ALERTA SANITÀRIA

Sanitat avança que 21 mostres han donat positiu a verola no humana per PCR

El departament que encapçala Carolina Darias informa que s’han de seqüenciar per determinar si es tracta de la coneguda com a monkeypox.

Sanitat avança que 21 mostres han donat positiu a verola no humana per PCR
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Les anàlisis que està portant a terme l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) ha confirmat set casos de verola del mico després de la seqüenciació parcial del virus, segons ha informat aquest matí el Ministeri de Sanitat. A més, 21 mostres més han donat positiu a verola no humana per PCR i també s’han de seqüenciar per determinar quin tipus de verola és, avancen des del departament que encapçala Carolina Darias, que, especifica, hi ha dues mostres sospitoses que tornaran a ser analitzades.

El Ministeri actualitzava dijous a la tarda tota la informació relativa a una alerta sanitària que es va iniciar el 18 de maig al Regne Unit, amb quatre casos confirmats de la coneguda com a monkeypox. El 18 de maig, Portugal comunica 5 casos confirmats i uns 20 sospitosos. Des que el Sistema d’Alertes i Resposta Primerenca per a les malalties transmissibles de la Comissió Europea comunica l’alerta d’àmbit global, Sanitat remarca que està «en permanent contacte» per fer-ne un seguiment.

El departament que dirigeix Darias està valorant i analitzant «diferents opcions terapèutiques en funció de la seva viabilitat i efectivitat, com ara antivirals i vacunes», per al tractament dels casos de verola del mico detectats a Espanya. Per analitzar aquests casos, l’ISCIII està fent servir mètodes de detecció molecular mitjançant PCR en temps real (tecnologia múltiplex d’ampli espectre), més seqüenciació genètica del fragment amplificat per fer-ne confirmació al 100%.

La Comunitat de Madrid confirmava aquest dijous 7 casos de la malaltia i elevava a 28 els casos sospitosos pendents confirmació. Segons informava ahir el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, els casos detectats a la regió madrilenya estan associats a dos focus i tots els diagnosticats i els sospitosos d’estar infectats són homesCap d’aquests casos és greu.

Diagnòstic diferencial

La PCR, assenyalen des de Sanitat, permet un diagnòstic diferencial de la família d’ortopoxvirus (hi ha quatre tipus de verola, aclareixen a aquest diari), i després la seqüenciació permet determinar si és verola del mico o no. Sanitat ja havia avançat que informaria del resultat de la seqüenciació de les mostres quan es produeixin. Per això, aquest divendres al matí, més enllà dels set casos ja confirmats, el Ministeri ha aportat noves dades relatives a aquestes altres 21 mostres que han donat positiu a verola no humana per PCR i que també han de seqüenciar-se per determinar quin tipus de verola és.

La Ponència d’Alertes del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) ja ha elaborat un protocol per a la detecció precoç de casos que, segons Sanitat, «ajudarà a garantir la detecció i el diagnòstic precoç d’un possible cas de MPXV a fi d’adoptar de manera immediata les mesures de control adequades per evitar l’aparició de casos secundaris». Al document, s’estableix com identificar els contactes i fer-ne un seguiment.

Rastreig de casos

Notícies relacionades

Itàlia i Suècia es convertien aquest dijous en els últims països a notificar casos de la malaltia després dels registrats a la Gran Bretanya, Espanya, Portugal i els Estats Units. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat que es rastregin els contactes de l’onada de casos. Fins ara, quatre països de l’Àfrica han notificat casos de verola del mico el 2022: El Camerun, la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo i Nigèria.

La infecció es considera endèmica a la República Democràtica del Congo, on es va descobrir per primera vegada en humans el 1970. Els experts sospiten que el patogen que causa la verola del mico circula en rosegadors –els micos són els anomenats ‘falsos hostes’–. Segons l’OMS, els casos anteriors es devien normalment a viatges a zones de l’Àfrica occidental i central. La verola del mico ha aparegut amb més freqüència a Nigèria en els últims anys. Des del 2017, s’hi han notificat un total de 558 casos sospitosos. D’aquests, 241 han sigut confirmats i han mort 8 persones.