¿Quants països no tenen (ni han tingut) ni un sol cas de covid?

¿Quants països no tenen (ni han tingut) ni un sol cas de covid?

Afp / Michael Field

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de més de dos anys de pandèmia, la reducció de les xifres de contagis ha portat els països de la Unió Europea (UE) a relaxar les restriccions i mesures contra la covid-19 durant els primers mesos del 2022.

No obstant, el repunt de positius dels últims dies fa pensar que la tornada a la normalitat potser s’ha fet de forma precipitada i en la possible arribada d’una nova onada, que seria la setena a Espanya.

No obstant, com passa en els còmics d’‘Astèrix i Obèlix’, hi ha un petit llogarret –en aquest cas, cinc petits països– que resisteixen els envits de la covid, segons informacions publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la seva pàgina web.

De 13 a 5 en 10 mesos

A l’agost, la llista dels països ‘covid free’ ascendia a 13. Però en 10 mesos han caigut Tonga (11.264), Niue (9 casos), Nauru (3 casos), Micronèsia (7 casos), Kiribati (3.094 casos), les illes Cook (5.443 casos), Samoa Americana (6.065 casos) i l’última, Corea del Nord, que se sospita que té 1,8 milions de casos, tot i que és una xifra no ratificada per les autoritats sanitàries, per la qual cosa l’OMS continua considerant que té zero casos.

El cas del Turkmenistan, un dels suposats països amb zero casos de covid, és semblant al de Corea del Nord pel seu obscurantisme respecte a la malaltia. Es tracta d’un país de règim totalitari, situat a l’Àsia central, on està prohibit parlar de covid. Tal és així que mitjans de comunicació i població en general tenen vetat esmentar la paraula.

Notícies relacionades

Durant mesos va estar prohibit que la societat portés mascaretes, i els que ho fessin s’enfrontaven a pena de presó. De fet, va començar a recomanar-se a la població que les portessin només per protegir-se de la pols de la ciutat. De la mateixa manera, es va demanar als ciutadans que mantinguessin una distància social d’un metre, sense donar més explicacions.

Una sola illa habitada

El quartet restant que sobreviu sense covid és Tuvalu –situat a meitat de camí entre Hawaii i Austràlia–, Tokelau arxipèlag ubicat a Oceania, al sud de l’oceà Pacífic–, Santa Helena –illa de l’oceà Atlàntic, ubicada a més de 1.800 quilòmetres de distància de la costa occidental d’Angola– i l’illa Pitcairn, territori britànic d’ultramar de 5 quilòmetres quadrats i l’única illa habitada, que es troba a més de 2.100 km de Tahití.