«Brots petits»

Salut preveu casos de verola del mico a Catalunya durant els pròxims dies

La secretària Carmen Cabezas ha assegurat que no està preocupada per aquesta malaltia «poc freqüent i coneguda»

Salut preveu casos de verola del mico a Catalunya durant els pròxims dies

ACN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La secretària de Salut Pública Carmen Cabezas ha afirmat que segurament apareixerà algun cas de la verola del mico a Catalunya en els pròxims dies. En declaracions a RAC 1, la doctora ha explicat que encara no hi ha casos confirmats, però ha reconegut que hi ha pacients amb malalties similars que «cal estudiar».

De tota manera, Cabezas ha subratllat que no està preocupada per aquesta malaltia «poc freqüent i coneguda», de la qual ja havien aparegut casos en països occidentals. Aquesta versió contrasta amb la d’especialistes en dermatologia que afirmen que «no hi ha experts en aquesta malaltia perquè a Espanya no s’ha vist mai».

A l’espera del protocol

Els casos de verola del mico detectats fins ara solen ser brots «petits i en un entorn concret», ha declarat Cabezas. La secretària ha apuntat que la transmissió és diferent de la del coronavirus, ja que requereix contacte «directe» i «pròxim». El contagi es pot produir a través de gotes respiratòries, pel contacte pell amb pell o substàncies mucoses.

Per ara, s’espera conèixer quin serà el protocol establert per la comissió de Salut i, sobretot, si es confirma la necessitat de vacunar els contactes estrets.

Compra de la vacuna

Notícies relacionades

En cas que s’inclogui la vacunació dins del protocol, es pot destacar que Catalunya no disposa de les dosis contra aquesta malaltia, de manera que es veuria obligada a importar-les. La injecció que s’administra actualment va ser elaborada el 2013 i és diferent a aquella que es va utilitzar en persones que ara són majors de 40 anys, motiu pel qual estan menys exposats una malaltia que afecta sobretot homes.

Amb tot, Cabezas ha instat la població amb febre i vesícules, símptomes característics de la verola del mico, que es posi en contacte amb el metge.

Temes:

Malalties