Medi Ambient

¿Quant de temps triga a degradar-se una burilla?

  • El filtre dels cigarrets està fabricat amb acetat de cel·lulosa, un tipus de material que no pot ser destruït pels bacteris del terra

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les burilles triguen fins a 10 anys a degradar-se i són pernicioses per les substàncies tòxiques i metalls pesants que contenen. A més de ser un residu que triga una dècada a degradar-se, el filtre dels cigarrets està fabricat amb acetat de cel·lulosa, un tipus de material que no pot ser destruït pels bacteris del terra, i està dissenyat per acumular els components del tabac.

Allà hi queden substàncies nocives com la nicotina i el quitrà i metalls pesants com el plom, l’arsènic i el cianur. Tots aquests elements s’alliberen al contacte amb l’aigua, contaminant rius i mars, i actuen com una amenaça real per a la biodiversitat.

Aquestes substàncies absorbides per la burilla a l’actuar de filtre, es poden filtrar a terra i, per tant, a les aigües subterrànies, és a dir que és una de les causes de la contaminació de l’aigua. De fet, la descomposició d’aquests materials de la burilla és més ràpida a l’aigua, per la qual cosa aquesta idea de llençar les burilles al vàter o al riu i al mar l’únic que fa és augmentar la contaminació.

Les restes d’una única burilla són capaces de contaminar fins a deu mil litres d’aigua al seu pas, segons un estudi alemany publicat el 2014.

Notícies relacionades

L’informe d’Ocean Conservancy afirma, a més, que les burilles contaminen els oceans tant com els plàstics i que la seva presència està per sobre de residus com ara embolcalls, ampolles, taps i bosses de plàstic. L’estudi denuncia, a més, que les burilles no només contaminen les aigües, també són ingerides per error pels peixos i altres animals.

----

Temes:

Tabac