pública debat sobre la vacunació de la verola del mico i la quarta dosi contra la covid
2
Es llegeix en minuts

La Comissió de Salut Pública debatrà aquesta tarda sobre l’estratègia de vacunació del virus de la verola del mico, de la qual Espanya ha rebut ja 200 unitats, així com la segona dosi de reforç contra la covid en gent gran i usuaris de residències.

Els directors generals de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i de les comunitats abordaran aquests dos assumptes una vegada acabin d’actualitzar la situació tant de la pandèmia de covid-19 com del brot de verola del mico, de la qual Espanya ha confirmat 198 casos.

Així, d’acord amb la seva ordre del dia, tractaran primer l’administració d’un segon reforç contra la covid-19 a les persones de més de 80 anys i usuaris de les residències, que, segons va comentar la setmana passada la ministra de Sanitat, Carolina Darias, rebran de vacunes actualitzades a noves variants en les quals treballen les farmacèutiques.

«Els experts creuen, i la Comissió de Salut Pública també, que tot i que caldrà una segona dosi de record, s’haurà d’establir el moment més adequat per fer-ho segons la situació epidemiològica, i és molt probable que sigui més endavant, amb l’arribada de noves vacunes adaptades a variants», va assenyalar dijous passat en la seva compareixença en la Comissió de Sanitat del Congrés.

En aquesta mateixa compareixença, Darias va avançar que arribarien de manera «imminent, i imminent és ja», al voltant de 200 vacunes d’Imvanex i que es començarien a administrar d’acord amb les indicacions que les autoritats de salut públiques determinin.

Estratègia de vacunació

Segons informen Efe fonts de la Comissió, els directors generals determinaran aquesta setmana, en la qual tenen una doble reunió, l’estratègia que s’aplicarà, si se centrarà només en els contactes estrets o s’ampliarà al personal sanitari exposat.

El que sí que han descartat ja és vacunar tota la població de més de 40 anys que no ho estigui contra la verola tradicional; de moment, el que recomana el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) és que, «si hi ha vacunes contra la verola disponibles al país, la vacunació de contactes estrets d’alt risc s’ha de considerar després d’un estudi de benefici de riscos».

Aquestes 200 vacunes, que Espanya va rebre ahir, són fruit de «les gestions» que el Govern ha fet amb un altre estat membre al marge de l’acord de compra centralitzada al qual s’ha adherit amb altres països a través de l’Hera, l’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries, que és la que «comprarà i donarà» els fàrmacs en funció de la població.

Tot i que també les «avançarà als països amb més casos», va assegurar la ministra, Espanya és, per darrere del Regne Unit, que n’ha comptabilitzat 225, el país amb més positius confirmats, un total de 198.

Els segueixen Portugal (143), Alemanya (65), els Països Baixos (41), França (33), Itàlia (22), Bèlgica (16), la República Txeca, Irlanda, Suïssa i Eslovènia (6), Suècia (5), Dinamarca (3), Noruega (2), i Hongria, Gibraltar i Malta (1).

Notícies relacionades

A les vacunes s’hi suma l’antiviral Tecovirimat SIGA, autoritzat per tractar la verola, la verola del mico i la verola bovina i del qual Espanya va rebre les primeres desenes de tractaments la setmana passada.

Tractament contra la covid

Posteriorment, també estudiaran un nou document sobre Evusheld, la profilaxi exprés d’AstraZeneca en persones immunodeprimides que, malgrat estar vacunades, no generen anticossos per arribar a una defensa adequada davant el coronavirus. Es tracta del segon tractament disponible contra la covid a Espanya, junt amb Paxlovid, de Pfizer.