Dia del Medi Ambient

Així redueixen els supermercats ecològics Veritas la seva empremta de carboni en un 50%

La marca, nascuda a Barcelona, està a un pas d’aconseguir l’objectiu que la Unió Europea marca per al 2030: reduir un 55% les emissions de gasos amb efecte hivernacle

Els supermercats ecològics Veritas ofereixen els productes més saludables i sostenibles

Els supermercats ecològics Veritas ofereixen els productes més saludables i sostenibles / Cedida

4
Es llegeix en minuts

Veritas, la primera cadena de supermercats ecològics d’Europa amb certificació B Corp, pel seu compromís amb la societat i el planeta, té una visió transformadora del món i, des del primer dia, treballa per millorar la salut de les persones i el planeta, acostant la millor alimentació als seus clients. 

20 anys després de la seva fundació a Barcelona, la companyia ja compta amb 80 botigues, incloent-hi la botiga ‘online’, amb les quals dona servei a més de 200.000 famílies, a través de dues marques: Veritas a Catalunya, el País Basc, Navarra, les illes Balears, Madrid i Andorra; i, amb Ecorganic & Veritas al País Valencià. A més, des de la seva filial Anna Ecológica, el grup distribueix també a escoles, hospitals, empreses, hotels i a restaurants de tota la Península.

Amb més de 5.000 productes, el Grup Veritas és pioner en la introducció de productes amb certificat ecològic. Elabora el pa i la brioixeria que ven a les seves botigues i afavoreix el producte de proximitat, de temporada i de cultiu ecològic, a més d'estar compromès amb la salut, el sabor, el medi ambient i el consum responsable.

Seguint amb el seu compromís amb la lluita contra la crisi climàtica i els seus principals propòsits, l'any 2021 Veritas va aconseguir reduir a la meitat les emissions de gasos amb efecte hivernacle respecte a l'any 2015. Aquest és l’èxit més important de la marca de supermercats ecològics fins ara. Els objectius europeus reclamen que les empreses redueixin per al 2030 la seva empremta un 55% respecte a l’any 1990 i Veritas ho està a punt d’aconseguir.

Què és l’empremta de carboni? 

L’empremta de carboni és el rastre que deixem al planeta. Aquest indicador ambiental calcula la quantitat d’emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEI) emeses a l’atmosfera, que se sol expressar en tones de CO₂. Aquests gasos els generem les persones i les empreses al fabricar un producte, consumir energia o al fer les nostres activitats diàries. En els últims anys, l’empremta de carboni ha augmentat precipitadament, una situació que influeix en l’escalfament global i en el canvi climàtic; per això, per salvar el planeta, l’hem de reduir al més aviat possible. 

L'any 2021, l’empremta total de Veritas va ser de 1.487 tones de CO2-eq, valor que suposa una reducció del 50% respecte al 2015 i una disminució del 7% respecte al 2020. Aquests resultats han estat possibles, gràcies a la feina que la marca de supermercats ecològics de Barcelona ha fet per millorar la seva eficiència energètica, obtenir energies renovables, recuperar i emmagatzemar els gasos refrigerants per als sistemes de climatització, coordinar una gestió diferenciada dels residus i millorar els sistemes de logística i distribució de mercaderia, entre d’altres.

Veritas treballa per aconseguir una empremta de carboni neutra el 2022

Responent a la crisi climàtica, moltes empreses B Corp s’han compromès a prendre mesures corporatives audaces i urgents per reduir i limitar les seves emissions i aconseguir la neutralitat de la seva empremta carboni el 2030. En aquest sentit, Veritas, membre actiu de la comunitat B Corp, s’ha plantejat neutralitzar la seva el 2022 i ha desenvolupat accions de mitigació juntament amb Circular Carbon, companyia experta a aplicar estratègies de circularitat, per aconseguir la neutralitat climàtica.

Per aconseguir una economia baixa en carboni, Veritas es va convertir el 2016 en una marca de supermercats ecològics en la qual el 100% de la seva energia provenia de fonts renovables. El 2017, la marca va iniciar un procés de rellevament, reemplaçament i ‘retrofitting’ dels gasos refrigerants. D’aquesta manera, emmagatzema els gasos refrigerants d’efecte hivernacle de més potencial, com per exemple el R-404, i els reemplaça per gasos menys contaminants. Amb aquesta mesura, Veritas va reduir un 50% les emissions que aquests gasos generaven. Actualment, la marca de supermercats ecològics continua amb aquest procés de captura, emmagatzematge i ‘retrofitting’ i, cada vegada són més les botigues Veritas que emeten gasos amb efecte hivernacle de baix potencial.

D’altra banda, la logística i distribució de mercaderies és una de les principals fonts d’emissió de l’empremta de carboni de Veritas. Per aquesta raó, l’organització treballa per tenir una eficiència més gran en les càrregues i optimitzar les rutes. Veritas aposta per reemplaçar les flotes antigues per vehicles de més eficiència amb la finalitat de reduir l’indicador de quilogram de CO2-eq per quilòmetre recorregut. El seu objectiu principal és reduir les emissions per quilòmetre i la reducció de quilòmetres transportats.

Pa artesà i ecològic més sostenible 

A més, Veritas va reduir el 2019 un 15% l’empremta de carboni de la seva barra artesana. D’aquesta manera, l’obrador de pa artesanal i ecològic de la cadena compta amb la barra artesana més sostenible del mercat. Segons un estudi realitzat per Inèdit i verificat per OCA Global, la seva empremta de carboni és la més baixa del mercat certificat.

Aquestes són moltes de les accions, emmarcades en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 13 (Acció pel clima), que Veritas ha fet i té en marxa per reduir l’impacte de gasos hivernacle a l’atmosfera. Amb elles, l’empresa compleix l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 7 (Energia assequible i no contaminant) i continua esforçant-se per arribar a una empremta de carboni neutra.