Alerta internacional

La verola del mico s’estén a Itàlia i Suècia i l’OMS dona l’alarma per rastrejar els contactes

A Espanya s’han confirmat 8 infeccions a Madrid mentre que a Portugal s’haurien infectat unes 20 persones

La verola del mico s’estén a Itàlia i Suècia i l’OMS dona l’alarma per rastrejar els contactes
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Itàlia i Suècia s’han convertit aquest dijous en els últims països a notificar casos de verola del mico, després dels registrats a la Gran Bretanya, Espanya, Portugal i els Estats Units, mentre que l’OMS ha demanat que es rastregin els contactes de l’onada de casos. La malaltia, que es pot transmetre de persona a persona a través de gotetes d’aire, contacte corporal estret o compartint roba de llit o objectes contaminats, es dona a l’Àfrica central i occidental.

Segons l’Agència de Salut Pública sueca, hi ha una persona infectada a la zona d’Estocolm. «La persona infectada amb el virus a Suècia no està greument malalta, però està rebent tractament –ha anunciat l’experta en malalties infeccioses Klara Sonden en un comunicat–. Encara no sabem on es va infectar. La investigació està en curs».

També s’ha detectat un primer contagi de verola del mico a Itàlia. El cap de salut de la regió del Laci, Alessio D’Amato, ha anunciat a Facebook que el cas havia sigut confirmat a l’Institut Nacional de Malalties Infeccioses d’Itàlia.

L’agència de notícies ANSA ha informat que l’home infectat havia tornat d’un viatge a les illes Canàries espanyoles i estava aïllat en un hospital de Roma.

L’OMS alerta

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), ja ocupada amb la pandèmia de coronavirus, que ha fuetejat el món en els últims tres anys, ha demanat que es rastregin els contactes de l’onada de casos.

Fins al moment, quatre països de l’Àfrica han notificat casos de verola del mico el 2022, a saber, el Camerun, la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo i Nigèria, ha informat l’OMS a dpa. La infecció es considera endèmica a la República Democràtica del Congo, on es va descobrir per primera vegada en humans el 1970.

El públic en general i les clíniques de salut han d’estar atents i fer que el personal especialitzat examini les erupcions cutànies inusuals, alerta l’OMS en un altre comunicat. Si se sospita de verola del mico, els pacients han de ser aïllats, continua l’organisme sanitari.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units van anunciar dimecres que una persona d’aquest país havia sigut infectada.

Un resident de l’estat nord-americà de Massachusetts, al nord-est del país, va ser sotmès a proves dimarts, i els laboratoris dels CDC van confirmar la verola del mico l’endemà. La persona infectada havia viatjat recentment al Canadà en transport privat, va assenyalar el CDC.

La cadena canadenca CBC va informar que les autoritats sanitàries del Quebec estan investigant si la verola del mico s’ha estès allà després de rebre la notificació que un visitant de la província va ser confirmat posteriorment com un cas.

Múltiples casos a Europa

A Espanya, s’han confirmat vuit infeccions a Madrid mentre que a Portugal s’haurien infectat unes 20 persones. La majoria dels casos notificats fins ara corresponen a homes que han tingut contacte sexual amb altres homes.

El nombre de casos detectats a la Gran Bretanya s’ha elevat a nou, segons va informar dimecres l’Autoritat de Salut i Seguretat del Regne Unit. El primer, detectat a principis de maig, va ser una persona que havia viatjat recentment a Nigèria.

Les autoritats britàniques han aconsellat a la població, en particular als homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes, que estiguin atents a qualsevol lesió al seu cos.

Notícies relacionades

El virus sol provocar símptomes similars als de la verola, però més lleus. Els casos també poden ser greus. La verola es considera erradicada a tot el món des de 1980 després d’una gran campanya de vacunació.

Els experts sospiten que el patogen que causa la verola del mico circula en rosegadors –els micos són els anomenats ‘falsos hostes’–. Segons l’OMS, els casos anteriors es devien normalment a viatges a zones de l’Àfrica occidental i central. La verola del mico ha aparegut amb més freqüència a Nigèria en els últims anys. Des del 2017, s’hi han notificat un total de 558 casos sospitosos. D’aquests, 241 han sigut confirmats i han mort 8 persones.