Com combatre l’ansietat que provoca l’examen

Set consells per aprovar selectivitat

  • Preparar l’examen en funció del tipus d’estudiant que siguis, fugir de les mal anomenades begudes energètiques i dormir força són aspectes fonamentals

Set consells per aprovar selectivitat

FERRAN NADEU

6
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Comença el compte enrere per a la selectivitat. Nervis, cafès extres, hores de biblioteca, repàs i intercanvi d’apunts, nits en blanc... Hi ha alumnes, fins i tot, que realitzen cursos intensius en acadèmies privades. ¿Quin és el millor mètode per preparar-se –i aprovar– l’avaluació per a l’accés a la universitat? Més enllà de la resposta òbvia (estudiar), avaluadors de selectivitat, professors i divulgadors ens ofereixen unes claus imprescindibles per sortir airós de l’Evau, la prova acadèmica que més ansietat genera als estudiants (i als seus pares i mares) malgrat que no és precisament el ‘gaokao’ xinès, un examen duríssim que aproven pocs aspirants. Res a veure amb la selectivitat a Espanya, on el 90% aconsegueixen llum verda.

Prepara l’examen en funció del tipus d’estudiant que siguis

Cal pensar quin tipus d’alumne o alumna ets perquè la manera de preparar l’examen no té res a veure. «Bàsicament hi ha dos models: el que té l’hàbit d’estudiar i el que no. Els segons estan obligats a memoritzar pel broc gros. L’aprenentatge no és el mateix que l’assoliment. Se’n pot aprendre poc memoritzant molt. Aquests estudiants no poden adquirir l’hàbit en unes setmanes, així que els toca recuperar la informació de la millor manera possible i tractar d’organitzar aquestes dades massives i posar èmfasi en les paraules claus», explica Juan Fernández, professor, divulgador i autor de l’assaig ‘Educar en la complejidad’. L’expert, mentrestant, anima els alumnes amb hàbit d’estudi a preparar-se selectivitat com si s’enfrontessin al carnet de conduir: fent molts tests. «Repetir una lliçó en alt no és tan efectiu com escriure-la», afegeix. Durant aquestes setmanes, Fernández recomana als aspirants que no deixin de practicar el que faran els dies de selectivitat: escriure, fer comentaris de text, resoldre exercicis... «El millor és practicar amb models tipus i utilitzar-los com una guia», acaba després de donar un truc per als dos models d’alumnes: «El dia de l’examen és millor començar per les preguntes més fàcils perquè això brinda confiança».

Estudia el que ja saps

«No és el moment d’estudiar temes nous ni enfocaments diferents sinó de repassar el que ja has estudiat durant 2n de batxillerat, que és un curs dedicat exclusivament a aprovar l’Evau,» aconsella Carlos Elías, catedràtic de Periodisme a la Carles III (Madrid) que també ha sigut avaluador de selectivitat i secretari dels tribunals de selectivitat. Elías, autor de ‘Science on the ropes’, on analitza l’impacte del ‘gaokao’ en els resultats econòmics i tecnològics a la Xina actual– mira amb recel el negoci que han muntat moltes acadèmies privades que fan cursos intensius per a l’Evau. «Els professors d’institut tenen contacte directe amb els responsables de la selectivitat i són els que millor saben com seran els exàmens. Segons la meva opinió, no fa falta acudir a cap centre privat», afegeix.

Marca’t objectius

«A més coneixements, menys nervis,» resumeix Marta Babe, professora de secundària i membre de l’associació Millora la teva escola pública. És una bajanada, però per aprovar selectivitat cal estudiar. Però no de qualsevol manera, sinó marcant objectius setmanals. «Cada dia cal fer una revisió de temes estudiats i deixar temps per repassar per si no aconsegueixes dominar-los en l’horari marcat», afegeix la docent. 


«És millor decidir quina carrera faràs una vegada que tinguis la nota, no abans»

Carlos Elías, catedràtic de Periodisme

Combat l’ansietat

Per a qualsevol aspirant a entrar a la facultat, l’ansietat és el principal enemic. Sense necessitat a recórrer als lemes Mr Wonderful, és important pensar en positiu. «Has aprovat Batxillerat, així que tranquil·litat. Cal ser conscient, a més, que el 90% dels alumnes aprova l’Evau. No és jugar-s’ho tot a una carta perquè els exàmens compensen», recorda el catedràtic de la Carlos III. Portats per l’ansietat, alguns alumnes –conscients que no estan sortint airosos de la prova– escriuen «missatges estranys» en els exàmens per despertar la compassió de l’examinador. Per exemple: «No em sabia gaire bé el tema, però necessito una nota alta perquè vull estudiar Medicina». Aquest tipus d’encàrrecs –acaba Elías- només desqualifiquen l’estudiant. El professor universitari recomana als aspirants que no fantasiegin gaire amb el grau que volen cursar una vegada aprovada l’Evau perquè això els aporta una pressió afegida. «És millor decidir quina carrera faràs una vegada que tinguis la nota, no abans», remarca. Per més nerviós que estiguin els estudiants, Elías els exhorta a no copiar. «No te la juguis d’aquesta manera, no paga la pena». També aconsella als pares i les mares que no acompanyin els fills perquè la presència i les seves preguntes constants només els generen més estrès.

Fuig dels neuromites i les begudes energètiques

Ni el cervell necessita sucre per funcionar ni l’atenció plena es limita a 20 minuts. Fugir dels neuromites i abraçar la ciència és una altra recomanació excel·lent per a aquests dies d’estudi intensiu. Les mal anomenades begudes energètiques tenen tant sucre que només aconseguiràs que et surtin càries, a més de perjudicar-te el fetge, el cor i el cervell. «La cafeïna és un estimulant, però no aporta cap nutrient que puguem considerar capaç de pujar el nivell d’energia sinó que transmet una sensació d’alerta i disminueix el son, recorden el metge Carlos Casabona i el dietista nutricionista Julio Basulto, autors de l’assaig científic ‘Beber sin sed’. Ingerir una d’aquestes begudes és similar a prendre 15 terrossos de sucre i tres cafès. Els principals efectes adversos del consum –el perill més gran és barrejar-les amb alcohol– estan relacionats amb l’aparell cardiocirculatori i el sistema nerviós central. «El cervell no necessita cap ajuda externa perquè per si només té capacitat per entrenar-se. Els hàbits són més potents que les substàncies», recorda l’autor d’’Educar en la complexitat’, que insisteix que per mantenir-se atents i concentrats durant el màxim de temps possible és millor no tenir estímuls aliens. És a dir, cal abandonar el telèfon mòbil i no posar-lo a la taula d’estudi. La professora de secundària Marta Babe suggereix fer petits descansos de 5 minuts. «Pots aprofitar aquell temps per caminar una mica, tot i que sigui per casa teva. O prendre’t un grapat de fruita seca o una peça de fruita», afirma. «Molts alumnes acudeixen a herbolaris per comprar-se infusions que els relaxin. I segur que hi ha qui pren algun tranquil·litzant. No és bona idea. El que cal fer és cuidar l’alimentació i el descans», acaba. 


Si has d’elegir entre dormir o estudiar, dorm

Dormir és un «superpoder», en paraules del científic Matthew Walker, tota una autoritat en la matèria i autor de ‘Por qué dormimos’, on deixa clar que dormir és el pilar fonamental del benestar humà, juntament amb l’alimentació saludable i l’activitat física. No dormir prou hores (els adults han de fer-ho entre set i nou hores) afecta tots els òrgans: destrossa el sistema immunitari, alterna els nivells de sucre en sang, bloqueja les artèries coronàries i danya la concentració. «Dormir és fonamental per a la memòria», afegeix el professor Fernández. La vigília de selectivitat no és bo donar-se un afartament d’apunts. «No s’ha d’estudiar perquè no es reté res. L’únic que cal fer és descansar i dormir», conclou Elías.

Prepara-ho tot la vigília

Sembla una bajanada, però el dia abans de l’examen –a més de descansar– cal planificar tot. Des dels bolígrafs que portaràs fins a la calculadora o el diccionari de llatí, recorda l’examinador Elías. Fonamental, sortir de casa amb prou temps. Marta Babe afegeix que, el dia de l’examen, no és estrany rebre trucades d’alumnes dient que han perdut l’autobús i no aconsegueixen trobar taxi. Són xavals de 18 anys i les professores semblem les seves mares», riu.